Jazz/World

Földalatti látvány a Gödörben

2010.05.07. 13:09
Ajánlom
Az amerikai jazz csúcsait ostromló Chris Potter szaxofonos lesz a New York-i jazz magaslatait bemutató, mélyen szántó sorozat következő vendége a Gödörben.

A virtuozitásával és muzikalitásával is egyedülálló amerikai szólista Szabó Dániel legutolsó lemezén is vendégeskedett. Többször jelölték Grammy-díjra, és ő a legfiatalabb Jazzpar-díjas zenész. Potter, a magyar közönség és szakma legnagyobb örömére, családi kötődése révén gyakori vendég Pesten, Dave Holland együttesével is járt itt, honlapján az A38-on készült fotó látható, legújabb anyagának címe Ultrahang (bármit is jelentsen ez az angol anyanyelvűek számára). Underground nevű formációja hat éve működik, ennek Underground Vision nevű projektje turnézik most. Ez nem egy másik együttes, csak annyit jelent, hogy az ArtistShare egyesület és kiadó stratégiájának megfelelően a rajongó szinte a próbáktól részt vehet a zene megszületésének folyamatában azzal, hogy kvázi részvényesként vagy előfizetőként veszi ki részét a lemezkiadás költségeiből és rendel meg további, kapcsolódó termékeket, mint például videó, dedikált lemez, ritka póló, stb. 2009 januárjában is már hosszabb turnézással a „lábukban" vették fel a szabadon alakuló-gomolygó, aktuális zenei anyagot. Az Undergrounddal ez alkalommal Adam Rogers gitáron, Fima Ephron basszusgitáron, Nate Smith dobon hallható. A Budapesten induló, több kontinenst érintő turné néhány állomásán Craig Taborn billentyűs helyett játszik Ephron.

Az előzenekar a Dresch Mihály nevével fémjelzett Tariqa nevű csapat, melyben a berber marokkói zenét játszó Said Tichiti gembrin (pengetős hangszer), cimbalmon Lukács Miklós, trombitán Meggyes Ádám, dobon Halmos András játszik.

Május 7, 21:00 - New York Jazzgödör

Chris Potter Underground, előzenekar: Tariqa

Chris Potter Underground (Chris Potter - szaxofon, Adam Rogers - gitár, Craig Taborn - Fender Rhodes, Nate Smith - dob): Ultrahang

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.