Jazz/World

Fidelio Klasszik: Czutor, Molnár, Szikszai

2014.02.14. 08:04
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának február 15-i adásában hallható lesz még Hegedűs Orsolya, az acb Galéria vezetője is.

Ahogy könyvekből nehéz megtanulni úszni vagy szeretkezni, úgy - Czutor Zoltán szerint - a zenei menedzsment oktatásának is a gyakorlatra kell helyeznie a hangsúlyt. A Werk Akadémia zenei menedzsment képzésének koordinátoraként Czutor fontosnak tartotta, hogy alulról indult embereket kérjen fel előadónak. A honi színtér számos elemében eltér ugyanis az - ahogy ő fogalmaz - egészséges popkultúrájú országokétól.

Molnár Gyula, a szegedi Molnár Dixieland Band alapítója, nemrég ünnepelte 70. születésnapját, az általa alapított zenekar pedig az 50. évfordulóját ülte. Ennyi évtizedet együtt tölteni egy műfajban a zenésztársakkal önmagában is nagyon nagy dolog, ráadásul egy olyan zenei irányzatot követve, amely zenész körökben is nehéznek számít. A dixileand egyébként a jazz egyik stílusa, amely New Orleansban a 20. század elején, az 1910-es években fejlődött ki és terjedt el Chicagóban és New Yorkban a New Orleans-i bandáknak köszönhetően. Molnár Gyulát a kerek évfordulók alkalmából többek között arról is kérdeztük, hogyan ünnepeltek, mi tart össze 50 évig egy zenekart, illetve arról is, hogyan és mikor találkozott a dixieland műfajjal először, sőt, a banda új lemezéről is hallhatnak néhány érdekességet.

Túl a negyedik rendezésén új fába vágta fejszéjét az elsősorban színészként ismert Szikszai Rémusz. A VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás alapítója jelenleg a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínházban állít színpadra két Szép Ernő-egyfelvonásost, a Májust és az Igazgató úr!-at. De hívhatjuk-e már rendezőnek? És miért pont vádli? Szikszai Rémuszt rendezésről és függetlenségről kérdeztük.

Legyen szó egy szög beveréséről, a költségvetési tervek elkészítéséről vagy a művészekkel való kommunikációról, egy képzőművészeti menedzser feladatai igen szerteágazóak - mondja Hegedűs Orsolya. Az acb Galéria művészeti vezetője a hazai és a nemzetközi képzőművészeti piac működését oktatja a Werk Akadémián. Az elméleti és gyakorlati tudás elengedhetetlen, ám egy jó képzőművészeti menedzser egyik legfontosabb ismérve a pontos önismeret - állítja.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Plusz

Letartóztatták a 81 éves Jane Fondát, amikor a klímaválság ellen tüntetett

A békésen tiltakozó színésznőt Washingtonban, az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén vették őrizetbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

40 feledhetetlen dal Koncz Zsuzsa új válogatásalbumán

Így volt szép címmel dupla válogatásalbummal jelentkezett Koncz Zsuzsa, amelyen a legkedvesebb dalait válogatta össze a legelső eredeti felvételétől kezdve napjainkig. Ritkaságok, eddig még nyilvánosságra nem hozott felvételek is színesítik a páratlan pályafutás esszenciáját.
Jazz/World improvizáció

Roby Lakatos videóüzenetben játssza el azt a dallamot, amelyre improvizációkat vár

A Roby Lakatos Improvizációs Hegedűverseny hivatalos Facebook-oldalán pénteken közzétették Roby Lakatos videóüzenetét, amelyben elmondja a jelentkezés feltételeit, a megmérettetés menetét, valamint eljátssza azt a dallamot, amelyre az improvizációkat várják.
Jazz/World hír

Jövőre ismét Budapesten rendezik meg a Womexet

Fantasztikus hír a különböző népzenék kedvelőinek, valamint a magyar zenészeknek: öt év után ismét a Hangvető szervezi és a magyar főváros ad otthont a földkerekség legnagyobb világzenei expójának.
Jazz/World interjú

Balogh Kálmán: „A dallam közös, élő egység”

Balogh Kálmán cimbalomművész 60. születésnapja alkalmából jubileumi koncertet ad a Zeneakadémián október 30-án. Az ünnepi koncert szellemi kerete a népzene lesz, de az akadémiai cimbalom-oktatás múltját és jelenét is érintik. Interjú.
Jazz/World fonó

Milyen zenékre figyelnek fel a nemzetközi rádiós szerkesztők?

Ismét eltelt egy hónap, sőt egy negyedév és közzé tették a világzenei toplistákat. A hazai lemezek közül több album – a Fonó kiadványai – kerültek fel a rangos névsorba.