Jazz/World

Gearbox - Premecz Mátyás

2010.02.14. 14:08
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Premecz Mátyás eszköztárát mutatjuk be.

"1982-ben születtem, 6 évesen kezdtem zongorát tanulni a Tóth Árpád Zeneiskolában. Érettségi után a  Műszaki Egyetemen folytattam tanulmányokat, majd 2002-től a Zeneakadémia Jazz Tanszakán tanultam jazz-zongorát. Az zongorázástól a tanszak alatt kezdtem fokozatosan az orgonálás és a szintetizátorok felé fordulni. Közben elkezdtem restaurálni a most használt Hammond orgonát, ami eleinte egy romhalmaz volt. A régi hangszerekhez az akkoriban hallgatott lemezek kalauzoltak el, pl. Medeski, Martin and Wood, Emerson, Lake and Palmer, Ray Charles, Jimmy Smith,  Joey DeFrancesco lemezei.

A hangszerek beszerzése nem volt különösebben nehéz, mert bár nincsenek a kirakatokban, de azért megtalálhatóak, kis utánajárással beszerezhetőek. A modern digitális eszközöktől való éles elfordulást meg szerintem nem kell magyarázni, aki hallott már egymás mellett akusztikus zongorát és a digitális mását, az biztosan megérti, miért jobb más hangszerből is az igazi, mint az utánzat. Ráadásul sok esetben nem is drágább, egyszerűen csak nehezebb.  Az  összes hangszert itthon vettem. Kiegészítőket, alkatrészeket pedig az internet segítségével külföldről rendeltem, sok dolgot Amerikából" - nyilatkozta a Fidelio.hu számára Premecz Mátyás, akit a Qualitons zenekar áprilisban megjelenő új lemezének felvételén kaptunk el és videóztunk le január végén.

Billentyűk:

- Wurlitzer 200A  ('70-es évekbeli)

- Hohner Clavinet D6  ('70-es évekbeli)

- Philips Philicorda GM751
   ('60-es évekbeli)

- Hammond B3  (1953)

- Stylophone

Effektek:

- Line6 Echo Park

- Moog Moogerfooger MF1047

- CryBaby wah pedál

 

 

További, a lemezfelvételen készült videók: Bodzarella & rövid Stylophone-szóló.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.