Jazz/World

Frankofón Fesztivál

2007.05.07. 00:00
Ajánlom
Hiteles források szerint Franciaországban kétszáznegyvenféle sajt és nagyjából ugyanennyi tradicionális alapú zene fogyasztható. A Művészetek Palotája a legszélesebb földrajzi és stiláris spektrum alapján állította össze a május 17. és június 2. között négy koncerten "kóstolható" frankofón ízelítőjét.

A kínálatban szerepel francia-jiddis-andalúz kávéházi muzsika, elsöprő erejű hangszer-ritmus- és dallamkavalkád (Maurice El Médioni, Les Hurlements d’Léo), fellép a kora ördöge (Ba Cissoko), a sanzonok, a cigány hegedűsök és a karibiak zenéjét stílusába építő Lo’Jo, a bretagne-i kelták muzsikáját a kelet-európai cigányzene virtuozitásával átszövő Erik Marchand és kvartettje.

Csinn-bumm Somló!

Egy artista, egy bohóc, egy zenész trombitával, szaxofonnal és hegedűvel, egy jogász - mindez egy személyben. Igen, ő Somló Tamás, aki fergeteges unplugged koncertet ad május 12-én a Művészetek Palotájában. Idei első két teltházas fellépése után a kísérletező kedvű, örök bohém előadó ezúttal sem hazudtolja meg magát. Mostani műsorának címe: Csinn-bumm "épp hogy élő" produkció. Megjelennek a színpadon fiai (Pali és Dani), fellép a KFT-s Bornai Tibor, a Megasztárból ismert Éliás Jr. Tiszteletét teszi Zsola a Vadorchideákból és az egykori "Év felfedezettje", Mester Tamás is. Somló Tamás nem feledkezik meg a kezdetekről - ezen az akusztikus koncerten is (mind témájában, mind hangulatában) megidézi majd a cirkusz örökké varázslatos világát.

(2007. május 17. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Maurice El Médioni (zongora) koncertje; km.: Claude Maimaran (dob), Raphael Benchimol (derbuka), Mardoche Maimaran (basszusgitár), Les Hurlements D'Léo: Laulo (ének, gitár), Rémi (dob), Benziz (szaxofon, zongora, gitár), Dawed (nagybőgő), Lojo (harmonika, harsona), Pépito (trombita), R1 Wallace (ének, gitár), Zébulon (hegedű, gitár)

2007. május 25. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Ba Cissoko (kora, ének) koncertje; km.: Sekou Kouyaté (kora, vokál), Kourou Kouyaté (basszusgitár, vokál), Ibrahima Bah (ütőhangszerek)

2007. május 26. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Lo' Jo együttes koncertje; km.: Denis Péan (ének, billentyűs hangszerek), Richard Bourreau (hegedű, kora), Nadia Nid El Mourid (ének), Yamina Nid El Mourid (ének, szopránszaxofon), Kham Meslien (basszusgitár), Franck Vaillant (dob)

2007. június 2. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Az Erik Marchand Quartet koncertje; tagjai: Erik Marchand (ének), Jacky Molard (hegedű), Costica Olan (taragot), Viorel Tajkuna (harmonika)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.