Jazz/World

Foklórfesztivál Battán

2010.08.09. 11:00
Ajánlom
E hétvégén kezdődik a XVII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán, valamint Tökölön és Ráckevén.

Tizenöt éve a három település összefogott, hogy az agglomerációs szélcsendből kilépve, saját folklór hagyományaikra alapozva mutathassák meg magukat. A számok tükrében kifejezve törekvéseik sikerét: tavaly 45, idén 23 ország művészei vesznek részt a fesztiválon, melyre éves átlagban összesen közel tízezer ember kiváncsi. A vásár és fesztivál egyik sajátossága, hogy a külföldi művészeknek családok adnak szállást, így lassan népmozgalom alakul ki a battaiak között, hogy ki milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni.

A Summerfest Folklórfesztivál a CIOFF, a Nemzetközi Néptáncfesztivál Szervezők Világszövetsége védjegyét, valamint tavaly itthon a kiváló minősítést is elnyerte. Az idei műsorban kuriózum-számba megy a Kolumbiából, Mexikóból, Ghánából, Dhagesztánból, Indiából, Chiléből, Paraguayból, Kanadából érkező együttesek fellépése, nem beszélve az európai vendégekről. A fő helyszínnek számító százhalombattai Konferenciaközpont nagytermében esténként négy együttes látható.

A fesztivál legjelentősebb koncertjei közül érdemes kiemelni a Ghymes zenekarét, illetve a születésnapját és 35 éves pályafutását a Summerfesten ünneplő Sebestyén Márta jubileumi koncertjét, valamint a Fellegini Klezmer Band és Balogh Kálmán koncertjét. Sajátos program lesz a Mediawave Etnofilm Mozi, mely program során a Mediawave díjnyertes filmjeit mutatják be. A Szent István-napi ünnepségek is beépülnek a programra a vásár második hétvégéjén.

XVII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár
Augusztus 12-22, Százhalombatta, Tököl, Ráckeve

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.