Jazz/World

Főszerepben a Népzene Tanszék

2015.11.09. 13:39
Ajánlom
Folytatódik a Zeneakadémia ifjú tehetségeket és művésztanárokat bemutató koncertsorozata, az Élesben. A főszerepet november 17-én ezúttal az egyetem legfiatalabb tanszaka, a Népzene Tanszék kapja meg.

Magyarországon bár voltak már korábban is kutatók, a népzene értékeit Bartók és Kodály fedezte el, ők kezdték el nagy mennyiségben gyűjteni a dallamokat, hogy később inspirációt is nyerjenek akár közvetlen, akár közvetett módon zenéjükhöz. Az általuk elindított folyamat egyik száz évvel későbbi eredménye, hogy a népzene kitüntetett helyet kaphatott a televízióban is: a 2012-ben elindult Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny az egész ország figyelmét ráirányította a néphagyománnyal foglalkozó tehetséges fiatalokra. A sikeren felbuzdulva a Magyar Televízió 2014-ben a verseny második sorozatát is műsorára tűzte, mely még nagyobb nézettségi mutatókat hozott. A versenyekből a Zeneakadémia Népzene Tanszéke is aktívan kivette a részét: a népzenét oktató tanárok közül az előselejtezők zsűrizéseitől kezdve egészen a döntőig eljutott fiatal muzsikusok szakmai felkészítéséig többen is dolgoztak, míg a televízió képernyői elé került versenyzők között szép számmal mutatkoztak meg a Népzene Tanszék hallgatói is.

Élesben a Népzene Tanszék

Élesben a Népzene Tanszék (Fotó/Forrás: Benkő Sándor)

Kodály és Bartók Alma Materében, az Élesben – a népzene című koncerten a Kárpát-medence magyar népzenéjének legszebb gyöngyszemeiből válogatva a Népzene Tanszék televízióból is megismert hallgatói mutatják meg tehetségüket, tudásukat. Az együttesek közt szerepel többek közt a nagy népszerűségnek örvendő Góbé Zenekar, vagy a Parapács Zenekar is, szólistaként pedig hallhatjuk például Csizmadia Anna és Zsikó Zsuzsanna énekét, vagy Zimber Ferenc cimbalomjátékát is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.