Jazz/World

FSZEK Zenei Gyűjteményébe került Gonda János hagyatéka

2022.01.18. 09:30
Ajánlom
Gonda János, a magyar jazz kiemelkedő alakja január 11-én lett volna 90 éves. Halála előtt a Zenei Gyűjteménynek adományozta dokumentumgyűjteményét. A hagyaték a katalogizálás, és a digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik.

A jövőben fokozatosan kutathatóvá válik a FSZEK Zenei Gyűjteményében a tavaly márciusban elhunyt Gonda János hagyatéka. A magyar jazzélet kiemelkedő egyénisége halála előtt a könyvtárnak adományozta gazdag hagyatékát, ami kéziratos és nyomtatott kottákból, feljegyzésekből, levelekből, fényképekből, könyvekből, hanglemezekből, CD-kből, videofelvételekből, kazettákon és orsós magnószalagokon rögzített hangfelvételekből áll.

A hagyaték részeként Gonda János zongorája is a Zenei Gyűjteménybe került.

Gonda János, Széchenyi- és Erkel-díjas zenepedagógus, zongoraművész a magyar jazz kimagasló alakja, aki zongoraművészként, tanárként és zenetörténészként nemzedékeknek mutatott utat és példát. 1962-ben alapította meg a Qualiton együttest, mellyel elkészítette a Modern Jazz lemezsorozat első albumát. Több önálló lemeze is megjelent, nemzetközi elismertségét pedig számos európai koncert, előadás és kurzus, valamint az ausztráliai vendégszereplések jelzik. Zeneszerzőként elsősorban jazzdarabok kötődnek a nevéhez, de komponált filmzenét, pantomim- és balettzenéket, valamint szimfonikus jazzműveket is. 1965-ben ő szervezte meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakát (1990 óta a Zeneakadémia tanszékeként működik), melynek 1998-ig vezetője is volt. A tanszak jelentőségét mutatja, hogy ez volt az első alkalom, hogy a jazz helyet kapott az állami zeneoktatásban.

A dokumentumokat a könyvtár a Magyar Jazz Szövetség felügyelete alatt fogja gondozni, így az anyag katalogizálás és digitalizálás után fokozatosan kutathatóvá, közkinccsé válik. Érdekesek lehetnek a kutatóknak azok a kéziratos kommentárok, kritikák is, amelyeket Gonda János egy-egy hangfelvételhez fűzött. A hagyaték megismertetését segíti az emlékestre elkészült kiállítás, amit az Ötpacsirta Szalon után a Zenei Gyűjteményben lehet majd megtekinteni. A könyvtár a tervek szerint egy Gonda-blogot is indít.

Január 11-én, Gonda János születésének 90. évfordulóján a könyvtár Ötpacsirta Szalonjában a magyar jazz nagyjai emlékeztek egykori mesterükre, barátjukra, köztük Berkes Balázs, Deseő Csaba, Kőszegi Imre, Berki Tamás, László Attila, Binder Károly, Borbély Mihály, Oláh Kálmán, Sárik Péter és Bágyi Balázs.


A könyvtár földszintjén akciós CD- és könyvvásár zajlik

A FSZEK Központi Könyvtárának átriumában 2022. január 17-től az állományból kivont duplum zenei CD-felvételeket 100 Ft-ért árusítják.
Ugyanott megvásárolhatók a központi könyvtár által selejtezett könyvek is, szintén 100 Ft-ért. Az akciós kiárusítás rövid ideig, a készlet erejéig tart.

 

Fejléckép: Gonda János / fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World hír

Koncert közben lett rosszul Al di Meola

A 69 éves művészt bukaresti koncertjéről kellett sürgősen kórházba szállítani. Sajtóértesülések szerint szívinfarktust szenvedett, és sztentbeültetést kellett végrehajtani rajta.
Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.