Jazz/World

Francia barátaival közös koncerten játszik Ávéd János

2020.01.23. 08:35
Ajánlom
Az elismert magyar jazzszaxofonos zenekara, az Ávéd János Balance két francia formációval, a D.U.O.-val és a REVERSE-zel mozdul ki a műfaji keretek közül: január 25-én az Opus Jazz Clubban kép és hang szenvedélyes, szoros házasságát kötik meg performatív estjükön.

A Twinning névre keresztelt formáció célja, hogy új, egyéni nyelv szülessen zenei hangokból, zajokból és vizuális elemekből. Koncepciójukban az improvizatív zene és a videomapping lép egymással reakcióba, így a képi és a hangzóanyag organikusan csavarodik eggyé. Olykor a képből hangzik fel egy zenei folyamat, máskor a hangból “képződik” vizuális élmény. Ebben a meseszerű zenei világban színek, hangszínek, dallamok és formák olvadnak össze, majd porladnak szét egy állandó mozgásban lévő ritmusvázban. Interaktív megoldásokkal átitatott zene ez, ahol a kollektív költészet a pillanat varázsában virágzik ki.

twinning_balance-161357.jpg

Twining (Fotó/Forrás: BMC)

A ​Twinning több, már létező formáció találkozásából hajt ki: a D.U.O, BALANCE, REVERSE zenekarok tagjaiból épül föl. Koncertjük friss élményt ígér a közönségnek, ahol a pillanat megismételhetetlen élménye hang- és képegyüttes szövetéből jön létre. A projekt ötlete a D.U.O és a Balance zenekarok 2018-as találkozóján született, amikor is Sinistra kiadó stúdiójában szabad improvizációkkal rögzítettek egy EP-t Joining címmel. Ebből az albumból indult ki egy olyan művészeti együttműködés, melyben a francia és a magyar improvizatív zenei színtér meghatározó képviselői együtt alkotnak. Január 20-25. között a Budapest Music Center támogatásával egyhetes zenei munka veszi majd kezdetét, melynek gyümölcsét a január 25-ei bemutatón hallhatja a közönség az Opus Jazz Clubban.

Twinning

2020. január 25. BMC – Opus Jazz Club

lélegzet /​érintés – ​hang/​hangszer – ​kompozíció/improvizáció – akusztikus/​elektronikus 

Tagok: Ávéd János (szaxofonok - ​BALANCE), Fenyvesi Márton (gitár, FX - ​BALANCE), Gyárfás Attila ​(dob), Christine Bertocchi ​(ének - ​D.U.O.), Guillaume Orti ​(szaxofonok - ​D.U.O. - REVERSE), Olivier Sens ​(elektronika, video mapping - ​USINE - REVERSE) ​Yann Bagot (rajz, festmény, illusztráció)

A projektet a DRAC Bourgogne Franche-Comté és a Spédidam támogatja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.
Jazz/World gyász

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.