Jazz/World

Gearbox - Hock Ernő

2010.04.22. 16:49
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Hock Ernő eszköztárát mutatjuk be.

1979 december 22-én született Mezőtúron. Zenei általános iskolába járt, hét éves korától kisebb nagyobb kihagyásokkal tíz évig tanult hegedülni. Középiskolásként kezdett el autodidakta módon gitározni, majd basszusgitározni. Ekkoriban főleg rock zenekarokban játszott de emellett hegedűn folytatta népzene tanulmányait is. 2000-ben Budapesten beiratkozott az Erkel Gyula Zeneiskolába Újpesten nagybőgőzni Benkő Róberthez. 3 évvel később 2004-ben felvételt nyert a LFZE jazz tanszakának nagybőgő szakra. Már a főiskolás évek alatt elindult mai napig tartó zenei barátsága Ágoston Bélával, akinek Zuboly nevű zenekarának mai napig ő a bőgőse. Számos a pályáját meghatározó zenésszel is erre az időszakra datálható az ismeretsége, többek között Tűzkő Csabával, Szabados Györggyel és kortársaival Kovács Lindával, Weisz Gáborral, Bede Péterrel, G. Szabó Hunorral. 

Tanulmányait 2007-ben megszakította. Ebben az évben lett tagja a Grencsó István vezette Grencsó Kollektivának és ekkor állt össze az Ama zenekar is, ahol dobokon játszik. Zenélt kortárstánc előadásokban, például Goda Gábor illetve Kovács Gerzson Péter darabjaiban, valamint Mezei Kinga Vasárnap nem temetünk című színművében, ahol Mezei Szilárd és Márkos Albert voltak a társai. Ez utóbbi kapcsán dolgozott együtt először Dresch Mihállyal is, akivel alkalmanként jelenleg is fellép. 2007-ben Ávéd Jánossal és Varga Bendegúzzal megnyerte a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo versenyét, egy évre rá pedig a Siófokon megrendezett Nemzetközi Jazz Versenyen második helyezést értek el Ávéd Jánossal, Csongádi Gáborral és G. Szabó Hunorral. Legújabb formációja 2008 májusában alakult meg Qualitons néven, amelyben basszusgitáron játszik. A zenekarban többször közreműködött a '70-es évek ismert pop énekese Kovács Kati.

Nagybőgő:
- Szegedi nagybőgő (1964-es)
- D'Addario Orchestral és Hybrid húr
- német kápás vonó

Elektronika a bőgő kierősítéséhez:
- Realist pick-up
- Audio-Technika ATM 35
   kondenzátoros mikrofon

Basszusgitár:
- Höfner Contemporary Series
- Ernie Ball húr

Erősítő:
- Kustom tranzisztoros erősítő (65W)   

Effektek:
- Cry Baby wah pedál
- Boss delay-pitchshifter,
- Marshall torzító

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.