Jazz/World

Flamenco–Jazz Fesztivál

2006.11.02. 00:00
Ajánlom
A fesztiválra ellátogatók a flamenco és a jazz, illetve a klasszikus zene kölcsönhatásának, összefonódásának lehetnek tanúi. E stílusok alapvető jegyei, történetük és a velük társított befogadói attitűdök között számos különbség van…

Ám ha egymásra találásukat olyan rendkívül felkészült és hiteles művész tolmácsolásában hallhatjuk, mint Juan Carmona gitáros és zeneszerző, a fesztivál „házigazdája”, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy új minőség születik. Az 1963-ban Lyonban született Carmona felmenői Andalúziában éltek, családjában sok muzsikus volt. Több mint nyolc évig tanult a legkiválóbb andalúziai mesterektől, a párizsi Konzervatóriumban szerzett diplomát, majd 26 évesen ő lett az intézet első diplomás flamencogitár-tanára. Ám nem csak a flamenco avatott előadója: játszott egyebek közt jazzt Bireli Lagréne-nel, Babik Reinhardttal, Larry Coryell-lel, Philip Catherine-nel, Christian Escoudéval, sőt több filmzene is fűződik a nevéhez. Saját, Juan Carmona Grupo nevű zenekarával Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Svájc, Portugália, Marokkó és az Egyesült Államok színpadain aratott sikereket.

A fesztivál első napján, amely az improvizáció jegyében telik, három egyedülálló, nagy formátumú muzsikus, Juan Carmona, a kitűnő szaxofonos, zeneszerző, Dés László és a világszerte elismert, sokoldalú francia ütőhangszeres, Mino Cinelu közös játékát élvezhetjük.

A második napon Juan Carmona szimfonikus zenekarra és flamenco-együttesre írt, Sinfonia flamenca című műve csendül fel, amelynek megírására 1999-ben kapott felkérést, és először a Potsdami Filharmonikus Zenekar és a Juan Carmona Grupo adta elő. Ezután a Juan Carmona Grupo – hat csodálatos muzsikus és egy vérbeli flamencotáncos – produkcióját láthatja-hallhatja az autentikus spanyol cigányzene és annak modern megfogalmazásai iránt érdeklődő publikum.

(Flamenco–Jazz Fesztivál

November 14. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Km.: Juan Carmona (gitár), Dés László (szaxofon), Mino Cinelu (ütőhangszerek)

November 15. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Juan Carmona: Sinfonia flamenca
Km.: Juan Carmona (gitár), Juan Carmona Grupo (Franciaország–Spanyolország), Danubia Szimfonikus Zenekar; vez.: Héja Domonkos

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.