Jazz/World

Főszerepben a Népzene Tanszék

2015.11.09. 13:39
Ajánlom
Folytatódik a Zeneakadémia ifjú tehetségeket és művésztanárokat bemutató koncertsorozata, az Élesben. A főszerepet november 17-én ezúttal az egyetem legfiatalabb tanszaka, a Népzene Tanszék kapja meg.

Magyarországon bár voltak már korábban is kutatók, a népzene értékeit Bartók és Kodály fedezte el, ők kezdték el nagy mennyiségben gyűjteni a dallamokat, hogy később inspirációt is nyerjenek akár közvetlen, akár közvetett módon zenéjükhöz. Az általuk elindított folyamat egyik száz évvel későbbi eredménye, hogy a népzene kitüntetett helyet kaphatott a televízióban is: a 2012-ben elindult Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny az egész ország figyelmét ráirányította a néphagyománnyal foglalkozó tehetséges fiatalokra. A sikeren felbuzdulva a Magyar Televízió 2014-ben a verseny második sorozatát is műsorára tűzte, mely még nagyobb nézettségi mutatókat hozott. A versenyekből a Zeneakadémia Népzene Tanszéke is aktívan kivette a részét: a népzenét oktató tanárok közül az előselejtezők zsűrizéseitől kezdve egészen a döntőig eljutott fiatal muzsikusok szakmai felkészítéséig többen is dolgoztak, míg a televízió képernyői elé került versenyzők között szép számmal mutatkoztak meg a Népzene Tanszék hallgatói is.

Élesben a Népzene Tanszék

Élesben a Népzene Tanszék (Fotó/Forrás: Benkő Sándor)

Kodály és Bartók Alma Materében, az Élesben – a népzene című koncerten a Kárpát-medence magyar népzenéjének legszebb gyöngyszemeiből válogatva a Népzene Tanszék televízióból is megismert hallgatói mutatják meg tehetségüket, tudásukat. Az együttesek közt szerepel többek közt a nagy népszerűségnek örvendő Góbé Zenekar, vagy a Parapács Zenekar is, szólistaként pedig hallhatjuk például Csizmadia Anna és Zsikó Zsuzsanna énekét, vagy Zimber Ferenc cimbalomjátékát is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

"Nem élhetünk a természettől elszigetelten" - Interjú a máltai Tribali zenekarral

Hatalmas népszerűségnek örvend itthon a pszichedelikus cross-over örömzenét játszó Tribali zenekar, akik legközelebb szeptember 28-án lépnek fel a Dürer Kertben. A zenekar alapítótagja, a didgeridoo-n és dorombon is játszó énekes, Nik x Conti válaszolt kérdéseinkre.
Jazz/World ajánló

Jazztől és bortól fog pezsegni Szentendre

A varázslatos történelmi belváros sétálóutcáján és a Fő téren rendezik meg szeptember 27. és 29-e között a hetedik Jazz- és Bornapokat, ahol az ország minden borrégiójából érkező neves hazai pincészetek és jazz koncertek várják az érdeklődőket
Jazz/World womex

A Romano Drom az egyedüli magyar fellépő az idei Womexen

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel a finnországi Tamperében rendeznek.
Jazz/World interjú

„Engem a zenében elsősorban a kommunikáció izgat”

Tizenöt éves Nagy János Yancha egyik zenekara, a Free Style Chamber Orchestra, ami mottója szerint az „az együttes, amelybe mindenki máshonnan érkezett, de ugyanoda talált haza”. A zenekarvezetővel az október 2-ai jubileumi koncert apropóján beszélgettünk, amit a Müpában adnak.
Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.