Jazz/World

Gearbox - László Attila

2010.03.17. 13:39
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal László Attila eszköztárát mutatjuk be.

A március 15-én kitüntett László Attila 1953-ban született Kaposváron.  A Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakának elvégzése után élvonalbeli hazai jazz együttesekben játszott. 1975-ben alapította meg a Kaszakő nevű jazz együttest, melynek eredeti hangzású zenéjét 1983-ban az Édenkert című lemezen rögzítették. 1985-ben Tony Lakatossal alakította meg a Things nevű formációt, mely hét éven keresztül működött. Pályafutása során olyan világhírű jazz zenészekkel muzsikált együtt, mint Randy Brecker, Anthony Jackson, James Moody, Tommy Campbell, Dave Friedman, Gary Willis, Hiram Bullock, Bob Mintzer.

Zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként tizenhét éve folyamatosan együtt dolgozik Charlie-val lemezfelvételeken és koncerteken. Közös munkájukat sok nagy példányszámban eladott album, sikeres koncertek, tv felvételek fémjelzik. A '90-es évek elején megjelent Cserháti Zsuzsa lemezek zenei anyagának elkészítésében meghatározó szerepet vállalt. 

1992-ben alakította meg saját együttesét, a László Attila Band-et, amelynek stílusa a contemporary jazzhez áll közel. A zenekar eredeti hangvételű zenéjét László Attila írja és hangszereli, de Once Upon a Time című lemezükön a zongorista Oláh Kálmán - a zenekar alapító tagjának - jellegzetes kompozíciói is hallhatók. Az elmúlt években több újabb formációt alakított. A László  Attila Quintet, amely a Just Trust című lemezen hallható, a modern jazz, a lüktető nyolcados zene és a népzenei stílusok igen magas szintű képviselője. A kompozíciókban a zenészek képesek ezeket a hatásokat természetes egységgé formálni úgy, hogy abból teljesen eredeti, eleven muzsika születik. László Attila gitározik, Oláh Kálmán zongorázik, Borbély Mihály szaxofonon és tárogatón játszik, Lattmann Béla basszusgitározik, Borlai Gergő dobol. Az utóbbi időben a László Attila-Oláh Kálmán Quartet-tel is gyakran fellép. A két szólista-zeneszerző csaknem húszéves zenei együttműködésének legújabb állomása ez a zenekar, melyben saját, finom hangvételű kompozícióikon kívül jazz standardeket is játszanak. Ebben az együttesben Lattmannn Béla basszusozik, Lakatos Pecek András dobol. 2009 tavaszán jelent meg a gitáros sorrendben ötödik szerzői lemeze, a Babel a Tom -Tom kiadónál. Tavaly augusztusban meghívást kapott IlaiyaRaajától Indiából - akit a hatalmas ország egyik legismertebb zeneszerzőjeként tartanak számon - egy filmzenében szólistaként való közreműködésre. A felvételek Chennai-ban (korábban Madras) zajlottak Lattmann Béla és Nagy János zongorista társaságában, ahol az egzotikus indiai ritmus alap és melódia találkozott az európai dallam és harmóniavilággal.

Az aktív zenélés mellett  a Magyar Jazz Szövetség elnöke volt 1999-től  2005-ig, 2001 és  2009 között pedig a Magyar Zenei Tanács elnökségi tagja. 1987 óta a tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén, jelenleg mint docens és mint az intézmény big bandjének vezetője. 2009 októbere, a Fuga Jazz Klub indulása óta a sorozat művészeti vezetője. Pályája során számos elismerésben részesült: 1997: Huszka díj; 1999: Szabó Gábor Jazz Életmű-díj; 2000: Weiner Leó Zenepedagógiai Díj; 2003: Liszt- díj, 2010-ben pedig Érdemes művész lett.

Elektromos gitárok:
- Gibson L5

- Megyesi Tibor L. A. model  

- Paul Reed Smith

- Fender Telecaster 

- Fender Stratocaster ('78)

Akusztikus gitárok:
- Yamaha CGX-171CC

- Ovation

Gitárhúr:
- D'Addario 010-042

Erősítők:
- Vox AC 30

- Bogner

- Nyerges András Jazz Master

- Roland AC 90
- Roland GT 10 effect

 

 

www.laszloattila.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.