Jazz/World

Gearbox - Oláh Dezső

2010.07.22. 10:00
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Oláh Dezső eszköztárát mutatjuk be.

A zongorista, zeneszerző Oláh Dezső - vagy ahogy mindenki hívja, Dezsőke - a hazai 30 év alatti nemzedék egyik legkiemelkedőbb tehetsége. 2009. tavaszán kapta kézhez művész-tanár diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. 2006-ban készítette első rádiófelvételét a Bartók Rádióban, ahol hangszerelőként is bemutatkozott. Fiatal kora ellenére már olyan muzsikusokkal játszott együtt mint Berkes Balázs, Kőszegi Imre és László Attila.
Tagja a Bőm Triónak, a zenekar vezetőjével Bőm Dániellel és Hideg Csabával közösen zeneszerzője volt Szabó Csilla Komoly Dolgok című filmjének. Saját triója 2005 szeptemberében alakult. A zenekar számos fellépést tudhat maga mögött, bemutatkozott már a Művészetek Palotájában, a Merlin Színházban valamint a Thália Színházban is. Utóbbi helyszínen Botos József vendégművésszel kvartetté kiegészülve adott koncertet.  Repertoárjukon első sorban jazz standard-ek szerepelnek de előadásukban nagy szerepet kap a kollektív improvizáció is. A trió mellett egy nagyobb, hét tagot számláló saját zenekart is vezet, amellyel fellépett többek  között a Művészetek Palotájában megrendezett Jazz Showcase-en.
2009. március 15-én mutatták be Dreams From Hungary című darabját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. 2010-ben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Stephen D'Agostino vezényletével játszotta átiratát, amely a Heven Street Seven zenekar egyik számából készült.

Akusztikus zongorák (preferált):

- Steinway Concert Grand - Model D

- Bösendorfer Model 214, 225, 280, 290 Imperiál

- Fazioli Grand Piano

Zongora (otthoni gyakorló hangszer):

- Yamaha U1

Elektromos zongora:

- Korg sp-250

 www.myspace.com/dezsoolah

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.