Jazz/World

Frankó kis Frankofón

2007.04.07. 00:00
Ajánlom
Négy izgalmas koncert várható május 17. és június 2. között a Művészetek Palotájában az idei Frankofón Fesztiválon. Fellép Maurice El Médoni, Ba Cissoko, a Lo' Jo együttes és az Erik Marchand Quartet.

A Frankofón Fesztivál nem kifejezetten védett név, hiszen ilyen címmel színházi fesztiválok már a 90-es évektől zajlanak vidéken, például Pécsett, Debrecenben, de sok esetben zenei produkciók és filmes előadások is - persze a megfelelő földrajzi, kultúrális térségből - előszeretettel viselik a Frankofón, Frankofónia Ünnepe, stb. címet. Továbbá, létezik Francophonie című összkultúrális rendezvénysorozat is (az idén is volt). Mindez nem változtat azon, hogy május végén a Művészetek Palotájában is lesz frankofón rendezvény, mégpedig a térség legjobbjai lépnek fel.

Elsőként az algériai származású, hetvennyolc éves Maurice El Médioni, az autodidakta zongorista, napjaink "pianorientalista" legendája. Oránban az amerikaiak 1942-es partraszállása után virágzásnak indult a boogie-woogie, nos ő ezen nevelkedett, bárokban ücsörgött, az első zongorája is a bolhapiacról származik. Később Franciaországba költözött, meglehetősen népszerű afféle kávéházi zenét játszik. Pár éve dokumentumfilmet forgattak róla és egy másik algériai művészről, s ezzel újra felfedeződött. New York-i zenei kiruccanásának egy CD köszönhető Descarga Oriental címen, ezen a kubai Roberto Rodriguezzel együtt szerepel. Médonit a bordeaux-i Les Hurlements D’Léo együttes egészíti ki, a csapat a francia sanzonok költőiségét hozza sajátságos módon, lemezeik népszerűek (Le Cafe des Jours Heureux, La Belle Affaire, Les Hurlements d’Leo, Temps Suspendu) ők maguk pedig itthon is ismertek, hiszen többször is felléptek a Szigeten.

A második koncerten Ba Cissoko játszik a fekete kontinens ismert és népszerű, hárfaszerű hangszerén, a korán, és persze énekel. Amúgy guineai származású és csak 2001-ben alakított együttest a Kouyate-fivérekkel, és az ütős Ibrahima Bahhal. A manding zenei hagyományt követik, amelyet rock elemekkel dolgoztak föl. Jelenleg Marseille-ben élnek, s két albumuk van (Sabolan, Electric Griot Land). Cissokot szokás Jimmy Hendrixhez, és Eric Claptonhoz is hasonlítani, és szólistaként is be tudja tölteni a színpadot. A húsz esztendeje már a zenei világban ténykedő Lo' Jo-t Denis Péan vezeti. Övék a harmadik koncert. Zenéjük meglehetősen nehezen kategorizálható. Egyszerre található meg benne a sanzon, a cigányzene, a musette, a reggae, és még sok egyéb. Legújabb lemezeik (Bohéme de Cristal, L’ume des siens, Bazar Savant) erős mali befolyásról árulkodnak. Ez a sok íz és szín azonban a legkevésbé sem önmagáért való, hiszen a Lo ’Jo rangja éppen abban rejlik, hogy karakteres, korábban nem hallott zenei nyelvet teremtett a magába szívott hagyományokból.

A zárókoncerten az ősi breton dallamokkal, s egyben cigényzenei motívumokkal találkozhat a nagyérdemű. Erik Marchand énekes ugyanezzel az irányzattal korábban a Gwerz zenekart, a Celtic Processiont, majd a Quintet Clarinettest és a Taraf of Caransebest vitte sikerre, majd saját kvartettet hozott létre szerb és román társakkal.

(2007. május 17. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Maurice El Médioni (zongora) koncertje, km.: Claude Maimaran (dob), Raphael Benchimol (derbuka), Mardoche Maimaran (basszusgitár), Les Hurlements D'Léo (tagjai: Laulo - ének, gitár, Rémi - dob, Benziz - szaxofon, zongora, gitár, Dawed - nagybőgő, Lojo - harmonika, harsona, Pépito - trombita, R1 Wallace - ének, gitár, Zébulon - hegedű, gitár) - Frankofón Fesztivál)

(2007. május 25. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Ba Cissoko (kora, ének) koncertje, km.: Sekou Kouyaté (kora, vokál), Kourou Kouyaté (basszusgitár, vokál), Ibrahima Bah (ütőhangszerek) - Frankofón Fesztivál)

(2007. május 26. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Lo' Jo együttes koncertje, km.: Denis Péan (ének, billentyűs hangszerek), Richard Bourreau (hegedű, kora), Nadia Nid El Mourid (ének), Yamina Nid El Mourid (ének, szopránszaxofon), Kham Meslien (basszusgitár), Franck Vaillant (dob) - Frankofón Fesztivál)

(2007. június 2. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Az Erik Marchand Quartet koncertje, tagjai: Erik Marchand (ének), Jacky Molard (hegedű), Costica Olan (taragot), Viorel Tajkuna (harmonika) - Frankofón Fesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.