Jazz/World

Francia barátaival közös koncerten játszik Ávéd János

2020.01.23. 08:35
Ajánlom
Az elismert magyar jazzszaxofonos zenekara, az Ávéd János Balance két francia formációval, a D.U.O.-val és a REVERSE-zel mozdul ki a műfaji keretek közül: január 25-én az Opus Jazz Clubban kép és hang szenvedélyes, szoros házasságát kötik meg performatív estjükön.

A Twinning névre keresztelt formáció célja, hogy új, egyéni nyelv szülessen zenei hangokból, zajokból és vizuális elemekből. Koncepciójukban az improvizatív zene és a videomapping lép egymással reakcióba, így a képi és a hangzóanyag organikusan csavarodik eggyé. Olykor a képből hangzik fel egy zenei folyamat, máskor a hangból “képződik” vizuális élmény. Ebben a meseszerű zenei világban színek, hangszínek, dallamok és formák olvadnak össze, majd porladnak szét egy állandó mozgásban lévő ritmusvázban. Interaktív megoldásokkal átitatott zene ez, ahol a kollektív költészet a pillanat varázsában virágzik ki.

twinning_balance-161357.jpg

Twining (Fotó/Forrás: BMC)

A ​Twinning több, már létező formáció találkozásából hajt ki: a D.U.O, BALANCE, REVERSE zenekarok tagjaiból épül föl. Koncertjük friss élményt ígér a közönségnek, ahol a pillanat megismételhetetlen élménye hang- és képegyüttes szövetéből jön létre. A projekt ötlete a D.U.O és a Balance zenekarok 2018-as találkozóján született, amikor is Sinistra kiadó stúdiójában szabad improvizációkkal rögzítettek egy EP-t Joining címmel. Ebből az albumból indult ki egy olyan művészeti együttműködés, melyben a francia és a magyar improvizatív zenei színtér meghatározó képviselői együtt alkotnak. Január 20-25. között a Budapest Music Center támogatásával egyhetes zenei munka veszi majd kezdetét, melynek gyümölcsét a január 25-ei bemutatón hallhatja a közönség az Opus Jazz Clubban.

Twinning

2020. január 25. BMC – Opus Jazz Club

lélegzet /​érintés – ​hang/​hangszer – ​kompozíció/improvizáció – akusztikus/​elektronikus 

Tagok: Ávéd János (szaxofonok - ​BALANCE), Fenyvesi Márton (gitár, FX - ​BALANCE), Gyárfás Attila ​(dob), Christine Bertocchi ​(ének - ​D.U.O.), Guillaume Orti ​(szaxofonok - ​D.U.O. - REVERSE), Olivier Sens ​(elektronika, video mapping - ​USINE - REVERSE) ​Yann Bagot (rajz, festmény, illusztráció)

A projektet a DRAC Bourgogne Franche-Comté és a Spédidam támogatja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.