Jazz/World

Gearbox - Fekete-Kovács Kornél

2010.06.22. 10:17
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Fekete-Kovács Kornél eszköztárát mutatjuk be.

Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt, zeneszerző, hangszerelő) tanulmányait a bajai Liszt Ferenc Zeneiskolában, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán folytatta. Nem csak mint hangszeres szólista, zeneszerzőként és hangszerelőként is Európa-szerte elismert művész.

Trombita:

- Martin The Indiana Elkhart, Ind. USA modell 1950
- fúvóka: Vincent Bach 1X

Szárnykürt:

- Conn 25F
- fúvóka: Vincent Bach 1 ¼ C

Altkürt:

- Zchenkelaacs  (Pál János, Duó hangszerbolt ajándéka)
- fúvóka: Giardinelli

Mikrofon:

-Audio-Technika ATM 350

Számítógép:

- Apple iMac

Szoftver:

- Sibelius 6

 

A Budapest Jazz Orchestra alapítója, annak 1998-2005-ig művészeti vezetője és szólistája. 2005-től a Modern Art Orchestra vezetője. 2006-ban Fekete-Kovács Kvintett néven megalakította saját combo-ját, amelyben Bolla Gábor szaxofonon, Szakcsi Lakatos Róbert zongorán, Soós Márton nagybőgőn és Mohay András dobon játszik.

Pályája során olyan neves hazai és nemzetközi zenekarokban játszott, mint az IASJ Big band Koppenhága, a EBU Big band Amszterdam és Budapest, vagy a Brande International Music Workshop Orchestra, Dánia, UMO Jazz Orchestra Finnország, Central Europian Jazz Connection, Finn-Magyar Jazz Műhely, Studium Dixieland Band, Fortinbrass Kvintett, Brass Age, Oláh Kálmán Szextett, Blacksmith Workshop. Tagja Dés László Szeptettjének és Horgas Eszter Klassz Jazz Band elnevezésű zenekarának valamint az Emil.Rulez együttesnek.  2003 óta a Németh Gábor Project szólistája. Muzsikustársai között szerepelt: Dave Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Peter Erskine, Herbie Mann, Merilyn Mazur, Kyle Gregory, Ray Anderson, Butch Lacy, Tony Lakatos, Mario Gonzi, Kuba Stankiewic , Dés László, Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Dresch Mihály, Gadó Gábor, László Attila, Balázs Elemér, Hárs Viktor, Kőszegi Imre, Lakatos "Ablakos" Dezső, Kovács Gyula.

Zeneszerzőként számos kisebb kompozíció mellett a "Budapest Jazz Szvit" szerzője, amely a Budapest Jazz Orchesta számára, első korszakukban íródott darab. A magyarországi bemutató után, a szerző dirigálása mellett az UMO Jazz Orchestra előadásában, Helsinkiben is bemutatták 2002-ben. Második big band-re íródott egész estés darabja, "A Vándor", a Magyar Rádió felkérésére íródott. Bemutatására a EBU Jazz Orchestra előadásában, 2002-ben Budapesten került sor. A darabot a BJO rögzítette is David Liebman vendégszereplésével, így a BMC kiadásában HUMAN CIRCLE/The Wayfarer címmel látott napvilágot. Szintén a BJO-nak íródott a "Dedications" című nagyszabású műve. Wallace Roney vendégszereplésével 2006-ban mutatták be A Tölgy és a Méh című balettzenének szánt egész estés darabját, a Budapest Jazz Fesztivál keretein belül. Hangszerelőként folyamatos résztvevője a magyar és a nemzetközi könnyűzenei életnek. Kiemelt produkciói: Jamie Winchester és Hrutka Róbert Wood and Strings, Illényi Katica nagyzenekari produkciója, Zorán, Nina Bersteiner, Silje Neergaard.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének adjunktusa, és a Kőbányai Zenei Stúdió tanszékvezető tanára.

2003-2005 között a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a Szövetség big band szekciójának vezetője, illetve a Budapesti Big band Találkozók fesztivál kitalálója, és a rendezvények főszervezője 2001-től 2004-ig. 2005 óta a Magyar Jazzművészek Társaságának tagja, majd 2009-től annak elnöke.

Díjak:

1993  - Jazz Juniors Competition, Krakkóban - legjobb zenekar, legjobb egyéni teljesítmény

2000 - Artisjus Zenei Alapítvány díja

2002 - "Az Év Zeneszerzője"-ként eMeRTon díjat kapott.

2004 - Artisjus Zenei Alapítvány díja

2009 - Liszt Ferenc - díj

2010 - Orszáczky Miklós - díj

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.
Jazz/World ajánló

Gershwin 125 – Lakatos Tony és Jörg Achim Keller csatlakozik a MAO-hoz

Szeptember 26-án különösen izgalmas koncertet ad a BMC-ben a Modern Art Orchestra, neves vendégművészek közreműködésével. Az est zenei anyaga Gershwin Porgy és Bessére épül.
Jazz/World hír

Késő éjszakáig táncolhatunk a Fonó évadnyitó programján

Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos kerek évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel.