Jazz/World

Folklór és zene

2007.10.01. 00:00
Ajánlom
Az MTA Néprajzi Kutatóintézetének Folklór Osztálya Folklór és zene címmel tudományos konferenciát rendez 2007. november 29-30-án az MTA Jakobinus termében. A rendkívül sok kérdést feltáró konferenciára előadók jelentkezését és ötleteit is várják.

Az MTA Néprajzi Kutatóintézetének Folklór Osztálya 2004-ben konferenciasorozatot indított Folklór a magyar művelődéstörténetben címmel. 2004-ben Folklór és Irodalom, 2005-ben Folklór és vizuális kultúra, 2006-ban Folklór és történelem címmel rendezték a tanácskozásokat.

A 18. század végi és a 19. századi európai társadalmak művészeti és szellemi életének egyik meghatározó irányzata a nép kultúrájának a megismerésével és értékelésével foglalkozott. A romantika képviselőinek a hagyományos paraszti életformában élő közösségek kultúrája iránti érdeklődése a felvilágosodás eszméinek egy részével szembeni elégedetlenséget hangsúlyozta.

A hivatásos kultúra és a szellemi élet képviselői figyelmének középpontjába a paraszti hagyományban élők zenei tudása került. A tanácskozás egyik témája, hogy milyen kapcsolódási pontjai vannak a népzenének és a népköltészetnek. A másik pedig több kérdésre keresi a választ: hogyan hatott a folklór - a szűkebb értelemben vett népköltészet és népzene - a magas művészet zenei kultúrájára? Mely műfajok, stílusok, irányzatok termékenyítették meg a népzenei kultúrát? Mi a viszony a magyar népzenei műveltség és a környező vagy akár a nyugat-európai országok népeinek kultúrája között? Hogyan jelenik meg a népzene és a magas művészet kapcsolata az európai zenei kultúrában? Mennyiben és hol beszélhetünk a kortárs zene és a népzene kapcsolatáról? A szervezők minden olyan témát szívesen fogadnak, amely ezzel a kérdéskörrel foglalkozik, de a következő néhány sarokpont köré kívánják csoportosítani az előadásokat:

1. Szöveg és zene egymásrahatása. Hogyan változnak meg a szövegek dallam hatására, illetve hogyan hat a dallam a szövegre?

2. A népdal fogalmának kialakulása.

3. A zene jelentősége a paraszti életben.

4. Zene szerepe a rítusokban.

5. Népköltészeti műfajok hatása a műköltészetre.

6. Folyóiratok - Vasárnapi Újság, Zenészeti Lapok stb. - szerepe a magas és a népi kultúra közeledésében.

7. Jelentős népzenegyűjtők munkássága.

Jelentkezési határidő: 2007. október 15.

Cím: MTA Néprajzi Kutatóintézet Folklór Osztály, 1250 Budapest Pf. 29., szemerkenyi@etnologia.mta.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.