Jazz/World

Főszerepben a Népzene Tanszék

2015.11.09. 13:39
Ajánlom
Folytatódik a Zeneakadémia ifjú tehetségeket és művésztanárokat bemutató koncertsorozata, az Élesben. A főszerepet november 17-én ezúttal az egyetem legfiatalabb tanszaka, a Népzene Tanszék kapja meg.

Magyarországon bár voltak már korábban is kutatók, a népzene értékeit Bartók és Kodály fedezte el, ők kezdték el nagy mennyiségben gyűjteni a dallamokat, hogy később inspirációt is nyerjenek akár közvetlen, akár közvetett módon zenéjükhöz. Az általuk elindított folyamat egyik száz évvel későbbi eredménye, hogy a népzene kitüntetett helyet kaphatott a televízióban is: a 2012-ben elindult Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny az egész ország figyelmét ráirányította a néphagyománnyal foglalkozó tehetséges fiatalokra. A sikeren felbuzdulva a Magyar Televízió 2014-ben a verseny második sorozatát is műsorára tűzte, mely még nagyobb nézettségi mutatókat hozott. A versenyekből a Zeneakadémia Népzene Tanszéke is aktívan kivette a részét: a népzenét oktató tanárok közül az előselejtezők zsűrizéseitől kezdve egészen a döntőig eljutott fiatal muzsikusok szakmai felkészítéséig többen is dolgoztak, míg a televízió képernyői elé került versenyzők között szép számmal mutatkoztak meg a Népzene Tanszék hallgatói is.

Élesben a Népzene Tanszék

Élesben a Népzene Tanszék (Fotó/Forrás: Benkő Sándor)

Kodály és Bartók Alma Materében, az Élesben – a népzene című koncerten a Kárpát-medence magyar népzenéjének legszebb gyöngyszemeiből válogatva a Népzene Tanszék televízióból is megismert hallgatói mutatják meg tehetségüket, tudásukat. Az együttesek közt szerepel többek közt a nagy népszerűségnek örvendő Góbé Zenekar, vagy a Parapács Zenekar is, szólistaként pedig hallhatjuk például Csizmadia Anna és Zsikó Zsuzsanna énekét, vagy Zimber Ferenc cimbalomjátékát is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.