Jazz/World

Folytatódnak az Osztrák Jazz Estek

2013.04.23. 08:58
Ajánlom
A koncertsorozat keretében idén a Diknu Schneeberger Trio és a Peter Natterer Quartet lép fel a Budapest Jazz Clubban április 25-én.

A koncertsorozat rövid, négy éves története ellenére máris a főváros kulturális életének egyik érdekes és meghatározó színfoltjává vált. Az Osztrák Kulturális Fórum, a Budapest Jazz Club és a szervező Management Partners Kft. célja, hogy évről évre olyan tehetséges zenészek számára biztosítsanak bemutatkozási és fellépési lehetőséget, akik hazájukban már bizonyították zenei rátermettségüket és rangos elismeréseket is szereztek.

Néhány évvel ezelőtt a tizenhét esztendős bécsi gypsy gitáros, Diknu Schneeberger óriási sikert ért el a Rubina néven megjelent bemutatkozó albumával. Hazája legrangosabb zenei kitüntetését érdemelte ki ezzel: csatlakozott a Hans Koller-díjasok táborához. Azóta zenei pályafutását a rádió- és tévécsatornák folyamatosan figyelemmel kísérik, rendszeres fellépési lehetőséget kap nemcsak hazájában, hanem Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Oroszországban és most ismét hazánkban. A trió a tavalyi győri osztrák jazz esten mutatkozott be Magyarországon, akkor koncertjükkel sikerült megtölteniük szinte a teljes Széchenyi teret. Diknu tökéletes technikáját könnyed önfeledtséggel kombinálja. A gypsy jazz formációban Diknu mellett megtalálható a híres bécsi jazz gitáros Martin Spitzer és Diknu édesapja, Joschi Schneeberger is, aki nagybőgőn kíséri fia játékát.

Az osztrák Peter Natterer (szaxofon, effektek) és zenekara - Philippine Duchateau (zongora), Gina Schwarz (basszusgitár), Ulli Pesendorfer (dobok) - mindig is nyitott volt különböző irányzatok felé. A kvartett tagjainak fülbemászó és dallamos kompozíciói a "merre tartunk" és "hogyan jutunk el odáig" kérdésekre keresik a válaszokat több izgalmas megközelítésből.

Osztrák Jazz Est
2013. április 25. 20:00 - Budapest Jazz Club
Km.: Diknu Schneeberger Trio, Peter Natterer Quartet

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.