Jazz/World

Folyamatosan változik a stílusunk – The Qualitons-interjú

2020.10.05. 09:00
Ajánlom
„Mindig is sokkal nehezebb volt minden zenekarnak a csúcson maradni, mint befutni” – vallja a The Qualitons, akik egy nagyon izgalmas zenei pályáról számolnak be nekünk. Boros Levente dobos és G. Szabó Hunor énekes-gitáros válaszol

Mi okozza a legnagyobb nehézséget egy induló formáció esetében, milyen nehézségekkel néztetek szembe?

Boros Levente: Azt hiszem, az induló formációk nem nagyon foglalkoznak a nehézségekkel. Egyszerűen összejönnek zenélni, próbálni. Gyakorlások és koncertek követik egymást. Az ember csak élvezi a zenét és a társaságot. A nehézségek később lépnek fel, amikor a banda stabil akar maradni, és "dolgozni" kénytelen, elhelyezkedni a piacon.

2019-ben történelmi jelentőségű médiaesemény volt, mikor a The Qualitons a seattle-i KEXP rádióműsor stúdiójában elkezdte játszani a KEX-től a Zöld Sárgát. Hogyan éltétek ezt meg?

B. L.: Nagy élmény volt. Az egész utazás, Amerika... A stúdiózás pedig egy izgulással-izgatottsággal vegyített élénk öröm. Nagyon jó volt látni, hogy működnek ott a dolgok. Kedves emberek, profi munkaerő, lazaság.

Magyar népdalfeldolgozást játszott a Qualitons az egyik legnépszerűbb amerikai rádióban

Kapcsolódó

Magyar népdalfeldolgozást játszott a Qualitons az egyik legnépszerűbb amerikai rádióban

Pontosabban a Kex zenekar Zöld sárga című népdalfeldolgozását gondolták tovább, ezen kívül három számot játszottak élőben a világ egyik leghíresebb, alternatív független rádiójának stúdiójában, a KEXP-ben márciusban. A felvétel a napokban került föl a YouTube-ra.

Persze az ide vezető út is legalább ennyire értékes, hiszen a zenekar a Hangfoglaló Program stratégiai támogatásával valósíthatta meg tavalyi amerikai terveit.

G. Szabó Hunor: Igen, ez nagyon nagy segítség volt nekünk. Gyakorlatilag, ha nincs ez a támogatás, egész egyszerűen nem tudtunk volna miből kiutazni, és nem lenne most miről beszélnünk.

Mindig elgondolkodom azon, milyen sokat jelentenek egy zenekar életében a tőlük független történések. Te csak csinálod a dolgod a saját tempódban, aztán egyszer csak jön egy lehetőség, ami megváltoztatja, vagy felgyorsítja a dolgok menetét. Ilyesmi történt velünk az amerikai út során.

Korábban szintén a Kollégium támogatásával juthattatok ki a South By Southwestre is. Milyen impulzusokat kaptatok az út során?

B. L.: Mindenki nagyon élte az Amerika Érzést. Szép időt töltöttünk a kis airbnb rancsunkon (a várostól távol, és még olcsóbb is volt), bérelt autókkal szeltük a széles amerikai utakat, rockzene a rádióból, sixpackek a hátsó ülésen, sasok az égen. Ezt minden zenésznek érdemes lenne megtapasztalnia.

Éreztétek hátrányát annak, hogy Kelet-Európából érkeztetek?

B. L.: Hátrányát?! Abszolút nem, sőt! Nagy nyitottsággal álltak hozzánk, de nem csak a zenei berkekben, az utca embere is, a bolti eladó is, amikor meghallotta az akcentusunkat. Tényleg, Európa, Budapest, Magyarország? Van egy magyar másod unokatestvérem, vagy de szépek
arra a nők és hasonló sztorik, vagy ha nem volt kapcsolódás, és kiderült, hogy zenészek vagyunk, akkor meg a zene kötött minket össze.

A tavalyi éve rég várt sikert hozott: meghívtak titeket az Eurosonicra és a Mondo.NYC-re is.

G. Sz. H.: Ezek a dolgok csomagban jönnek. Ha bekerül egy zenekar a sűrű körforgásba, egyik lehetőség hozza a másikat. Ilyen értelemben megint nagy jelentőséget tulajdonítok a tőlünk független történéseknek. Az már más kérdés, hogy mennyire tudja az ember ezeket a legjobban kihasználni és hosszútávú sikert építeni belőle. Ez nekünk, azt hiszem, nagyon nehezen megy. Ez egy borzasztó nehéz feladat.

Mindig is sokkal nehezebb volt minden zenekarnak a csúcson maradni, mint befutni. Persze most a híres zenekarokra gondolok, mi még attól nagyon messze vagyunk, de kicsiben ugyanígy működik.

Azzal, hogy a magyar népzene hagyatékát maradéktalanul mentették át sajátos, retrospektív pszichedelikus hangzásotokba, az országhatárokon kívül is megnőtt az érdeklődés a zenétek iránt. Hogy alakult ki a zenekar stílusa?

G. Sz. H.: A zenekar stílusa folyamatosan változik, állomások vannak és néha magunk sem tudjuk, mi miért lesz olyan, amilyen. A magyar népzenei hatások valóban erősen hatnak mindannyiunkra, de nincs ebben különösebb tudatosság. Persze fontosnak érezzük a zenei kultúránkkal való törődést, és nagyon szívesen ültetjük bele a saját zenei világunkba, de akár ugyanannyira inspirál minket bármilyen nép zenéje, ha éppen abban látunk fantáziát. Azt hiszem, nyitottak vagyunk bármire, ami jó... ha megtalál, jöhet.

Mikor éreztétek először azt, hogy van helyetek a zenei életben? Mi jelentette az áttörést?

B. L.: Nem tudom, kinek és mikor volt meg ez a pillanat. A szakmától folyamatosan elismerést kaptunk, a közönségünket viszont sokáig nem találtuk és ez mindenkit elbizonytalanított kicsit.

Az biztos, hogy a KEXP és főleg utána itthon a nyár végi, ősz eleji koncertek szép számú lelkes közönségei örömmel és elégedettséggel töltöttek el minket.

Vágytatok a nemzetközi karrierre?

B. L.: Természetesen vágyunk, illetve törekszünk, törekedtünk erre. A Hangfoglaló és a HOTS nagyon sokat segítettek, segítenek ebben. Az aktuális helyzet, mondanom sem kell, mennyire megfékezi ezt a lendületet, de itthon is jókat koncertezünk szerencsére.  Sajnos elmaradt pár jó lehetőség. Egy moszkvai showcase (ami végül online működött), és további fellépések Norvégiában, Szlovákiában, Portugáliában, Csehországban.

Mi a legnagyobb különbség a hazai és a külföldi koncertezés között?

G. Sz. H.: Huh, nem tudom erre az egyértelmű választ. Mivel a saját számaink angolul szólalnak meg, azt mondanám, alapvetően nem sok a különbség. Igyekszünk a zenével kommunikálni, az pedig, ha jó, működhet bárhol. Azt hiszem, nem lehet általánosítani itthoni és külföldi koncertekkel kapcsolatban. Mindenhol ért már minket csodálatos és pocsék élmény egyaránt. Rengeteg összetevője van ennek a dolognak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.
Jazz/World magazin

A dal, amelyet a Műcsarnokban és falunapon is elő lehet adni – Kollár-Klemencz László a Szájbergyerekről

A Dalok nyomában elnevezésű sorozatunk új részében ezúttal Kollár-Klemencz Lászlóval beszélgettünk a Kistehén Tánczenekar leghíresebb, Szájbergyerek című számáról.