Jazz/World

Fidelio Klasszik: Fajcsák, Ittzés, Jávorszky, Reviczky

2015.02.13. 11:33
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának legközelebbi adása február 14-én hallható.

Az ősi Kína kincsei címmel látogatható kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. A február 6-án nyílt, több mint százötven műkincset felvonultató tárlat legismertebb darabjai az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírjából származó agyagkatonák. A kiállítás a neolitikumtól a 18. századig tekinti át a kínai birodalmi központok tárgykultúráját. A kiállított régészeti anyagok között megtalálhatjuk a neolitikus kultúrák kerámiáit, az első történeti dinasztiák és fejedelemségek szertartási bronztárgyait, porcelánokat, sírkerámiákat, kínai előkelőségek viseleteit, ékszereit és szertartási tárgyait, valamint a 18. században virágzó tibeti buddhizmus szertartási tárgyait. A tárlat április 19-ig lesz látható az Iparművészeti Múzeumban. Fajcsák Györgyivel, a kiállítás magyarországi szakértőjével beszélgettünk.

A húszas-harmincas évek jazzkorszakának legerősebb slágerei segítségével elevenedik meg a "végzet asszonya" február 26-án a Művészetek Palotájában egy különös és olykor szinte színpadi műbe hajló időutazásban. Az 1985-ben alakult kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band sztárvendége Vizin Viktória, aki a zenekari tagok többségéhez hasonlóan szintén a kecskeméti Kodály Iskolából indult. A Los Angeles-i operáig, a New York-i Metropolitanig és a londoni Covent Gardenig jutó operaénekesnő a jazz és a sanzon műfajában is otthon van, s kiválóan jeleníti meg a rá jellemző, hol halálosan szerelmes, hol démoni vagy éppen férfiakat sárba tipró, de nélkülük élni nem tudó végzet asszonyát. Az énekesnő előadásában korhű, mégis új köntösben megszólaló magyar és amerikai jazz-számok kétszer egyórás folyama segíti, Karády Katalin, Fényes Kató, Ella Fitzgerald, Billie Holiday és szinte az összes nagy énekesnő repertoárjából. Az est kapcsán Ittzés Tamással, a 30 éves Bohém Ragtime Band alapító tagjával és vezetőjével beszélgettünk.

Hiánypótló kötettel jelentkezett Jávorszky Béla Szilárd. A zenei szakíró, szerkesztő A magyar jazz története című könyve a kezdetektől, a két világháború közötti időszaktól napjainkig követi nyomon a műfaj hazai történéseit, legfontosabb szereplőit, lemezeit. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötetet Csák Erika szerkesztette, a szakmai lektor Gonda János volt. A kötet szerkesztettségében és a tördelésben követi Jávorszky Béla Szilárd elmúlt években megjelent zenetörténeti munkáit. A könnyen emészthető, olvasmányosan megírt könyv kiemelten foglalkozik az elmúlt évtizedek muzsikus nagyságaival, de a fiatalabb jazz-zenész generáció kiválóságaira is kitér.

Hétezernél is több kép érkezett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által 33. alkalommal kiírt Magyar Sajtófotó Pályázatra. Különösen nagy számban voltak köztük a szociális és társadalmi kérdéseket bemutató sorozatok - mondja Reviczky Zsolt, a zsűri egyik tagja. A Népszabadság fotóriportere a válogatás kulisszatitkairól, valamint személyes kedvenceiről is mesél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.