Jazz/World

Gearbox - Fekete-Kovács Kornél

2010.06.22. 10:17
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Fekete-Kovács Kornél eszköztárát mutatjuk be.

Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt, zeneszerző, hangszerelő) tanulmányait a bajai Liszt Ferenc Zeneiskolában, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán folytatta. Nem csak mint hangszeres szólista, zeneszerzőként és hangszerelőként is Európa-szerte elismert művész.

Trombita:

- Martin The Indiana Elkhart, Ind. USA modell 1950
- fúvóka: Vincent Bach 1X

Szárnykürt:

- Conn 25F
- fúvóka: Vincent Bach 1 ¼ C

Altkürt:

- Zchenkelaacs  (Pál János, Duó hangszerbolt ajándéka)
- fúvóka: Giardinelli

Mikrofon:

-Audio-Technika ATM 350

Számítógép:

- Apple iMac

Szoftver:

- Sibelius 6

 

A Budapest Jazz Orchestra alapítója, annak 1998-2005-ig művészeti vezetője és szólistája. 2005-től a Modern Art Orchestra vezetője. 2006-ban Fekete-Kovács Kvintett néven megalakította saját combo-ját, amelyben Bolla Gábor szaxofonon, Szakcsi Lakatos Róbert zongorán, Soós Márton nagybőgőn és Mohay András dobon játszik.

Pályája során olyan neves hazai és nemzetközi zenekarokban játszott, mint az IASJ Big band Koppenhága, a EBU Big band Amszterdam és Budapest, vagy a Brande International Music Workshop Orchestra, Dánia, UMO Jazz Orchestra Finnország, Central Europian Jazz Connection, Finn-Magyar Jazz Műhely, Studium Dixieland Band, Fortinbrass Kvintett, Brass Age, Oláh Kálmán Szextett, Blacksmith Workshop. Tagja Dés László Szeptettjének és Horgas Eszter Klassz Jazz Band elnevezésű zenekarának valamint az Emil.Rulez együttesnek.  2003 óta a Németh Gábor Project szólistája. Muzsikustársai között szerepelt: Dave Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Peter Erskine, Herbie Mann, Merilyn Mazur, Kyle Gregory, Ray Anderson, Butch Lacy, Tony Lakatos, Mario Gonzi, Kuba Stankiewic , Dés László, Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Dresch Mihály, Gadó Gábor, László Attila, Balázs Elemér, Hárs Viktor, Kőszegi Imre, Lakatos "Ablakos" Dezső, Kovács Gyula.

Zeneszerzőként számos kisebb kompozíció mellett a "Budapest Jazz Szvit" szerzője, amely a Budapest Jazz Orchesta számára, első korszakukban íródott darab. A magyarországi bemutató után, a szerző dirigálása mellett az UMO Jazz Orchestra előadásában, Helsinkiben is bemutatták 2002-ben. Második big band-re íródott egész estés darabja, "A Vándor", a Magyar Rádió felkérésére íródott. Bemutatására a EBU Jazz Orchestra előadásában, 2002-ben Budapesten került sor. A darabot a BJO rögzítette is David Liebman vendégszereplésével, így a BMC kiadásában HUMAN CIRCLE/The Wayfarer címmel látott napvilágot. Szintén a BJO-nak íródott a "Dedications" című nagyszabású műve. Wallace Roney vendégszereplésével 2006-ban mutatták be A Tölgy és a Méh című balettzenének szánt egész estés darabját, a Budapest Jazz Fesztivál keretein belül. Hangszerelőként folyamatos résztvevője a magyar és a nemzetközi könnyűzenei életnek. Kiemelt produkciói: Jamie Winchester és Hrutka Róbert Wood and Strings, Illényi Katica nagyzenekari produkciója, Zorán, Nina Bersteiner, Silje Neergaard.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének adjunktusa, és a Kőbányai Zenei Stúdió tanszékvezető tanára.

2003-2005 között a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a Szövetség big band szekciójának vezetője, illetve a Budapesti Big band Találkozók fesztivál kitalálója, és a rendezvények főszervezője 2001-től 2004-ig. 2005 óta a Magyar Jazzművészek Társaságának tagja, majd 2009-től annak elnöke.

Díjak:

1993  - Jazz Juniors Competition, Krakkóban - legjobb zenekar, legjobb egyéni teljesítmény

2000 - Artisjus Zenei Alapítvány díja

2002 - "Az Év Zeneszerzője"-ként eMeRTon díjat kapott.

2004 - Artisjus Zenei Alapítvány díja

2009 - Liszt Ferenc - díj

2010 - Orszáczky Miklós - díj

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Bájolás sokszögben – Megjelent a Borbély Mihály Polygon új lemeze

A legendás formáció – Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – januárban rögzítette a Polygon második lemezét, amely most a Fonó kiadásában jelenik meg Bájoló / Enchantment címmel. A lemezbemutató koncertre a Hagyományok Háza szervezésében június 25-én került sor a Hagyományok Házában.
Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.