Jazz/World

Finisben a jazz-zongoristák versenye

2011.05.03. 08:35
Ajánlom
Május 8-án a Budapest Jazz Clubban rendezik a rádiós tehetségkutatók új sorozatában a zongoristák versenyének döntőjét.

Amint arról a Fidelio is hírt adott, zajlik a Magyar Rádió által is támogatott Balogh Csibe Jenő jazz zongora tehetségkutató verseny, a döntőt május 8-án, vasárnap rendezik a Budapest Jazz Clubban.  A zsűri tagjai az ilyen versenyek áldozatos kezdeményezője és szervezője, Maloschik Róbert, aki ugyan már nyugdíjba vonult a Magyar Rádiótól, de nem vonult nyugdíjba a jazzéletből. Egy másik zsűritag éppen az első általa 1998 tavaszánrendezett első tehetségkutatón lett megosztot első díjas: Oláh "Tzumo" Árpád azóta Amerikában is tanult és ért el sikereket. Ugyancsak a zsűri tagja Bóna László, a Budapest Jazz Club igazgatója, aki maga is dobol.

A 10 zongorista az április 17-i elődöntőben, a második fordulóban három számot (szóló, ballada és up tempo) játszott, maximum 20 perc időtartamban. Az elődöntőben bemutatott három szabadon választható darabból a pályázóknak két művet magyar szerzőtől kellett választaniuk. A zongoristákat Horváth „Plútó" József nagybőgőn (kívánság esetén basszusgitáron) és Pecek Lakatos András dobon kísérte. Ezután a zsűri visszavonult, és pontozással megállapította, kik juthattak a döntőbe. Itt a zongoristák két számot játszanak, maximum 15 perc időtartamban, amiből az egyik kötelező, ez Balogh "Csibe" Jenő Salute to Oscar című témája, amely posztumusz CD-jének is címadó darabja, míg a másik egy szabadon választott darab lehet.

Az április 17-i forduló alkalmával döntőbe jutott: Bartha Mátyás, Gayer Mátyás, Horváth János, Pintér Péter, Rafael Márió és Tálas Áron. A végeredményt rögtön a döntő után hirdeti ki a zsűri. A győztes 200.000 forintos pénzdíjat kap a Magyar Rádiótól, az Audmaxtól 150.000 forintos vásárlási utalványt, lemezt adhat ki a Gramy Recordsnál a Budapest Jazz Club támogatásával, meghívást kap a 40. Debreceni Jazz Fesztiválra szeptemberben, a Zsámbék Jazz Open 2011-re nyáron, a Magyar Jazz Ünnepe 2012 fesztiválra jövő tavasszal, és a Budapest Jazz Clubba.

A második helyezett 150.000 forintos pénzdíjat kap az EJI-től, meghívást a Zsámbék Jazz Openre és a Budapest Jazz Clubba. A harmadik helyezett 100.000 forintos pénzdíjat kap a Budapest Jazz Clubtól és meghívást a Zsámbék Jazz Openre és a Budapest Jazz Clubba. A negyedik Fodor Péter (Blueport alapítvány) 100.000 forintos különdíjában részesül. A különdíjak között Joe Zawinul: Életem a jazz című könyve (Apostrof kiadó) és Törley-termékek szerepelnek. 

A Balogh Csibe Jenő jazz zongora tehetségkutató verseny döntője

Budapest Jazz Club
Május 8, 19:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.