Jazz/World

Frankofón Fesztivál

2007.05.07. 00:00
Ajánlom
Hiteles források szerint Franciaországban kétszáznegyvenféle sajt és nagyjából ugyanennyi tradicionális alapú zene fogyasztható. A Művészetek Palotája a legszélesebb földrajzi és stiláris spektrum alapján állította össze a május 17. és június 2. között négy koncerten "kóstolható" frankofón ízelítőjét.

A kínálatban szerepel francia-jiddis-andalúz kávéházi muzsika, elsöprő erejű hangszer-ritmus- és dallamkavalkád (Maurice El Médioni, Les Hurlements d’Léo), fellép a kora ördöge (Ba Cissoko), a sanzonok, a cigány hegedűsök és a karibiak zenéjét stílusába építő Lo’Jo, a bretagne-i kelták muzsikáját a kelet-európai cigányzene virtuozitásával átszövő Erik Marchand és kvartettje.

Csinn-bumm Somló!

Egy artista, egy bohóc, egy zenész trombitával, szaxofonnal és hegedűvel, egy jogász - mindez egy személyben. Igen, ő Somló Tamás, aki fergeteges unplugged koncertet ad május 12-én a Művészetek Palotájában. Idei első két teltházas fellépése után a kísérletező kedvű, örök bohém előadó ezúttal sem hazudtolja meg magát. Mostani műsorának címe: Csinn-bumm "épp hogy élő" produkció. Megjelennek a színpadon fiai (Pali és Dani), fellép a KFT-s Bornai Tibor, a Megasztárból ismert Éliás Jr. Tiszteletét teszi Zsola a Vadorchideákból és az egykori "Év felfedezettje", Mester Tamás is. Somló Tamás nem feledkezik meg a kezdetekről - ezen az akusztikus koncerten is (mind témájában, mind hangulatában) megidézi majd a cirkusz örökké varázslatos világát.

(2007. május 17. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Maurice El Médioni (zongora) koncertje; km.: Claude Maimaran (dob), Raphael Benchimol (derbuka), Mardoche Maimaran (basszusgitár), Les Hurlements D'Léo: Laulo (ének, gitár), Rémi (dob), Benziz (szaxofon, zongora, gitár), Dawed (nagybőgő), Lojo (harmonika, harsona), Pépito (trombita), R1 Wallace (ének, gitár), Zébulon (hegedű, gitár)

2007. május 25. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Ba Cissoko (kora, ének) koncertje; km.: Sekou Kouyaté (kora, vokál), Kourou Kouyaté (basszusgitár, vokál), Ibrahima Bah (ütőhangszerek)

2007. május 26. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Lo' Jo együttes koncertje; km.: Denis Péan (ének, billentyűs hangszerek), Richard Bourreau (hegedű, kora), Nadia Nid El Mourid (ének), Yamina Nid El Mourid (ének, szopránszaxofon), Kham Meslien (basszusgitár), Franck Vaillant (dob)

2007. június 2. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Az Erik Marchand Quartet koncertje; tagjai: Erik Marchand (ének), Jacky Molard (hegedű), Costica Olan (taragot), Viorel Tajkuna (harmonika)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.