Jazz/World

Gáspár Károly: „Számomra a jazz-zene maga a megváltás”

2019.06.28. 16:15
Ajánlom
A zongorista előző, The Outsider című lemezével a jazz-szcénán belüli helyzetére utalt, most pedig a Salvation címűben azt fogalmazta meg, hogyan válik a zene spirituális élménnyé.

Ennek a lemeznek még az előzőnél is líraibb, balladaszerűbb a hangvétele, holott első pillantásra az ember nem ezt a romantikusságot olvassa ki a tekintetedből. Hol rejtőzik benned ez a fajta érzékenység?

Nem állítom, hogy a hétköznapokban is minden pillanatban ez jellemző rám, de ha a zenéről van szó, alapvetően valóban romantikusabb beállítottságú vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy nem játszok egyéb jellegű, akár modernebb jazz-zenét. Nagyon kedvelem például McCoy Tyner játékát, akire a legjobb indulattal sem lehet mondani, hogy romantikus, amellett, hogy egy zseniről van szó. De a saját zenémre valóban nagy hatással van a Keith Jarrett, Bill Evans, Brad Mehldau által képviselt zenei vonal, na meg rengeteg klasszikus zenét is hallgatok.

Jól hallom, hogy a címadó dalban a barokk zene is inspirált?

Pontosan,

nagy hatással van rám a klasszikus zene barokk korszaka is, a Salvation pedig kifejezetten egy Bach-ihletésű dal.

Ez nem véletlen, hiszen Bachnak nagyon erős volt a kapcsolata az egyházi zenével, már csak a munkahelye okán is, és ha egy Bach-os jellegű dallam bontakozik ki a kezem között, akkor az azonnal összekapcsolódik benne egyfajta spirituális töltettel. Ezért is kapta ezt a címet ez a dal. Ugyanakkor mindig próbálok figyelni arra, hogy ne egy stílusgyakorlat szülessen meg a saját dalaimban. Ez egy nagyon vékony palló.

KotschyGabor-123255.jpg

Gáspár Károly Trió (Gáspár Károly, Horváth Balázs, Varga Bendegúz) (Fotó/Forrás: Kotschy Gábor)

A zenére te magad is spirituális eszközként tekintesz?

Abszolút, de gondolkoztam, hogy ezt a címet adjam-e a lemeznek, mert nem akartam, hogy bárki azt gondolja, hogy ez egy hittérítő lemez. Senkire nem akarom ráerőltetni a hitemet, és én nem szeretnék azzal villogni, hogy hiszek Istenben. Ez mostanság divatossá vált.

Ezzel a lemezzel nemcsak az istenhitre gondolok, hanem erősen benne van az is, hogy számomra a jazz-zene maga a megváltás.

A klasszikus zenei tanulmányaim nehéz időszakot jelentettek, mert nem tudtam megbirkózni a klasszikus zene interpretálásával. És amikor felfedeztem magamnak a jazz-zenében rejlő szabadságot, az egy megváltás volt számomra.

Az előző lemezeden a saját szerzeményeid mellett egyetlen Horváth Jenő-szám szerepelt, most azonban Charlie Haden is képviselteti magát a szerzők között. Mit jelent számodra az ő zenéje?

Haden óriási kedvencem nemcsak mint bőgős, hanem nagy hatással van rám a szerzői tevékenysége is. Úgy gondoltam, hogy az ő dalai jól passzolnak az enyéimhez, és vannak még további terveim is Haden-ügyileg.

i-123255.jpg

Horváth Balázs és Gáspár Károly (Fotó/Forrás: Kotschy Gábor)

Ezen kívül ismét feldolgoztál egy Horváth Jenő-szerzeményt. Ezzel a gesztussal a kávéházi zenész múltadra utalsz vissza?

Valóban sokat játszottam hotelekben, éttermekben, bárokban, óceánjárón, de

az elsődleges indíttatás az volt a részemről, hogy azokat a magyar szerzőinket, akik az amerikai jazzsztenderdekkel egyenrangú dalokat írtak, egy picit előtérbe helyezzem.

Horváth Jenő az egyik közülük, de ott van Fényes Szabolcs, Gábor S. Pál és még sorolhatnám a neveket. Ha az ő dalaikat úgy játsszuk el, mint a nagy, amerikai jazzsztenderdeket, akkor senki nem mondja meg, hogy ezt most Cole Porter, Jerome Kern, vagy éppen Horváth Jenő írta-e. Tehát egyfajta küldetésemnek is tekintem, hogy fedezzük fel a saját szerzőinket is.

Hol fogjátok legközelebb bemutatni a lemezanyagot?

Augusztus 16-án az Opus Jazz Clubban tartunk még egy hivatalos lemezbemutató koncertet, amire mindenkit szeretettel várunk.

Gáspár Károly: „Élvezem, ha provokálhatom a közönséget”

Kapcsolódó

Gáspár Károly: „Élvezem, ha provokálhatom a közönséget”

Gáspár Károly zongorista a magyar jazzélet különleges alakja: egyszerre aktív résztvevője és külső szemlélője is a hazai jazz-szcénának, amit nemrég megjelent lemeze, az Outsider címében is deklarál. Legközelebb augusztus 30-án hallhatjuk őt a Budapest Jazz Clubban, ahol triójával teljesen új repertoárral jelentkezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hegyi levegő receptre: a Bagossy Brothers Company

A Bagossy Brothers Company erdélyi csapatként eljutott oda, ahova csak nagyon kevesen: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb koncertzenekarává nőtték ki magukat itthon. Talán éppen azért, mert nem tesznek mást, egyszerű érzésekről, otthonról, kötődésről énekelnek sallangmentesen, őszintén. A Gyergyószentmiklóson alakult csapat több tízmilliós nézettségű videói is jól mutatják: valamit nagyon elkaptak. Mi a titkuk, hogyan látják szülővárosukat és Budapestet, és mit takar a #HEGYILEVEGŐ?
Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.