Jazz/World

Főszerepben a lengyel jazz

2021.11.04. 14:30
Ajánlom
November 10-13. között kilencedik alkalommal rendezik meg a BMC, a Katowice JazzArt és a Lengyel Intézet közös szervezésében a Polska Jazz Fesztivált. Négy nap alatt hat formáció reprezentálja a lengyel jazz sokszínűségét az Opus Jazz Clubban.

A fesztiválon a női instrumentalisták is képviseltetik magukat: a sorozatot Lengyelország két úttörő női formációja, a Kamila Drabek Tercet és a O.N.E. Quintet nyitja november 10-én. A nagybőgős Kamila Drabek szerzeményeit játszó trió az énekelhető melódiákat ötvözi a folk zenei elemekkel, a rock energiáját a fiatalos bájjal, míg a O.N.E. Quintet a kortárs műfajokból, a hip-hopból legalább annyit merít, mint a lengyel népzenéből, miközben az amerikai és brit jazz legújabb trendjeit is szem előtt tartva hoz létre friss és aktuális zenét.

A fesztivál második napján, november 11-én a Paweł Mańka Semiotic Quintet és a Mateusz Pałka Trio mutatkozik be.

A Semiotic Quintet a kompozíciót és az improvizációt teljesen egyenértékűként kezeli, ami szokatlan formákban és rendkívül változatos szólókban ölt testet, míg a tradíciók és a kortárs hangzás egyedi ötvözéséről híres Mateusz Pałka Trio karakteres, szláv hangulatával hozza lázba a közönséget.

semiotic_MG_vagott-131014.jpg

Paweł Mańka Semiotic Quintet (Fotó/Forrás: BMC)

A harmadik este fellépője a három Wójciński-fivér és a Krzysztof Szmańda dobos alkotta avantgárd formáció, a Wójciński / Szmańda Quartet lesz november 12-én. A formáció egyik karakteres jellemvonása, hogy szakít a ritmusszekció tradicionális szerepével, és a dobot, valamint a bőgőt a trombitával és zongorával teljesen egyenrangú szerepbe helyezi.

1112_wojcinski-szmanda-quartet2-131218.jpg

Wójciński / Szmańda Quartet (Fotó/Forrás: BMC)

A sorozatot november 13-án három különböző nemzetiségű zenész ironikus felhangoktól sem mentes zenei projektje, a Hang Em High zárja.

A formáció zenéje földközeli és eksztatikus, dalaik többsége rockzenei szerkezetet követ. Bond és Alfred Vogel buja ritmusokat fektetnek le, amelyekre nyers témák épülnek – mindezt Lucien Dubuis klarinétszólamai koronázzák meg, sokszor katarzisig nyújtott, improvizált szólók során.

1113_hang-em-high_foto-lukas-hammerle-125647.jpg

Hang Em High (Fotó/Forrás: BMC)

Polska Jazz Fesztivál

Időpont: 2021. november 10-13. 

Helyszín: Opus Jazz Club

2_Fb_event_BU2021_webmediaset__k2_21-133427.png

Polska Jazz Fesztivál (Fotó/Forrás: BMC)

Fejléckép: O.N.E. O.N.E. Quintet (fotó: Ola Bodnaruś)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.
Jazz/World hír

Western dalok – új lemez jelenik meg Cseh Tamás kiadatlan felvételeiből

Cseh Tamás a nagyközönség számára ritkán vagy soha nem hallott, vadnyugati témájú dalait gyűjt egybe a májusban megjelenő album, amelynek felvételeit a hatvanas és hetvenes években rögzítette a zeneszerző.   
Jazz/World interjú

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.