Jazz/World

Fültanú és fellépő a North Sea fesztiválon

2010.09.21. 16:00
Ajánlom
Európa egyik legnagyobb jazzfesztiváljáról kaptunk tudósítást az ott fellépő Muhari Krisztián Ákostól, a Kodolányin frissen diplomázott jazztrombitástól.

Az idén 35. alkalommal rendezték meg az - újabban már rotterdami - North Sea jazzfesztivált, Európa egyik legnagyobb jazzfesztiválját. Egyszerre kapnak lehetőséget a könnyűzene, az avantgárd, a mainstream jazz képviselői, és big band-eket is meghívtak. Mint a Kodolányi János Főiskola Erasmus-ösztöndíjas hallgatója, és mint lelkes magyar jazz trombitás, büszkességgel és örömmel fogadtam el a hágai Koninkloijk Conservatoire big band szervezőjének felkérését a fesztiválon való részvételre. Székesfehérváron a Kodolányi János Főiskolán, mint Jazztrombita előadóművész idén diplomáztam, de az elmúlt évet volt szerencsém Hollandiában tölteni Erasmus-os diákként, a hágai Royal Academy and Conservatory-ban.

A Koninkloijk Conservatoire zenekar emlékkoncertet adott Hollandia egyik legismertebb jazz trombitása, zeneszerzője és hangszerelője, Jerry van Rooyen emlékére. A díszvendég Jerry fivére, Ack volt, aki ugyancsak az ország leghíresebb trombitásai közé tartozik. Zenekarunk Jerry van Rooyen főleg lírai kompzícióit játszotta, az ő hangszerelésében, biztos alapot nyújtva az öccse szólóihoz. A koncert a fesztivál utolsó napján zajlott a szabadtéri Mississippi színpadon, és a korai időpont ellenére igencsak szép számú közönséget vonzott. A John Ruocco (a Dizzy Gillespie big band-ből, New York-ból) által vezetett zenekar pontosan hozta az előre megbeszélt dinamikákat, lassításokat.

A fesztivál otthonául szolgáló Ahoy nevű előadócsarnokban igen színvonalas koncerttermeket alakítottak ki, melyekben egytől-egyik a legkorszerűbb színpadok, hang- és fénytechnika található, a kényelmes ülőhelyekről nem is beszélve. Egyidőben 16 helyszínen szólt a zene. Szinte lehetetlen volt a sűrű programkavalkádban minden olyan koncertet meghallgatni, melyeket a jazztúra elején az emberek elterveztek.

Elsőként Sonny Rollins születésnapi turnéjának egyik koncertjére toppantam be. Csodálatos, hogy 80 éves kora ellenére is képes valaki ennyire magabiztosan tartani és megszólaltatni a szaxofont, és uralni a színpadot. A legenda erre az estére a latint választotta, mint fő irányzatot, ami könnyen emészthető, könnyű zene. A közönség nagy része azonban többször is lecserélődött, a közel másfél órás előadást nyílván egysíkúnak találták. Engem ebben a zenekarban az ütős szóló fogott meg legjobban, ami viszont elejétől a végéig gyönyörű ívben építkezett, és végig színes tudott maradni.

A koncert után Joe Lovano előadására siettem, ahol a tőle megszokott hangzásvilágot kaptam. Korrekt, tiszta motívumok, megfontolt hangszerelés, nagyfokú együttműködés a színpadon. Itt mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját, de csak annyira, hogy az előadás feszessége megmaradjon. Miközben azon igyekeztem, hogy elcsípjem Ben Harpert, egy sportcsarnok nagyságú terembe csöppentem, ahol Richard Bona szórakoztatta a sok ezres közönséget. Az előadásból csak az utolsó számot hallhattam, de az teljesen lenyűgözött. A zakatoló funky muzsikát afro ének és trombitaszóló kísérte.

A Diana Krall koncerten szembesültem a ténnyel, hogy nem elég az amúgy 88 eurós napijegy; bizonyos koncertekre 30 eurót külön meg kellett fizetni. A holland-spanyol labdarúgó világbajnoki döntő tiszteletére - ami pont ekkor zajlott - Diana és zenekara narancssárga pólóban lépett fel, és időként érdeklődtek a meccs állása iránt. Ez a fajta barátságos társalgás azonban nem vált a zene kárára, maximálisan hozták a tőlük megszokott, kifinomult hangzásvilágot. Zeneileg kiváló produkció volt, és még a holland fociszurkolók szívébe is sikerült belopniuk magukat.

Ezután Dave Holland koncertjét közbeiktatva Ron Carter előadására mentem, akinek annyira puha bőgő soundjai voltak, hogy szinte kenyérre lehetett kenni. Mindenkit elkápráztatott vele. A zenekar teljesen egységesen szólt, olyan tökéletesek voltak az arányok, amilyeneknek lenniük kell. Az estét Stevie Wonder zárta közel 20.000 embert vonzó koncertjével, ami igazi méltó záróakkordja volt a háromnapos jazz őrületnek. A világtalan énekes biztosan állt a színpadon, és a vokalistákkal és fúvósokkal kibővített zenekart úgy vezette, hogy azt bárki megirigyelhetné. A koncert végeztével óriási tömegek indultak a kijárat felé maguk mögött hagyva az üres koncerttermet. A hazafelé igyekvők ellepték a várost és a pályaudvart, ahol az éjszaka közepén zsúfolt vonatok indultak Rotterdam városából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.