Jazz/World

Gayer Mátyás nyerte a jazz-zongoristák versenyét

2011.05.08. 23:05
Ajánlom
A rutinos, nála idősebb Rafael Máriót is megelőzve a 19 éves Gayer Mátyás nyerte a jazz-zongoristák tehetségkutató versenyének döntőjét.

Május 8-án este rendezték a Budapest Jazz Clubban a Balogh „Csibe" Jenő emlékének szentelt jazz-zongora tehetségkutató verseny döntőjét. A döntőbe az első két forduló legjobb hat versenyzője került. Ők egy szabadon választott szám mellett Balogh „Csibe" Jenő Salute to Oscar című, Oscar Peterson tiszteletére írt számát kellett eljátsszák, Horváth „Plútó"  József bőgős/basszusgitáros és Lakatos „Pecek" András dobos kíséretével. A színvonal a házat teljesen megtöltő közönség általános vélekedése szerint nagyon magas volt, holott a versenyzők között többen még húsz évesnél is fiatalabbak. A háromtagú zsűri (Maloschik Róbert, a Magyar Rádió nyugalmazott szerkesztője, a verseny fő szervezője, Bóna László, a Budapest Jazz Club igazgatója, és Oláh „Tzumó" Árpád zongoraművész, az 1998-as, hasonló tehetségkutató verseny egyik győztese) az alábbi eredményt hirdette ki:    

A versenyt Gayer Mátyás nyerte, aki 19 éves, pécsi születésű, Nagykanizsán nevelkedett, zeneiskolába is ott járt, jelenleg a Grazi Kunstuniversität jazz-zongora szakos hallgatója. Szabadon választott darabként Varga Dániellel közösen írt szerzeményét játszotta (Psalm). A kötelező darabban, ami tipikus barvúrdarab, kitűnt szólójának felépítettsége, az egész műsorában érezhető ízléses, harmóniailag - főleg saját szerzeményében - a legjobb Bill Evans-i választékosságot követő kidolgozása. Mindemellett képes volt technikai erényeket is megcsillogtatni. Díjai: a 200.000 forintos fődíj a Magyar Rádió felajánlásából, 150.000 forintos Audmax vásárlási utalvány, lemezkiadás a Gramy Records és a Budapest Jazz Club támogatásával, valamint meghívás a 40. Debreceni Jazz Fesztiválra, a Zsámbék Jazz Open 2011-re, a Magyar Jazz Ünnepére (2012) és a Budapest Jazz Clubba.

A második díjat a leginkább rutinjával és magabiztosságával kitűnő, 21 éves budapesti Rafael Márió nyerte, aki a Liszt Akadémia első éves hallgatója. Saját számában, mint ahogy az idei Jazz Showcase-en is, egy főleg Chick Coreára emlékeztető, de önálló, teljes művészi világot festett fel, erős ritmikával, hatásos és jól kidolgozott elemekkel. Nyereményei: a 150.000 forintos pénzdíj az Előadóművészi Jogvédő Iroda felajánlásából és meghívás a Zsámbék Jazz Openre és a Budapest Jazz Clubba.

A zsűri két, megosztott harmadik díjat adott ki Pintér Péternek és Tálas Áronnak. A Kapuváron született Pintér tavaly végzett az LFZE Jazz tanszéken, a mezőkövesdi Tálas Áron pedig első évfolyamra jár ugyanoda. A további sorrend: az ötödik Bartha Mátyás, a grazi jazz tanszék hallgatója, a hatodik a székesfehérvári Horváth János lett, aki a Kodolányi Jazz tanszakán végezte tanulmányait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.