Jazz/World

Fringe fesztiváli forgatag

2007.03.03. 00:00
Ajánlom
A tavalyi sikeren felbuzdulva az idén is megszervezik a Fringe Fesztivált, amelynek otthona a Jövő Háza a Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó három napján.

A 2007-es Budapest Fringe Fesztivál március 30. és április 1. között lesz. A programokról annyit tudni, hogy mintegy négyszáz társulat jelentkezett szereplésre. A Fringe lényege, hogy a szervezők a nagy, mondhatni anyafesztivál mellett (itt most ez a Budapesti Tavaszi Fesztivál, de az idén lesz Fringe Kecskeméten is) párhuzamos platformot nyitnak, amelyen a fellépés helyszínéért nem fizetnek a koncertezők, ám az egyéb költségeket (saját fellépésük anyagi terheit) maguk állják. Mi több, a közös Fringe reklámon túl a fellépők az utcán is népszerűsítik magukat, s ezzel egyben megadják eme fesztiválok nyüzsgő, színes, látványos hangulatát.

A mozgalom eredetileg az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál kezdeményezésére indult el 1947-ben, és immár a világ számos nemzetközi fesztiváljához kapcsolódik hasonló programsorozat. Az első Budapest Fringe Fesztivál kifejezetten sikeres volt, hiszen több, mint kétszáz szólista, színház,- és táncművészeti társulat, komoly- és könnyűzenei együttes jelentkezett, s ebből 181 előadás meg is valósult a fesztivál három napja alatt. A fellépők közt volt versmondó, vonósnégyes, punk-zenekar, színtársulat, szimfonikus zenekar, kortárs- és hastáncos, de még mesemondó is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.