Jazz/World

Főszerepben a Népzene Tanszék

2015.11.09. 13:39
Ajánlom
Folytatódik a Zeneakadémia ifjú tehetségeket és művésztanárokat bemutató koncertsorozata, az Élesben. A főszerepet november 17-én ezúttal az egyetem legfiatalabb tanszaka, a Népzene Tanszék kapja meg.

Magyarországon bár voltak már korábban is kutatók, a népzene értékeit Bartók és Kodály fedezte el, ők kezdték el nagy mennyiségben gyűjteni a dallamokat, hogy később inspirációt is nyerjenek akár közvetlen, akár közvetett módon zenéjükhöz. Az általuk elindított folyamat egyik száz évvel későbbi eredménye, hogy a népzene kitüntetett helyet kaphatott a televízióban is: a 2012-ben elindult Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny az egész ország figyelmét ráirányította a néphagyománnyal foglalkozó tehetséges fiatalokra. A sikeren felbuzdulva a Magyar Televízió 2014-ben a verseny második sorozatát is műsorára tűzte, mely még nagyobb nézettségi mutatókat hozott. A versenyekből a Zeneakadémia Népzene Tanszéke is aktívan kivette a részét: a népzenét oktató tanárok közül az előselejtezők zsűrizéseitől kezdve egészen a döntőig eljutott fiatal muzsikusok szakmai felkészítéséig többen is dolgoztak, míg a televízió képernyői elé került versenyzők között szép számmal mutatkoztak meg a Népzene Tanszék hallgatói is.

Élesben a Népzene Tanszék

Élesben a Népzene Tanszék (Fotó/Forrás: Benkő Sándor)

Kodály és Bartók Alma Materében, az Élesben – a népzene című koncerten a Kárpát-medence magyar népzenéjének legszebb gyöngyszemeiből válogatva a Népzene Tanszék televízióból is megismert hallgatói mutatják meg tehetségüket, tudásukat. Az együttesek közt szerepel többek közt a nagy népszerűségnek örvendő Góbé Zenekar, vagy a Parapács Zenekar is, szólistaként pedig hallhatjuk például Csizmadia Anna és Zsikó Zsuzsanna énekét, vagy Zimber Ferenc cimbalomjátékát is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?