Jazz/World

Folklór és zene

2007.10.01. 00:00
Ajánlom
Az MTA Néprajzi Kutatóintézetének Folklór Osztálya Folklór és zene címmel tudományos konferenciát rendez 2007. november 29-30-án az MTA Jakobinus termében. A rendkívül sok kérdést feltáró konferenciára előadók jelentkezését és ötleteit is várják.

Az MTA Néprajzi Kutatóintézetének Folklór Osztálya 2004-ben konferenciasorozatot indított Folklór a magyar művelődéstörténetben címmel. 2004-ben Folklór és Irodalom, 2005-ben Folklór és vizuális kultúra, 2006-ban Folklór és történelem címmel rendezték a tanácskozásokat.

A 18. század végi és a 19. századi európai társadalmak művészeti és szellemi életének egyik meghatározó irányzata a nép kultúrájának a megismerésével és értékelésével foglalkozott. A romantika képviselőinek a hagyományos paraszti életformában élő közösségek kultúrája iránti érdeklődése a felvilágosodás eszméinek egy részével szembeni elégedetlenséget hangsúlyozta.

A hivatásos kultúra és a szellemi élet képviselői figyelmének középpontjába a paraszti hagyományban élők zenei tudása került. A tanácskozás egyik témája, hogy milyen kapcsolódási pontjai vannak a népzenének és a népköltészetnek. A másik pedig több kérdésre keresi a választ: hogyan hatott a folklór - a szűkebb értelemben vett népköltészet és népzene - a magas művészet zenei kultúrájára? Mely műfajok, stílusok, irányzatok termékenyítették meg a népzenei kultúrát? Mi a viszony a magyar népzenei műveltség és a környező vagy akár a nyugat-európai országok népeinek kultúrája között? Hogyan jelenik meg a népzene és a magas művészet kapcsolata az európai zenei kultúrában? Mennyiben és hol beszélhetünk a kortárs zene és a népzene kapcsolatáról? A szervezők minden olyan témát szívesen fogadnak, amely ezzel a kérdéskörrel foglalkozik, de a következő néhány sarokpont köré kívánják csoportosítani az előadásokat:

1. Szöveg és zene egymásrahatása. Hogyan változnak meg a szövegek dallam hatására, illetve hogyan hat a dallam a szövegre?

2. A népdal fogalmának kialakulása.

3. A zene jelentősége a paraszti életben.

4. Zene szerepe a rítusokban.

5. Népköltészeti műfajok hatása a műköltészetre.

6. Folyóiratok - Vasárnapi Újság, Zenészeti Lapok stb. - szerepe a magas és a népi kultúra közeledésében.

7. Jelentős népzenegyűjtők munkássága.

Jelentkezési határidő: 2007. október 15.

Cím: MTA Néprajzi Kutatóintézet Folklór Osztály, 1250 Budapest Pf. 29., szemerkenyi@etnologia.mta.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.