Jazz/World

Francia barátaival közös koncerten játszik Ávéd János

2020.01.23. 08:35
Ajánlom
Az elismert magyar jazzszaxofonos zenekara, az Ávéd János Balance két francia formációval, a D.U.O.-val és a REVERSE-zel mozdul ki a műfaji keretek közül: január 25-én az Opus Jazz Clubban kép és hang szenvedélyes, szoros házasságát kötik meg performatív estjükön.

A Twinning névre keresztelt formáció célja, hogy új, egyéni nyelv szülessen zenei hangokból, zajokból és vizuális elemekből. Koncepciójukban az improvizatív zene és a videomapping lép egymással reakcióba, így a képi és a hangzóanyag organikusan csavarodik eggyé. Olykor a képből hangzik fel egy zenei folyamat, máskor a hangból “képződik” vizuális élmény. Ebben a meseszerű zenei világban színek, hangszínek, dallamok és formák olvadnak össze, majd porladnak szét egy állandó mozgásban lévő ritmusvázban. Interaktív megoldásokkal átitatott zene ez, ahol a kollektív költészet a pillanat varázsában virágzik ki.

twinning_balance-161357.jpg

Twining (Fotó/Forrás: BMC)

A ​Twinning több, már létező formáció találkozásából hajt ki: a D.U.O, BALANCE, REVERSE zenekarok tagjaiból épül föl. Koncertjük friss élményt ígér a közönségnek, ahol a pillanat megismételhetetlen élménye hang- és képegyüttes szövetéből jön létre. A projekt ötlete a D.U.O és a Balance zenekarok 2018-as találkozóján született, amikor is Sinistra kiadó stúdiójában szabad improvizációkkal rögzítettek egy EP-t Joining címmel. Ebből az albumból indult ki egy olyan művészeti együttműködés, melyben a francia és a magyar improvizatív zenei színtér meghatározó képviselői együtt alkotnak. Január 20-25. között a Budapest Music Center támogatásával egyhetes zenei munka veszi majd kezdetét, melynek gyümölcsét a január 25-ei bemutatón hallhatja a közönség az Opus Jazz Clubban.

Twinning

2020. január 25. BMC – Opus Jazz Club

lélegzet /​érintés – ​hang/​hangszer – ​kompozíció/improvizáció – akusztikus/​elektronikus 

Tagok: Ávéd János (szaxofonok - ​BALANCE), Fenyvesi Márton (gitár, FX - ​BALANCE), Gyárfás Attila ​(dob), Christine Bertocchi ​(ének - ​D.U.O.), Guillaume Orti ​(szaxofonok - ​D.U.O. - REVERSE), Olivier Sens ​(elektronika, video mapping - ​USINE - REVERSE) ​Yann Bagot (rajz, festmény, illusztráció)

A projektet a DRAC Bourgogne Franche-Comté és a Spédidam támogatja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World turné

Björk szimfonikus turnéra indul

Az izlandi énekesnő turnéját a kísérletezés jellemzi: szimfonikus zenekari köntösben halljuk a legjobb dalait.
Jazz/World ajánló

Ezt nem szabad kihagyni: Budapesten lép fel Kamasi Washington

2020. június 26-án Budapestre látogat a kortárs jazz nagyágyújának és úttörőjének is tekinthető Kamasi Washington, aki 2018 júniusában megjelent grandiózus albumával, a Heaven and Earth című zenei anyagával hinti majd a libabőrt a Müpa hallgatóságának.
Jazz/World Belle & Sebastian

Először jön Magyarországra a Belle and Sebastian

Még soha nem játszottak itt, az A38-on koncerteznek június végén.
Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
Jazz/World ajánló

Jazz-zongorával világzenei tájakon

A közönség két nemzetközi világzenei produkciót élvezhet a Fonóban február 28-án: az estet magyar, szlovén és spanyol művészek tradicionális flamenco koncertje nyitja, majd az EX AURO world-jazz-flamenco fúzió mutatkozik be első lemezével.