Jazz/World

Folyamatosan változik a stílusunk – The Qualitons-interjú

2020.10.05. 09:00
Ajánlom
„Mindig is sokkal nehezebb volt minden zenekarnak a csúcson maradni, mint befutni” – vallja a The Qualitons, akik egy nagyon izgalmas zenei pályáról számolnak be nekünk. Boros Levente dobos és G. Szabó Hunor énekes-gitáros válaszol

Mi okozza a legnagyobb nehézséget egy induló formáció esetében, milyen nehézségekkel néztetek szembe?

Boros Levente: Azt hiszem, az induló formációk nem nagyon foglalkoznak a nehézségekkel. Egyszerűen összejönnek zenélni, próbálni. Gyakorlások és koncertek követik egymást. Az ember csak élvezi a zenét és a társaságot. A nehézségek később lépnek fel, amikor a banda stabil akar maradni, és "dolgozni" kénytelen, elhelyezkedni a piacon.

2019-ben történelmi jelentőségű médiaesemény volt, mikor a The Qualitons a seattle-i KEXP rádióműsor stúdiójában elkezdte játszani a KEX-től a Zöld Sárgát. Hogyan éltétek ezt meg?

B. L.: Nagy élmény volt. Az egész utazás, Amerika... A stúdiózás pedig egy izgulással-izgatottsággal vegyített élénk öröm. Nagyon jó volt látni, hogy működnek ott a dolgok. Kedves emberek, profi munkaerő, lazaság.

Magyar népdalfeldolgozást játszott a Qualitons az egyik legnépszerűbb amerikai rádióban

Kapcsolódó

Magyar népdalfeldolgozást játszott a Qualitons az egyik legnépszerűbb amerikai rádióban

Pontosabban a Kex zenekar Zöld sárga című népdalfeldolgozását gondolták tovább, ezen kívül három számot játszottak élőben a világ egyik leghíresebb, alternatív független rádiójának stúdiójában, a KEXP-ben márciusban. A felvétel a napokban került föl a YouTube-ra.

Persze az ide vezető út is legalább ennyire értékes, hiszen a zenekar a Hangfoglaló Program stratégiai támogatásával valósíthatta meg tavalyi amerikai terveit.

G. Szabó Hunor: Igen, ez nagyon nagy segítség volt nekünk. Gyakorlatilag, ha nincs ez a támogatás, egész egyszerűen nem tudtunk volna miből kiutazni, és nem lenne most miről beszélnünk.

Mindig elgondolkodom azon, milyen sokat jelentenek egy zenekar életében a tőlük független történések. Te csak csinálod a dolgod a saját tempódban, aztán egyszer csak jön egy lehetőség, ami megváltoztatja, vagy felgyorsítja a dolgok menetét. Ilyesmi történt velünk az amerikai út során.

Korábban szintén a Kollégium támogatásával juthattatok ki a South By Southwestre is. Milyen impulzusokat kaptatok az út során?

B. L.: Mindenki nagyon élte az Amerika Érzést. Szép időt töltöttünk a kis airbnb rancsunkon (a várostól távol, és még olcsóbb is volt), bérelt autókkal szeltük a széles amerikai utakat, rockzene a rádióból, sixpackek a hátsó ülésen, sasok az égen. Ezt minden zenésznek érdemes lenne megtapasztalnia.

Éreztétek hátrányát annak, hogy Kelet-Európából érkeztetek?

B. L.: Hátrányát?! Abszolút nem, sőt! Nagy nyitottsággal álltak hozzánk, de nem csak a zenei berkekben, az utca embere is, a bolti eladó is, amikor meghallotta az akcentusunkat. Tényleg, Európa, Budapest, Magyarország? Van egy magyar másod unokatestvérem, vagy de szépek
arra a nők és hasonló sztorik, vagy ha nem volt kapcsolódás, és kiderült, hogy zenészek vagyunk, akkor meg a zene kötött minket össze.

A tavalyi éve rég várt sikert hozott: meghívtak titeket az Eurosonicra és a Mondo.NYC-re is.

G. Sz. H.: Ezek a dolgok csomagban jönnek. Ha bekerül egy zenekar a sűrű körforgásba, egyik lehetőség hozza a másikat. Ilyen értelemben megint nagy jelentőséget tulajdonítok a tőlünk független történéseknek. Az már más kérdés, hogy mennyire tudja az ember ezeket a legjobban kihasználni és hosszútávú sikert építeni belőle. Ez nekünk, azt hiszem, nagyon nehezen megy. Ez egy borzasztó nehéz feladat.

Mindig is sokkal nehezebb volt minden zenekarnak a csúcson maradni, mint befutni. Persze most a híres zenekarokra gondolok, mi még attól nagyon messze vagyunk, de kicsiben ugyanígy működik.

Azzal, hogy a magyar népzene hagyatékát maradéktalanul mentették át sajátos, retrospektív pszichedelikus hangzásotokba, az országhatárokon kívül is megnőtt az érdeklődés a zenétek iránt. Hogy alakult ki a zenekar stílusa?

G. Sz. H.: A zenekar stílusa folyamatosan változik, állomások vannak és néha magunk sem tudjuk, mi miért lesz olyan, amilyen. A magyar népzenei hatások valóban erősen hatnak mindannyiunkra, de nincs ebben különösebb tudatosság. Persze fontosnak érezzük a zenei kultúránkkal való törődést, és nagyon szívesen ültetjük bele a saját zenei világunkba, de akár ugyanannyira inspirál minket bármilyen nép zenéje, ha éppen abban látunk fantáziát. Azt hiszem, nyitottak vagyunk bármire, ami jó... ha megtalál, jöhet.

Mikor éreztétek először azt, hogy van helyetek a zenei életben? Mi jelentette az áttörést?

B. L.: Nem tudom, kinek és mikor volt meg ez a pillanat. A szakmától folyamatosan elismerést kaptunk, a közönségünket viszont sokáig nem találtuk és ez mindenkit elbizonytalanított kicsit.

Az biztos, hogy a KEXP és főleg utána itthon a nyár végi, ősz eleji koncertek szép számú lelkes közönségei örömmel és elégedettséggel töltöttek el minket.

Vágytatok a nemzetközi karrierre?

B. L.: Természetesen vágyunk, illetve törekszünk, törekedtünk erre. A Hangfoglaló és a HOTS nagyon sokat segítettek, segítenek ebben. Az aktuális helyzet, mondanom sem kell, mennyire megfékezi ezt a lendületet, de itthon is jókat koncertezünk szerencsére.  Sajnos elmaradt pár jó lehetőség. Egy moszkvai showcase (ami végül online működött), és további fellépések Norvégiában, Szlovákiában, Portugáliában, Csehországban.

Mi a legnagyobb különbség a hazai és a külföldi koncertezés között?

G. Sz. H.: Huh, nem tudom erre az egyértelmű választ. Mivel a saját számaink angolul szólalnak meg, azt mondanám, alapvetően nem sok a különbség. Igyekszünk a zenével kommunikálni, az pedig, ha jó, működhet bárhol. Azt hiszem, nem lehet általánosítani itthoni és külföldi koncertekkel kapcsolatban. Mindenhol ért már minket csodálatos és pocsék élmény egyaránt. Rengeteg összetevője van ennek a dolognak.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szerb Újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Már-már hagyomány a Fonóban, hogy a város legnagyobb szilveszteri vonós táncháza után januárban a déli szláv népek szokásai szerint is elbúcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt! Január 13-án a Szerb Újévi mulatságon fellépnek a Babra és a Poklade zenekarok, valamint vendégük, Djordje Davidović szerb harmonikaművész. Bárki csatlakozhat a délszláv táncházhoz, de azt is várják, aki csak hallgatná a vérpezsdítő balkáni zenéket!
Jazz/World ajánló

Világhírű vendégekkel és az Átlátszó Hanggal kezdi az évet a Modern Art Orchestra

A Modern Art Orchestra Art of Virus című kezdeményezésének egyes számú ágának műveit hallhatja a közönség január 16-án a BMC-ben Vajda Gergely és ifj. Kurtág György, a projekt két zeneszerzőjének közreműködésével.
Jazz/World ajánló

14. születésnapját ünnepli a Budapest Jazz Club

Három virtuóz szaxofonos felejthetetlennek ígérkező produkciójával ünnepli 14. születésnapját a Budapest Jazz Club 2022. január 8-án.
Jazz/World gyász

Elhunyt Dobos Attila 

Dobos Attila zeneszerző, táncdalénekes a hatvanas években a Táncdalfesztiválokon vált ismertté. A művész 80 évesen, hétfőre virradó éjjel hunyt el budapesti otthonában - erősítette meg a hírt az MTI-nek testvére, Dobos Zsuzsanna.
Jazz/World interjú

Lovasi András: A rock and roll lassan el fog tűnni

Lovasi András harmadik szólóalbuma, a Grand Hotel Halmahera könyv formájában jelent meg. Halmahera, a csendes-óceáni sziget valóban létezik, az elvágyódás motívuma sem új a magyar folklórban, az mégis kérdéses, hogy van-e olyan hely a világon, ahol még minden szép és jó.