Jazz/World

Folytatja turnéját a Magyar Állami Népi Együttes Észak-Amerikában

2013.10.15. 11:25
Ajánlom
Öt állam egy hét alatt, közel 3000 kilométer utazás – ezt a távolságot a Magyar Állami Népi Együttes tagjai tették meg a múlt héten észak-amerikai turnéjuk keretében, amely során 73 előadást tartanak az Egyesült Államokban és Kanadában.

A szeptember közepén kezdődött és december közepéig tartó turnén a Magyar rapszódia - Amerika című műsort láthatja a közönség, amely nemcsak a kint élő magyarokból verbuválódik. Szép számmal látogatják az előadásokat a helyiek is, akiket többnyire lenyűgöz az előadás sokszínűsége, a táncosok virtuozitása, a jelmezek szépsége. Nemrég a Las Vegas Tribune újságírója, Marianne Donnelly is lelkesen ecsetelte cikkében, hogy milyen dinamikus előadást láthatott a közönség.

A társulat tagjai Turnénapló keretében örökítik meg élményeiket: beszámolnak az előadások sikereiről, arról, hogyan töltik a szabadidejüket, milyen kalandokba keverednek a különböző kultúrájú területeken, mekkora örömmel, milyen vendégszeretettel látják őket vendégül a helyi magyarok. Az is kiderült nemrég, hogy a hat évvel ezelőtti turnén már jártak ugyanazon a helyszínen: „Az előadás kezdete előtt a színfalak mögött megtekinthettük a falra karcolva azok neveit, akik valaha ezen a színpadon felléptek, s ekkor találtunk egy feljegyzést („2007. január 22. Radics Tomi itt bőgőztem"), amelyből kiderült, hogy ez a helyszín hat évvel ezelőtt is szerepelt a turné állomásai között."

Aki kíváncsi a turné részleteire, a képgalériákra, hétről hétre követheti az eseményeket a Hagyományok Háza weboldalán és facebook-oldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.