Jazz/World

Fire Dance és Klezmer Karma

2006.11.20. 00:00
Ajánlom
Örülhetnek a hegedűvirtuóz rajongói, hiszen tavaly Fire Dance, a közelmúltban pedig Klezmer Karma címmel jelent meg Roby Lakatos egy-egy albuma az Avanti Classic gondozásában.

Hat éves gyermekként a Dankó Pista-emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett színpadra, óriási sikert aratva. Később, tizennyolc évesen már Brüsszelben fedezte fel a világot, azóta is ebben a városban él. Szinte saját klubja lett az a brüsszeli étterem, ahol először hallotta játszani őt Yehudi Menuhin, később Stephane Grapelli és mások. Menuhin fedezte fel a világnak Roby Lakatost, pártfogásába vette, és szakmai útján barátként és mentorként egyaránt segítette.

Roby 2005-ben megjelent albuma, a Fire Dance különleges hangulatú zenéje a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazz muzsika stílusjegyeit, műfaji elemeit felhasználva született meg. Ehhez társul kivételes előadói képessége, amely felejthetetlenné teszi előadásait. Virtuozitását Paganinihez hasonlítják. Szintán formabontó zenekarával járja a világ legnagyobb koncerttermeit (Prága, Párizs, New York, London, Tokió), a leghíresebb fesztiválok meghívott művésze az USA-tól Ausztráliáig. A lemezen kiváló muzsikustársai: Bangó Ernő (cimbalom), Bóni László (hegedű), Cséki Kálmán (zongora), Németh Oszkár (bőgő) és Rontó Attila (gitár).

A hegedűművész idei albumát, a Klezmer Karmát – a fent említett muzsikusok mellett – a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen készítette. Hallhatjuk még az albumon a tel-avivi születésű énekesnőt, Myriam Fuksot, valamint Aldo Granato harmonikást is. A különleges lemezen a gypsy és a klezmer zene keveredik egymással modern hangszerelésben, tangó, funky, jazz és keringő elemeivel elegyítve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.