Jazz/World

Gazdag és nehéz év után a Hagyományok Háza

2014.12.26. 12:00
Ajánlom
Az intézmény kiemelt céljai közé tartozik 2015-ben, hogy a fiatal nemzedéket még jobban megismertesse a hagyományos népi kultúrával és művészi élménnyel párosítva mutassa be a Kárpát-medencei magyarság egységét - mondta el évértékelő interjúban Kelemen László, az intézmény főigazgatója.

Kelemen László szerint a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő révén a 2014-es év kiváló megmutatkozási lehetőséget jelentett a hagyományos kultúra számára. A műsor két évada az egész Kárpát-medencét ráébresztette a tradicionális kultúra fontosságára és a kulturális identitás megalapozásában játszott szerepére. A programban feltűnt előadókat mára az egész Kárpát-medencében ismerik és kedvelik, ami óriási dolog - fogalmazott az igazgató.

A Hagyományok Háza legkiemelkedőbb 2014-es programjairól szólva Kelemen László kiemelte a táncház napját. A táncházmozgalom jeles ünnepének számító májusi rendezvényen zenekarok, tánctanítás és kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket az első táncháznak otthont adó Liszt Ferenc téren. Az igazgató szerint 2015-ben a Zeneakadémia Nagytermébe szervezett koncerttel teszik még különlegesebbé a napot, emellett szeretnék bővíteni a vidéki és határon túli helyszínek palettáját, valamint a világ minden olyan tájára eljuttatni a rendezvényt, ahol népi kultúrát művelők élnek.

Az igazgató kiemelte a balatonfüredi Anna-bál kísérőrendezvényeként szervezett Kárpát-medencei prímásversenyt is, amelyből mára sikerült hagyományt teremteniük, és az első Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját, amely a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal közös rendezvényük volt. Novemberben mutatták be a Nemzeti Színházban a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című új produkcióját, amely hatalmas sikernek örvend és azóta is teltház előtt játsszák. Az igazgató szerint a Kárpátalján élő népek sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját megidéző műsort jövő tavasszal Kárpátaljára, majd egészen Kijevig szeretnék elvinni.

A december 5-i Prima Primissima díjátadóról elhozott Prima díjról szólva Kelemen László elmondta, igazságos döntés született az esetükben. "Az is rettenetesen nagy megtiszteltetés, hogy erre a listára egyáltalán felkerülhettünk és kulturális intézményként természetesen a költségvetésünknek is jót fog tenni a díjjal járó ötmillió forint, ám elsősorban a figyelem az, amely megtisztel bennünket és lehetőséget ad nekünk arra, hogy jövőre még erősebb és keményebb szakmai munkát végezhessünk" - fogalmazott az igazgató, kiemelve az intézmény január 6-i Újévköszöntő koncertjét, amelynek a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont.

A műsorral, amelyen Sebestyén Márta, Berecz András, a Magyar Állami Népi Együttes és a Fölszállott a páva évadainak díjnyertes előadói is fellépnek, a bécsi újévi koncerthez hasonló hagyományt szeretnének teremteni. A táncházmozgalom színe-java mellett királyhelmeci, erdélyi és buzai idős mestereket is meghívnak a gálára. Amit a politikum a Kárpát-medencei magyarság egységének hív, azt mi művészi élménnyel párosítva szeretnénk bemutatni a januári koncert közönségének - mutatott rá az igazgató.

Az intézmény az év vége felé tett pontot egy másfél éves nagy munka végére: a Román Tudományos Akadémia kolozsvári Folklórintézetével és az MTA Zenetudományi Intézetével együttműködve adta ki DVD-n Jagamas János Széchenyi-díjas erdélyi magyar népzenekutató, zenetudós egész életében végzett gyűjtéseit. Az igazgató szerint az anyag különlegessége abban rejlik, hogy a néhai Kodály-tanítvány közvetlenül a második világháború után kezdett el gyűjteni, amikor a magyarországi kutatók nem gyűjthettek Erdélyben.

Az intézmény 2015-ben is folytatja a digitalizálást: egyebek közt Tímár Sándor gyűjtését és a Magyar Állami Népi Együttes 1950-es évektől felvett teljes filmanyagát szeretné közkinccsé tenni. "A célunk nagyon merész: gyakorlatilag a 20. századi analóg gyűjtések digitális hozzáférhetőségét szeretnénk megvalósítani és közkinccsé tenni, hogy Buenos Airestől a Gyimesekig bárki hozzájuk férhessen" - mondta, hozzátéve, hogy az intézmény honlapja már most óriási kereshető adatbázist kínál. Ebből a hatalmas gyűjteményből jövőre két válogatást is készítenek: az erdélyi Sóvidék és Magyarózd zenei monográfiáját fogják a nagyközönség elé tárni.

Az intézmény jövő szeptemberben ismét megrendezi a táncházzenészek találkozóját és folytatja a hagyományátadást szolgáló tanfolyamait, amelyek a kézműveskedés összes ágára, népmesemondásra, táncolásra és zenei képzésre is kiterjednek. Ezek a 2015-ös költségvetés függvényében akár tovább is bővülhetnek, például a népi gyógyászattal.

Erdélyi turnéra is készül az intézmény: a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című előadását nagyobb színházakba, míg az Amerikát is megjárt sikeres folklórműsort, a Magyar rapszódiát kisebb helyekre - például falusi színpadokra - szeretnék elvinni. Az igazgató szerint nagyon fontosnak tartják a Magyar Állami Népi Együttes Kárpát-medencei turnézását, hiszen a kisebbségben élő magyarság számára egy-egy ilyen előadás nem csupán művészi, hanem identitásmegerősítő és -őrző élményt is jelent.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.