Jazz/World

Folytatja turnéját a Magyar Állami Népi Együttes Észak-Amerikában

2013.10.15. 11:25
Ajánlom
Öt állam egy hét alatt, közel 3000 kilométer utazás – ezt a távolságot a Magyar Állami Népi Együttes tagjai tették meg a múlt héten észak-amerikai turnéjuk keretében, amely során 73 előadást tartanak az Egyesült Államokban és Kanadában.

A szeptember közepén kezdődött és december közepéig tartó turnén a Magyar rapszódia - Amerika című műsort láthatja a közönség, amely nemcsak a kint élő magyarokból verbuválódik. Szép számmal látogatják az előadásokat a helyiek is, akiket többnyire lenyűgöz az előadás sokszínűsége, a táncosok virtuozitása, a jelmezek szépsége. Nemrég a Las Vegas Tribune újságírója, Marianne Donnelly is lelkesen ecsetelte cikkében, hogy milyen dinamikus előadást láthatott a közönség.

A társulat tagjai Turnénapló keretében örökítik meg élményeiket: beszámolnak az előadások sikereiről, arról, hogyan töltik a szabadidejüket, milyen kalandokba keverednek a különböző kultúrájú területeken, mekkora örömmel, milyen vendégszeretettel látják őket vendégül a helyi magyarok. Az is kiderült nemrég, hogy a hat évvel ezelőtti turnén már jártak ugyanazon a helyszínen: „Az előadás kezdete előtt a színfalak mögött megtekinthettük a falra karcolva azok neveit, akik valaha ezen a színpadon felléptek, s ekkor találtunk egy feljegyzést („2007. január 22. Radics Tomi itt bőgőztem"), amelyből kiderült, hogy ez a helyszín hat évvel ezelőtt is szerepelt a turné állomásai között."

Aki kíváncsi a turné részleteire, a képgalériákra, hétről hétre követheti az eseményeket a Hagyományok Háza weboldalán és facebook-oldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.