Jazz/World

Fókuszban: Kőszegi Imre

2006.06.09. 00:00
Ajánlom
A magyar jazzdobosok doyenje, Kőszegi Imre lép fel június 12-én este fél nyolctól a Művészetek Palotája Hétfő esti jazz című sorozatában.

Kőszegi Imre nemcsak muzsikus és zeneszerző, de pedagógus is, valamint hosszú ideig ő volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke. Pályája kezdetén Pege Aladár együttesével játszott: a csapat a hatvanas években nemzetközi szintű elismertségre tett szert. Kőszegi 1975-ben lépett elő első saját együttesével, a Kőszegi Rhythm and Brass-szal, amely sajátos, fúvós- és dobközpontú felállással működött. 1980-ban megalapította akkoriban ritkaságszámba menő nemzetközi együttesét Jack Gregg amerikai basszistával, Zbigniev Namyslowski lengyel szaxofonossal és Gárdonyi László zongoristával. Nagy sikerrel turnéztak Európában. Ezzel egy időben tagja volt a Super Triónak és a 24 tagú Creative Art Ensemble-nak is. Pályafutása során olyan neves előadókkal játszott együtt, mint Larry Coryell, Steve Grossman, Bireli Lagrene, Trilok Gurtu, Teddy Wilson és Frank Zappa. Több mint 150 lemezen működött közre. Kiemelkedő művészi teljesítményéért Lyra-díjjal, eMeRTon-díjjal, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Kőszegi rendre fiatal, tehetséges zenészekkel veszi magát körül. A június 12-i lemezbemutató koncerten is képviselteti magát az ifjabb korosztály; mellettük a kitűnő Zsoldos Béla játszik vibrafonon és marimbán, sőt üstdobokon is. A Drums Poetica munkacímű, Kőszegi hosszú pályafutása során született kompozícióit tartalmazó CD megjelenése a koncerttel egyidőben várható.

(2006. június 12. 19.30 Művészetek Palotája; Hétfő esti jazz – Fókuszban: Kőszegi Imre (lemezbemutató koncert); km.: Kőszegi Imre (dob, ütőhangszerek), Bacsó Kristóf (szaxofon), Rozsnyói Péter (zongora), Orbán György (nagybőgő), Zsoldos Béla (vibrafon, marimba, ütőhangszerek, üstdob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.
Jazz/World hír

Elmélyült szakmai tudásról és specifikus hangszerismeretről árulkodik az Erdőfű Népi Kamarazenekar első lemeze

Az Erdőfű igazi unikum a hazai folkpalettán: kisebb formációban a budapesti táncházi közeg egyik meghatározó zenekara megalakulása óta, teljes kamarazenekari felállásban pedig olyan színpadi népzenei produkciót nyújtanak, amit kevesen tudnak. Más zenekarokból már ismert, nagy tudású tagjai elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának.