Jazz/World

Fidelio Klasszik: Fajcsák, Ittzés, Jávorszky, Reviczky

2015.02.13. 11:33
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának legközelebbi adása február 14-én hallható.

Az ősi Kína kincsei címmel látogatható kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. A február 6-án nyílt, több mint százötven műkincset felvonultató tárlat legismertebb darabjai az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírjából származó agyagkatonák. A kiállítás a neolitikumtól a 18. századig tekinti át a kínai birodalmi központok tárgykultúráját. A kiállított régészeti anyagok között megtalálhatjuk a neolitikus kultúrák kerámiáit, az első történeti dinasztiák és fejedelemségek szertartási bronztárgyait, porcelánokat, sírkerámiákat, kínai előkelőségek viseleteit, ékszereit és szertartási tárgyait, valamint a 18. században virágzó tibeti buddhizmus szertartási tárgyait. A tárlat április 19-ig lesz látható az Iparművészeti Múzeumban. Fajcsák Györgyivel, a kiállítás magyarországi szakértőjével beszélgettünk.

A húszas-harmincas évek jazzkorszakának legerősebb slágerei segítségével elevenedik meg a "végzet asszonya" február 26-án a Művészetek Palotájában egy különös és olykor szinte színpadi műbe hajló időutazásban. Az 1985-ben alakult kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band sztárvendége Vizin Viktória, aki a zenekari tagok többségéhez hasonlóan szintén a kecskeméti Kodály Iskolából indult. A Los Angeles-i operáig, a New York-i Metropolitanig és a londoni Covent Gardenig jutó operaénekesnő a jazz és a sanzon műfajában is otthon van, s kiválóan jeleníti meg a rá jellemző, hol halálosan szerelmes, hol démoni vagy éppen férfiakat sárba tipró, de nélkülük élni nem tudó végzet asszonyát. Az énekesnő előadásában korhű, mégis új köntösben megszólaló magyar és amerikai jazz-számok kétszer egyórás folyama segíti, Karády Katalin, Fényes Kató, Ella Fitzgerald, Billie Holiday és szinte az összes nagy énekesnő repertoárjából. Az est kapcsán Ittzés Tamással, a 30 éves Bohém Ragtime Band alapító tagjával és vezetőjével beszélgettünk.

Hiánypótló kötettel jelentkezett Jávorszky Béla Szilárd. A zenei szakíró, szerkesztő A magyar jazz története című könyve a kezdetektől, a két világháború közötti időszaktól napjainkig követi nyomon a műfaj hazai történéseit, legfontosabb szereplőit, lemezeit. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötetet Csák Erika szerkesztette, a szakmai lektor Gonda János volt. A kötet szerkesztettségében és a tördelésben követi Jávorszky Béla Szilárd elmúlt években megjelent zenetörténeti munkáit. A könnyen emészthető, olvasmányosan megírt könyv kiemelten foglalkozik az elmúlt évtizedek muzsikus nagyságaival, de a fiatalabb jazz-zenész generáció kiválóságaira is kitér.

Hétezernél is több kép érkezett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által 33. alkalommal kiírt Magyar Sajtófotó Pályázatra. Különösen nagy számban voltak köztük a szociális és társadalmi kérdéseket bemutató sorozatok - mondja Reviczky Zsolt, a zsűri egyik tagja. A Népszabadság fotóriportere a válogatás kulisszatitkairól, valamint személyes kedvenceiről is mesél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.