Jazz/World

Gearbox - John Abercrombie

2010.04.28. 16:49
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal John Abercrombie eszköztárát mutatjuk be.

John Abercrombie 1944 december 16-án született a New York-i Port Chester-ben. Ötven éves munkássága kétségkívül a jazz meghatározó jelentőségű alakjai közé emeli, generációk nőttek fel gitárjátékán. Jazz tanulmányait 1967-ben fejezte be a Berklee College of Music-on, Bostonban. Az iskola 1998-ban Distinguished Alumni Award díjjban részesítette volt diákját. Első említésre méltó lemezfelvételét a Dreams nevű rockzenekarral készítette 1970-ben. Mint a modern jazzgitározás egyik atyja a jazz fusion-tól a post bop-ig  sokféle műfajban megmerítkezett, ám jellegzetes játéka mindenhol felismerhető néhány hang után. Már fiatalon Manfred Eicher kiadójához, az ECM-hez szerződött, gyümölcsöző kapcsolatuk mind a mai napig töretlen. Mérföldkő volt pályafutásában, amikor Dave Holland bőgős és Jack DeJohnette dobos társaságában megalapította a Gateway zenekart, amely bár ritkán lép fel, de mind a mai napig nem oszlott fel. A '70-es évektől majd húsz éven keresztül rendszeresen játszott Ralph Towner gitárossal duóban. Meghatározó formációja még az a kvartett, amelyet a zongorista Richie Beirach-al közösen vezetett, valamin a Marc Johnson-al és Peter Erskine-nel alkotott triója. Ez utóbbi a '90-es évek közepéig létezett, amikor egy másik, rendhagyó felállású, Magyarországon is bemutatkozott trió követte, amelynek tagjai Dan Wall orgonista és Adam Nussbaum dobos voltak. Jelenlegi kvartettje 2000 óta működik. Ez is különleges hangszerösszeállítású, hiszen Joey Baron dobos mellett csupa húros hangszer - Mark Feldman hegedű, Marc Johnson bőgő és a zenekarvezető - szerepel benne. Fennállásuk óta három lemezt jelentettek meg.

Elektromos gitár:

Brian Moore DC/1P custom

Effektek:

- Boss SE-50
- Fulltone Full-Drive
- Ernie Ball hangerő pedál
- Boss GE-7 Graphic EQ

Erősítő:

- Polytone Mini-Brute
- Roland JC-77

A videón jelenlegi zenekarával, az Abercrombie Quartet-tel hallható a gitáros.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.