Jazz/World

Fidelio Klasszik: Czutor, Molnár, Szikszai

2014.02.14. 08:04
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának február 15-i adásában hallható lesz még Hegedűs Orsolya, az acb Galéria vezetője is.

Ahogy könyvekből nehéz megtanulni úszni vagy szeretkezni, úgy - Czutor Zoltán szerint - a zenei menedzsment oktatásának is a gyakorlatra kell helyeznie a hangsúlyt. A Werk Akadémia zenei menedzsment képzésének koordinátoraként Czutor fontosnak tartotta, hogy alulról indult embereket kérjen fel előadónak. A honi színtér számos elemében eltér ugyanis az - ahogy ő fogalmaz - egészséges popkultúrájú országokétól.

Molnár Gyula, a szegedi Molnár Dixieland Band alapítója, nemrég ünnepelte 70. születésnapját, az általa alapított zenekar pedig az 50. évfordulóját ülte. Ennyi évtizedet együtt tölteni egy műfajban a zenésztársakkal önmagában is nagyon nagy dolog, ráadásul egy olyan zenei irányzatot követve, amely zenész körökben is nehéznek számít. A dixileand egyébként a jazz egyik stílusa, amely New Orleansban a 20. század elején, az 1910-es években fejlődött ki és terjedt el Chicagóban és New Yorkban a New Orleans-i bandáknak köszönhetően. Molnár Gyulát a kerek évfordulók alkalmából többek között arról is kérdeztük, hogyan ünnepeltek, mi tart össze 50 évig egy zenekart, illetve arról is, hogyan és mikor találkozott a dixieland műfajjal először, sőt, a banda új lemezéről is hallhatnak néhány érdekességet.

Túl a negyedik rendezésén új fába vágta fejszéjét az elsősorban színészként ismert Szikszai Rémusz. A VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás alapítója jelenleg a dunaújvárosi Bartók Béla Kamaraszínházban állít színpadra két Szép Ernő-egyfelvonásost, a Májust és az Igazgató úr!-at. De hívhatjuk-e már rendezőnek? És miért pont vádli? Szikszai Rémuszt rendezésről és függetlenségről kérdeztük.

Legyen szó egy szög beveréséről, a költségvetési tervek elkészítéséről vagy a művészekkel való kommunikációról, egy képzőművészeti menedzser feladatai igen szerteágazóak - mondja Hegedűs Orsolya. Az acb Galéria művészeti vezetője a hazai és a nemzetközi képzőművészeti piac működését oktatja a Werk Akadémián. Az elméleti és gyakorlati tudás elengedhetetlen, ám egy jó képzőművészeti menedzser egyik legfontosabb ismérve a pontos önismeret - állítja.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Akik megmutatták, hogy melltartóban is lehet szaxofonozni

A híres jazzmagazin, a DownBeat 1937-ben közölt egy cikket, melynek címe így szólt: How Can You Blow A Horn With A Brassiere? Aki ezt megválaszolta, Peggy Gilbert volt, aki egy egész korszak női zenészének törekvését foglalta össze.
Jazz/World demokrácia

A jazz úgy működik, ahogy egy demokratikus társadalomnak kellene

Kölcsönös tisztelet, egymásra figyelés és őszinte kommunikáció - ezek nélkül még a legtehetségesebb jazz-zenészek sem képesek együtt játszani.
Jazz/World magazin

Ezüst koronával kapta becenevét Nat 'King' Cole

Legnagyobb slágereit, a Nature Boy-t, az Unforgettable-t és a Route 66-et, ma is felismerjük: 100 éve született a bársonyos baritonhang tulajdonosa, Nat 'King' Cole.
Jazz/World interjú

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.
Jazz/World szakértők zenekar

Legendás magyar színházi zenék találkoznak egy női szaxofonbandával

A nemrég New Yorkot megjárt Szakértők összefogva az amerikai The Tiptons Sax Quartettel végre összekalapálják a New York – Budapest – Kaposvár – Tel-Aviv tengelyt március 17-én a TRIP hajón.