Jazz/World

Gearbox - Márkus Tibor

2010.08.30. 11:00
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Márkus Tibor eszköztárát mutatjuk be.

Márkus Tibor 1956-ban született Szombathelyen. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneiskolában Szombathelyen, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazz-zongora tanszékén, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-zongora tanszékén folytatta.

Pályája alapvető céljául tűzte ki a jazz kultúra minél szélesebb körű terjesztését mind elméleti, mind pedig gyakorlati szinten. Kezdetben a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola ének-zene tanszékén tartott jazz fakultációt, majd a Megyei Művelődési Központban jazzkurzust. 1998-ban az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Ház felkérésére ismeretterjesztő előadás- és koncertsorozatot vezetett, ugyanilyen kurzust indított 2000-ben a solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban, 2004-ben pedig a vasvári Zeneiskolában, illetve a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma kérte fel hasonló jellegű előadássorozat megtartására. 2006/7-ben Budafokon élő zenés ismeretterjesztő sorozatot vezetett a Budafok Bigband közreműködésével. 2003. óta szervezi az Improvizatív Zeneműhely Egyesülettel közösen a Lamantin improvizációs tábort Szombathelyen. A tábort 2006-ban az Oktatási Minisztérium akkreditálta. A 2007-től működő Sepsiszentgyörgyi Jazztábor vezető tanára, Romániában ez az első ilyen jellegű kurzus. Fontosnak tartja a gyermekek kreativitásfejlesztését, ezért részt vett a Yehudi Menuhin Alapítvány által létrehozott MUS-E program magyarországi megvalósításában. 1992-től annak megszűnéséig, 2008-ig az Erkel Ferenc Zeneiskola jazz-zongora, jazzelmélet és jazztörténet tanára volt, amely a 2004-2005-ös tanévtől elindította jazz-zeneművészeti szakközépiskolai tagozatát. Megszűnést követően az iskola tevékenységét a Tóth Aladár Zeneiskola, illetve a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola vette át, amely intézményekben a 2008/09-es tanévtől ugyanolyan minőségben folytatta munkáját. 2000. szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének adjunktusaként módszertant , tanítási gyakorlatot és kötelező zongorát tanít. A solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban 2001 óta vezet jazzklubot.

Zenekarának, az Equinox Jazzquartetnak eddig négy CD-je jelent meg (Equinox, Three trees , Are you free?, Eclectic). A magyar jazz élvonalbeli művészeinek társaságában: Borbély Mihály, Fekete Kovács Kornél, Juhász Gábor, Mohai Tamás, Schreck Ferenc, Dés András, Jeszenszky György, Horváth Balázs, Csuhaj Barna Tibor, Zana Zoltán, Tóth Viktor lépett fel a világ számos országában. Komponált kísérőzenét pódiumműsorokhoz Esőcseppek és „A vágyak idomítása, dokumentumfilmhez Zámolytól Strassburgig Rend.:Szobolits Béla valamint kórusműveket a Jazz Voices és Free Style Chamber Orchestra számára.

2000-ben jelent meg Waves of Time című szerzői lemeze, majd ennek folytatásaként 2007-ben a Bábszínház című, 3 zenekarra (jazz, rock, klasszikus) írt concerto grossója. A CD zenei anyagából 2009-ben performance előadásokat valósított meg 18 zenész, 3 táncművész és M. Kecskés András részvételével, aki vetített háttérrel és árnyjátékkal működött közre. Az előadásokról felvétel készült, amely DVD formátumban jelent meg. Szóló zongorás albuma a My Pieces 2005-ben látott napvilágot. Ugyan ebben az évben megválasztottak, majd 2007-ben és 2009-ben újraválasztottak a Magyar Jazz Szövetség elnökévé. 2010-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

Akusztikus zongorák (preferált):

- Steinway Concert Grand - Model D

- Bösendorfer Model 214, 225, 280, 290 Imperiál

- Fazioli Grand Piano

Zongora (otthoni gyakorló hangszer):

- Yamaha P120

Elektromos zongora:

 - Fender Rhodes

Szintetizátor:

- Roland Fantom X6

 www.tibormarkus.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.