Jazz/World

Fidelio Klasszik: Fajcsák, Ittzés, Jávorszky, Reviczky

2015.02.13. 11:33
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának legközelebbi adása február 14-én hallható.

Az ősi Kína kincsei címmel látogatható kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. A február 6-án nyílt, több mint százötven műkincset felvonultató tárlat legismertebb darabjai az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírjából származó agyagkatonák. A kiállítás a neolitikumtól a 18. századig tekinti át a kínai birodalmi központok tárgykultúráját. A kiállított régészeti anyagok között megtalálhatjuk a neolitikus kultúrák kerámiáit, az első történeti dinasztiák és fejedelemségek szertartási bronztárgyait, porcelánokat, sírkerámiákat, kínai előkelőségek viseleteit, ékszereit és szertartási tárgyait, valamint a 18. században virágzó tibeti buddhizmus szertartási tárgyait. A tárlat április 19-ig lesz látható az Iparművészeti Múzeumban. Fajcsák Györgyivel, a kiállítás magyarországi szakértőjével beszélgettünk.

A húszas-harmincas évek jazzkorszakának legerősebb slágerei segítségével elevenedik meg a "végzet asszonya" február 26-án a Művészetek Palotájában egy különös és olykor szinte színpadi műbe hajló időutazásban. Az 1985-ben alakult kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band sztárvendége Vizin Viktória, aki a zenekari tagok többségéhez hasonlóan szintén a kecskeméti Kodály Iskolából indult. A Los Angeles-i operáig, a New York-i Metropolitanig és a londoni Covent Gardenig jutó operaénekesnő a jazz és a sanzon műfajában is otthon van, s kiválóan jeleníti meg a rá jellemző, hol halálosan szerelmes, hol démoni vagy éppen férfiakat sárba tipró, de nélkülük élni nem tudó végzet asszonyát. Az énekesnő előadásában korhű, mégis új köntösben megszólaló magyar és amerikai jazz-számok kétszer egyórás folyama segíti, Karády Katalin, Fényes Kató, Ella Fitzgerald, Billie Holiday és szinte az összes nagy énekesnő repertoárjából. Az est kapcsán Ittzés Tamással, a 30 éves Bohém Ragtime Band alapító tagjával és vezetőjével beszélgettünk.

Hiánypótló kötettel jelentkezett Jávorszky Béla Szilárd. A zenei szakíró, szerkesztő A magyar jazz története című könyve a kezdetektől, a két világháború közötti időszaktól napjainkig követi nyomon a műfaj hazai történéseit, legfontosabb szereplőit, lemezeit. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötetet Csák Erika szerkesztette, a szakmai lektor Gonda János volt. A kötet szerkesztettségében és a tördelésben követi Jávorszky Béla Szilárd elmúlt években megjelent zenetörténeti munkáit. A könnyen emészthető, olvasmányosan megírt könyv kiemelten foglalkozik az elmúlt évtizedek muzsikus nagyságaival, de a fiatalabb jazz-zenész generáció kiválóságaira is kitér.

Hétezernél is több kép érkezett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által 33. alkalommal kiírt Magyar Sajtófotó Pályázatra. Különösen nagy számban voltak köztük a szociális és társadalmi kérdéseket bemutató sorozatok - mondja Reviczky Zsolt, a zsűri egyik tagja. A Népszabadság fotóriportere a válogatás kulisszatitkairól, valamint személyes kedvenceiről is mesél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Ízelítő a BTF idei fellépőiből

Akram Khan Company, Third Coast Percussion, Tank and the Bangas, Joep Beving, Horváth Charlie és Manu Delago – újabb neveket és programokat jelentett be a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A jazz nagyágyúi érkeznek a Müpába

A jazz élő legendái, Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis érkeznek a Müpa Jazztavasz sorozatába.
Jazz/World ajánló

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Jazz/World portré

Genesis-szel és anélkül: Peter Gabriel a feltűnő jelmezektől a filmzenékig

A Genesis együttes első énekese, aki szólóban is mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet. Peter Gabriel február 13-án ünnepli hetvenedik születésnapját.
Jazz/World ajánló

Hallotta már élőben a VOLOSI-t?

A Fonó meghívására érkezik Budapestre a lengyel világzene egyik vezető formációja, a VOLOSI, akik a 2017-es, Katowiczeban megrendezett WOMEX-en (World Music Expon) felléptek a nyitókoncert programjában is.
Jazz/World interjú

„Nem elég tökéletesen játszani – egyéninek kell lenni”

Mogyoró Kornél az egyik legkeresettebb magyar ütőhangszeres, legközelebb március 7-én a GetCloser Jazz Fesztiválon, egy nagyszabású koncert keretében hallhatjuk őt a Richard Bona, Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez alkotta trió előtt.