Jazz/World

Folyamatosan változik a stílusunk – The Qualitons-interjú

2020.10.05. 09:00
Ajánlom
„Mindig is sokkal nehezebb volt minden zenekarnak a csúcson maradni, mint befutni” – vallja a The Qualitons, akik egy nagyon izgalmas zenei pályáról számolnak be nekünk. Boros Levente dobos és G. Szabó Hunor énekes-gitáros válaszol

Mi okozza a legnagyobb nehézséget egy induló formáció esetében, milyen nehézségekkel néztetek szembe?

Boros Levente: Azt hiszem, az induló formációk nem nagyon foglalkoznak a nehézségekkel. Egyszerűen összejönnek zenélni, próbálni. Gyakorlások és koncertek követik egymást. Az ember csak élvezi a zenét és a társaságot. A nehézségek később lépnek fel, amikor a banda stabil akar maradni, és "dolgozni" kénytelen, elhelyezkedni a piacon.

2019-ben történelmi jelentőségű médiaesemény volt, mikor a The Qualitons a seattle-i KEXP rádióműsor stúdiójában elkezdte játszani a KEX-től a Zöld Sárgát. Hogyan éltétek ezt meg?

B. L.: Nagy élmény volt. Az egész utazás, Amerika... A stúdiózás pedig egy izgulással-izgatottsággal vegyített élénk öröm. Nagyon jó volt látni, hogy működnek ott a dolgok. Kedves emberek, profi munkaerő, lazaság.

Magyar népdalfeldolgozást játszott a Qualitons az egyik legnépszerűbb amerikai rádióban

Kapcsolódó

Magyar népdalfeldolgozást játszott a Qualitons az egyik legnépszerűbb amerikai rádióban

Pontosabban a Kex zenekar Zöld sárga című népdalfeldolgozását gondolták tovább, ezen kívül három számot játszottak élőben a világ egyik leghíresebb, alternatív független rádiójának stúdiójában, a KEXP-ben márciusban. A felvétel a napokban került föl a YouTube-ra.

Persze az ide vezető út is legalább ennyire értékes, hiszen a zenekar a Hangfoglaló Program stratégiai támogatásával valósíthatta meg tavalyi amerikai terveit.

G. Szabó Hunor: Igen, ez nagyon nagy segítség volt nekünk. Gyakorlatilag, ha nincs ez a támogatás, egész egyszerűen nem tudtunk volna miből kiutazni, és nem lenne most miről beszélnünk.

Mindig elgondolkodom azon, milyen sokat jelentenek egy zenekar életében a tőlük független történések. Te csak csinálod a dolgod a saját tempódban, aztán egyszer csak jön egy lehetőség, ami megváltoztatja, vagy felgyorsítja a dolgok menetét. Ilyesmi történt velünk az amerikai út során.

Korábban szintén a Kollégium támogatásával juthattatok ki a South By Southwestre is. Milyen impulzusokat kaptatok az út során?

B. L.: Mindenki nagyon élte az Amerika Érzést. Szép időt töltöttünk a kis airbnb rancsunkon (a várostól távol, és még olcsóbb is volt), bérelt autókkal szeltük a széles amerikai utakat, rockzene a rádióból, sixpackek a hátsó ülésen, sasok az égen. Ezt minden zenésznek érdemes lenne megtapasztalnia.

Éreztétek hátrányát annak, hogy Kelet-Európából érkeztetek?

B. L.: Hátrányát?! Abszolút nem, sőt! Nagy nyitottsággal álltak hozzánk, de nem csak a zenei berkekben, az utca embere is, a bolti eladó is, amikor meghallotta az akcentusunkat. Tényleg, Európa, Budapest, Magyarország? Van egy magyar másod unokatestvérem, vagy de szépek
arra a nők és hasonló sztorik, vagy ha nem volt kapcsolódás, és kiderült, hogy zenészek vagyunk, akkor meg a zene kötött minket össze.

A tavalyi éve rég várt sikert hozott: meghívtak titeket az Eurosonicra és a Mondo.NYC-re is.

G. Sz. H.: Ezek a dolgok csomagban jönnek. Ha bekerül egy zenekar a sűrű körforgásba, egyik lehetőség hozza a másikat. Ilyen értelemben megint nagy jelentőséget tulajdonítok a tőlünk független történéseknek. Az már más kérdés, hogy mennyire tudja az ember ezeket a legjobban kihasználni és hosszútávú sikert építeni belőle. Ez nekünk, azt hiszem, nagyon nehezen megy. Ez egy borzasztó nehéz feladat.

Mindig is sokkal nehezebb volt minden zenekarnak a csúcson maradni, mint befutni. Persze most a híres zenekarokra gondolok, mi még attól nagyon messze vagyunk, de kicsiben ugyanígy működik.

Azzal, hogy a magyar népzene hagyatékát maradéktalanul mentették át sajátos, retrospektív pszichedelikus hangzásotokba, az országhatárokon kívül is megnőtt az érdeklődés a zenétek iránt. Hogy alakult ki a zenekar stílusa?

G. Sz. H.: A zenekar stílusa folyamatosan változik, állomások vannak és néha magunk sem tudjuk, mi miért lesz olyan, amilyen. A magyar népzenei hatások valóban erősen hatnak mindannyiunkra, de nincs ebben különösebb tudatosság. Persze fontosnak érezzük a zenei kultúránkkal való törődést, és nagyon szívesen ültetjük bele a saját zenei világunkba, de akár ugyanannyira inspirál minket bármilyen nép zenéje, ha éppen abban látunk fantáziát. Azt hiszem, nyitottak vagyunk bármire, ami jó... ha megtalál, jöhet.

Mikor éreztétek először azt, hogy van helyetek a zenei életben? Mi jelentette az áttörést?

B. L.: Nem tudom, kinek és mikor volt meg ez a pillanat. A szakmától folyamatosan elismerést kaptunk, a közönségünket viszont sokáig nem találtuk és ez mindenkit elbizonytalanított kicsit.

Az biztos, hogy a KEXP és főleg utána itthon a nyár végi, ősz eleji koncertek szép számú lelkes közönségei örömmel és elégedettséggel töltöttek el minket.

Vágytatok a nemzetközi karrierre?

B. L.: Természetesen vágyunk, illetve törekszünk, törekedtünk erre. A Hangfoglaló és a HOTS nagyon sokat segítettek, segítenek ebben. Az aktuális helyzet, mondanom sem kell, mennyire megfékezi ezt a lendületet, de itthon is jókat koncertezünk szerencsére.  Sajnos elmaradt pár jó lehetőség. Egy moszkvai showcase (ami végül online működött), és további fellépések Norvégiában, Szlovákiában, Portugáliában, Csehországban.

Mi a legnagyobb különbség a hazai és a külföldi koncertezés között?

G. Sz. H.: Huh, nem tudom erre az egyértelmű választ. Mivel a saját számaink angolul szólalnak meg, azt mondanám, alapvetően nem sok a különbség. Igyekszünk a zenével kommunikálni, az pedig, ha jó, működhet bárhol. Azt hiszem, nem lehet általánosítani itthoni és külföldi koncertekkel kapcsolatban. Mindenhol ért már minket csodálatos és pocsék élmény egyaránt. Rengeteg összetevője van ennek a dolognak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?