Jazz/World

Fókuszban: Kőszegi Imre

2006.06.09. 00:00
Ajánlom
A magyar jazzdobosok doyenje, Kőszegi Imre lép fel június 12-én este fél nyolctól a Művészetek Palotája Hétfő esti jazz című sorozatában.

Kőszegi Imre nemcsak muzsikus és zeneszerző, de pedagógus is, valamint hosszú ideig ő volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke. Pályája kezdetén Pege Aladár együttesével játszott: a csapat a hatvanas években nemzetközi szintű elismertségre tett szert. Kőszegi 1975-ben lépett elő első saját együttesével, a Kőszegi Rhythm and Brass-szal, amely sajátos, fúvós- és dobközpontú felállással működött. 1980-ban megalapította akkoriban ritkaságszámba menő nemzetközi együttesét Jack Gregg amerikai basszistával, Zbigniev Namyslowski lengyel szaxofonossal és Gárdonyi László zongoristával. Nagy sikerrel turnéztak Európában. Ezzel egy időben tagja volt a Super Triónak és a 24 tagú Creative Art Ensemble-nak is. Pályafutása során olyan neves előadókkal játszott együtt, mint Larry Coryell, Steve Grossman, Bireli Lagrene, Trilok Gurtu, Teddy Wilson és Frank Zappa. Több mint 150 lemezen működött közre. Kiemelkedő művészi teljesítményéért Lyra-díjjal, eMeRTon-díjjal, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Kőszegi rendre fiatal, tehetséges zenészekkel veszi magát körül. A június 12-i lemezbemutató koncerten is képviselteti magát az ifjabb korosztály; mellettük a kitűnő Zsoldos Béla játszik vibrafonon és marimbán, sőt üstdobokon is. A Drums Poetica munkacímű, Kőszegi hosszú pályafutása során született kompozícióit tartalmazó CD megjelenése a koncerttel egyidőben várható.

(2006. június 12. 19.30 Művészetek Palotája; Hétfő esti jazz – Fókuszban: Kőszegi Imre (lemezbemutató koncert); km.: Kőszegi Imre (dob, ütőhangszerek), Bacsó Kristóf (szaxofon), Rozsnyói Péter (zongora), Orbán György (nagybőgő), Zsoldos Béla (vibrafon, marimba, ütőhangszerek, üstdob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.