Jazz/World

Gáspár Károly: „Számomra a jazz-zene maga a megváltás”

2019.06.28. 16:15
Ajánlom
A zongorista előző, The Outsider című lemezével a jazz-szcénán belüli helyzetére utalt, most pedig a Salvation címűben azt fogalmazta meg, hogyan válik a zene spirituális élménnyé.

Ennek a lemeznek még az előzőnél is líraibb, balladaszerűbb a hangvétele, holott első pillantásra az ember nem ezt a romantikusságot olvassa ki a tekintetedből. Hol rejtőzik benned ez a fajta érzékenység?

Nem állítom, hogy a hétköznapokban is minden pillanatban ez jellemző rám, de ha a zenéről van szó, alapvetően valóban romantikusabb beállítottságú vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy nem játszok egyéb jellegű, akár modernebb jazz-zenét. Nagyon kedvelem például McCoy Tyner játékát, akire a legjobb indulattal sem lehet mondani, hogy romantikus, amellett, hogy egy zseniről van szó. De a saját zenémre valóban nagy hatással van a Keith Jarrett, Bill Evans, Brad Mehldau által képviselt zenei vonal, na meg rengeteg klasszikus zenét is hallgatok.

Jól hallom, hogy a címadó dalban a barokk zene is inspirált?

Pontosan,

nagy hatással van rám a klasszikus zene barokk korszaka is, a Salvation pedig kifejezetten egy Bach-ihletésű dal.

Ez nem véletlen, hiszen Bachnak nagyon erős volt a kapcsolata az egyházi zenével, már csak a munkahelye okán is, és ha egy Bach-os jellegű dallam bontakozik ki a kezem között, akkor az azonnal összekapcsolódik benne egyfajta spirituális töltettel. Ezért is kapta ezt a címet ez a dal. Ugyanakkor mindig próbálok figyelni arra, hogy ne egy stílusgyakorlat szülessen meg a saját dalaimban. Ez egy nagyon vékony palló.

KotschyGabor-123255.jpg

Gáspár Károly Trió (Gáspár Károly, Horváth Balázs, Varga Bendegúz) (Fotó/Forrás: Kotschy Gábor)

A zenére te magad is spirituális eszközként tekintesz?

Abszolút, de gondolkoztam, hogy ezt a címet adjam-e a lemeznek, mert nem akartam, hogy bárki azt gondolja, hogy ez egy hittérítő lemez. Senkire nem akarom ráerőltetni a hitemet, és én nem szeretnék azzal villogni, hogy hiszek Istenben. Ez mostanság divatossá vált.

Ezzel a lemezzel nemcsak az istenhitre gondolok, hanem erősen benne van az is, hogy számomra a jazz-zene maga a megváltás.

A klasszikus zenei tanulmányaim nehéz időszakot jelentettek, mert nem tudtam megbirkózni a klasszikus zene interpretálásával. És amikor felfedeztem magamnak a jazz-zenében rejlő szabadságot, az egy megváltás volt számomra.

Az előző lemezeden a saját szerzeményeid mellett egyetlen Horváth Jenő-szám szerepelt, most azonban Charlie Haden is képviselteti magát a szerzők között. Mit jelent számodra az ő zenéje?

Haden óriási kedvencem nemcsak mint bőgős, hanem nagy hatással van rám a szerzői tevékenysége is. Úgy gondoltam, hogy az ő dalai jól passzolnak az enyéimhez, és vannak még további terveim is Haden-ügyileg.

i-123255.jpg

Horváth Balázs és Gáspár Károly (Fotó/Forrás: Kotschy Gábor)

Ezen kívül ismét feldolgoztál egy Horváth Jenő-szerzeményt. Ezzel a gesztussal a kávéházi zenész múltadra utalsz vissza?

Valóban sokat játszottam hotelekben, éttermekben, bárokban, óceánjárón, de

az elsődleges indíttatás az volt a részemről, hogy azokat a magyar szerzőinket, akik az amerikai jazzsztenderdekkel egyenrangú dalokat írtak, egy picit előtérbe helyezzem.

Horváth Jenő az egyik közülük, de ott van Fényes Szabolcs, Gábor S. Pál és még sorolhatnám a neveket. Ha az ő dalaikat úgy játsszuk el, mint a nagy, amerikai jazzsztenderdeket, akkor senki nem mondja meg, hogy ezt most Cole Porter, Jerome Kern, vagy éppen Horváth Jenő írta-e. Tehát egyfajta küldetésemnek is tekintem, hogy fedezzük fel a saját szerzőinket is.

Hol fogjátok legközelebb bemutatni a lemezanyagot?

Augusztus 16-án az Opus Jazz Clubban tartunk még egy hivatalos lemezbemutató koncertet, amire mindenkit szeretettel várunk.

Gáspár Károly: „Élvezem, ha provokálhatom a közönséget”

Kapcsolódó

Gáspár Károly: „Élvezem, ha provokálhatom a közönséget”

Gáspár Károly zongorista a magyar jazzélet különleges alakja: egyszerre aktív résztvevője és külső szemlélője is a hazai jazz-szcénának, amit nemrég megjelent lemeze, az Outsider címében is deklarál. Legközelebb augusztus 30-án hallhatjuk őt a Budapest Jazz Clubban, ahol triójával teljesen új repertoárral jelentkezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Színház

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Klasszikus

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.
Vizuál

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Lakatos Mónika hagyományos oláh cigány hallgatókkal érkezik a Müpába

A bensőséges hangvételű, generációkon átívelő lírai dalokon keresztül az oláh cigányság kevéssé ismert arcával találkozhatunk november 12-én Müpa Fesztivál Színpadán.
Jazz/World ajánló

Jazz és világzenei átiratban szólalnak meg klasszikus zeneszerzők művei

A Bársony Bálint Sextett legújabb nagylemeze, a Magyar Rhapsody Projekt dalait hallgathatjuk meg november 19-én a Klebersberg Kultúrkúriában.
Jazz/World ajánló

40 feledhetetlen dal Koncz Zsuzsa új válogatásalbumán

Így volt szép címmel dupla válogatásalbummal jelentkezett Koncz Zsuzsa, amelyen a legkedvesebb dalait válogatta össze a legelső eredeti felvételétől kezdve napjainkig. Ritkaságok, eddig még nyilvánosságra nem hozott felvételek is színesítik a páratlan pályafutás esszenciáját.
Jazz/World improvizáció

Roby Lakatos videóüzenetben játssza el azt a dallamot, amelyre improvizációkat vár

A Roby Lakatos Improvizációs Hegedűverseny hivatalos Facebook-oldalán pénteken közzétették Roby Lakatos videóüzenetét, amelyben elmondja a jelentkezés feltételeit, a megmérettetés menetét, valamint eljátssza azt a dallamot, amelyre az improvizációkat várják.
Jazz/World hír

Jövőre ismét Budapesten rendezik meg a Womexet

Fantasztikus hír a különböző népzenék kedvelőinek, valamint a magyar zenészeknek: öt év után ismét a Hangvető szervezi és a magyar főváros ad otthont a földkerekség legnagyobb világzenei expójának.