Jazz/World

Folytatódnak az Osztrák Jazz Estek

2013.04.23. 08:58
Ajánlom
A koncertsorozat keretében idén a Diknu Schneeberger Trio és a Peter Natterer Quartet lép fel a Budapest Jazz Clubban április 25-én.

A koncertsorozat rövid, négy éves története ellenére máris a főváros kulturális életének egyik érdekes és meghatározó színfoltjává vált. Az Osztrák Kulturális Fórum, a Budapest Jazz Club és a szervező Management Partners Kft. célja, hogy évről évre olyan tehetséges zenészek számára biztosítsanak bemutatkozási és fellépési lehetőséget, akik hazájukban már bizonyították zenei rátermettségüket és rangos elismeréseket is szereztek.

Néhány évvel ezelőtt a tizenhét esztendős bécsi gypsy gitáros, Diknu Schneeberger óriási sikert ért el a Rubina néven megjelent bemutatkozó albumával. Hazája legrangosabb zenei kitüntetését érdemelte ki ezzel: csatlakozott a Hans Koller-díjasok táborához. Azóta zenei pályafutását a rádió- és tévécsatornák folyamatosan figyelemmel kísérik, rendszeres fellépési lehetőséget kap nemcsak hazájában, hanem Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Oroszországban és most ismét hazánkban. A trió a tavalyi győri osztrák jazz esten mutatkozott be Magyarországon, akkor koncertjükkel sikerült megtölteniük szinte a teljes Széchenyi teret. Diknu tökéletes technikáját könnyed önfeledtséggel kombinálja. A gypsy jazz formációban Diknu mellett megtalálható a híres bécsi jazz gitáros Martin Spitzer és Diknu édesapja, Joschi Schneeberger is, aki nagybőgőn kíséri fia játékát.

Az osztrák Peter Natterer (szaxofon, effektek) és zenekara - Philippine Duchateau (zongora), Gina Schwarz (basszusgitár), Ulli Pesendorfer (dobok) - mindig is nyitott volt különböző irányzatok felé. A kvartett tagjainak fülbemászó és dallamos kompozíciói a "merre tartunk" és "hogyan jutunk el odáig" kérdésekre keresik a válaszokat több izgalmas megközelítésből.

Osztrák Jazz Est
2013. április 25. 20:00 - Budapest Jazz Club
Km.: Diknu Schneeberger Trio, Peter Natterer Quartet

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.