Jazz/World

Gearbox - Dés András

2010.06.13. 10:17
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Dés András eszköztárát mutatjuk be.

"A hangszereim jelentős részét nem hagyományos módon, megszokott hangolással és játéktechnikával használom, tehát sok esetben hiába jelölök meg márkát és típust, szerintem nem jelent semmit. Például a djembe hangját csörgőkkel modifikálom, ráadásul általában verővel játszom rajta, ezáltal beazonosíthatatlan lesz a hangja. A leginkább az izgat, hogy milyen extrém, szokatlan hangzásokat lehet kihozni a hangszereimből. Vannak persze kivételek: A cajonomat 5 éve vettem és azóta imádom, akárcsak a Bosphorus és az Istanbul ride-okat. Mind a mai napig száz százalékig meg vagyok velük elégedve, nagyon inspiráló rajtuk játszani, mindenféle változtatás nélkül is" - mondja Dés András hangszereiről.

Ütőhangszerek:

- Schlagwerk Cajon la perú
- Premier 14-es álló tom
- Remo djembe
- Remo hangolható riq  (Glen Velez series)
- Remo hangolható bodhran (Glen Velez series)
- Ceglédi kanna
- Gawharet El Fan darbouka
- Daf (egy iráni hangszerkészítőtől)

Cintányérok:

- 22-es Bosphorus Master Series ride
- 20-as Istanbul flat ride
- 16-os Zildjian Azuka crash
- 18-as Amati ride
- 8-as Ufip Natural Series splash
- 14-es Paiste 502 Bronze lábcin

Egyéb hangszerek, hangszerré minősült tárgyak:

- evőeszköztartó
- LP wind whistle
- Mindenféle termések, csengettyűk, kecskeköröm, csörgők,   caxixi, shakerek,

Mikrofonok:

- Shure Beta 98-as csiptetős mikrofon (cajonra, kannára, riq-re,  bodhranra)

Dobverők:

- Vic Firth American Jazz 2, 3, 6
- Peter Erskine Ride Stick

 

Hét évesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. Miután a középiskolában az érdeklőse az etnikus ütőhangszerek felé terelődött, eleinte elsősorban world music és etno zenekarok tagjaként játszott szefárd-zsidó, balkáni és ír-kelta népzenét. Az egyetemi évek alatt döntötte el hogy a jazzel szeretne igazán foglalkozni . Felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-tanszakára ahol 2005-ben szerzett diplomát. Ezután alakította ki speciális szerelését, amely keveréke a hagyományos dob-szettnek és az ütőhangszereknek. Jobb kezével dobosként, bal kezével ütősként játszik. Az elmúlt évek több meghatározó jazz együttesének is tagja volt: a Bosamboval, az Off Course-szal , a Balázs Elemér Grouppal és a Dés László Septettel hazai és nemzetközi fesztiválok szereplője.

A jazz mellett számos különböző műfajban is kipróbálta magát: Tagja volt az egyik legsikeresebb magyar könnyűzenei formációnak, a Jazz+Az-nak, játszott a népzenét az elektronikus modern műfajokkal ötvöző Mitsoura-ban és Eötvös Péter felkérésére részt vett Music For New York című szerzeményének felvételén. Számos film- és színházi zenében is közreműködött. Olyan külföldi zenészekkel játszhatott együtt mint Palle Mikkelborg, Frank London, Charlie Mariano, Theodossii Spassov, Randy Brecker, Jack DeJohnette, Gerard Presencer és Eivind Aarset.

Saját trióját 2007 őszén alapította, amely mára kvartetté bővült. A zenekar tagjai a gitáros Oláh Szabolcs, a zongorista Szabó Dániel és a bőgős Szandai Mátyás.

Jelenleg olyan zenészek együtteseiben játszik még, mint Kaltenecker Zsolt, Winand Gábor, Lukács Miklós és Lantos Zoltán. A két kiváló énekesnő, Palya Bea és Szalóki Ági több zenekarának is tagja (Palya Bea-Dés András duó, Palya Bea szefárd trió, Szalóki Ági Hallgató, Szalóki Ági Gingalló).

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Vizuál

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.
Jazz/World ajánló

Lemezpremier a Fidelión: itt a Blessing, a Rafael Mário Triótól

Rafael Mário a magyar jazz ifjú generációjának egyik kimagasló tehetségű zongoristája. Triójának létközege a kortárs ízekkel fűszerezett jazz, ez hatja át legújabb, Blessing című albumukat is. A lemezbemutató július 22-én hallható majd az Opus Jazz Clubban, Munkácsy Eszter (ének) és Tar Gergely (ütőhangszerek) közreműködésével.