Jazz/World

Gearbox - Wayne Shorter

2010.07.30. 10:17
Ajánlom
Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Wayne Shorter eszköztárát mutatjuk be.

Wayne Shorter 1933. augusztus 25-én született a New Jersey állambeli Newarkban. Tenor- és szopránszaxofonos, sokak szerint a XX. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. 16 évesen kezdett klarinétozni, csak később váltott tenorszaxofonra. 1952-56-ig a New York University-n tanult zenét, és egy helyi zenekarban szerepelt. A katonaság előtt rövid ideig Horace Silverrel játszott, 1958-ban pedig Maynard Ferguson zenekarába került. Itt ismerkedett meg Joe Zawinullal. Ezután fontos időszak következett az életében: Art Blakey Jazz Messengers-ének tagja lett, sőt később annak művészeti vezetőjővé lépett elő. Ezt követően saját zenéjén dolgozott, szólólemezeket készített, majd 1964 szeptemberében csatlakozott Miles Davis kvintettjéhez. 1970-ig dolgoztak együtt, nála kezdett szopránszaxofonon játszani, amikor Davis az elektronikus hangzással kezdett kísérletezni. Ugyanezen idő alatt Shorter saját zenekarjait is vezette. 1970-ben Joe Zawinullal megalapította a Weather Report együttest, amely a legjelentősebb fúziós zenekarrá nőtte ki magát, és egészen az 1980-as évek közepéig fennmaradt. Közben szólókarrierjét is folytatta, 1974-ben nagy sikerű albumot adott ki Milton Nascimento közreműködésével. 1976-77 között a Herbie Hancock-féle V.S.O.P. kvintettel turnézott, és lemezeket is készített az együttessel. 1985-től kezdve új, elektronikus zenét játszó zenekarával készített felvételeket és turnézott több országban, s 60-as évekbeli kollégáival lépett fel néhányszor. 1995-ben nagy sikert aratott High Life című lemezével, de 1997-ben súlyos családi tragédiák érték, ennek hatása némileg érezhető Herbie Hancockkal készített duólemezének hangvételén. 2002-ben jelent meg első koncertlemeze Footprints Live! címmel. Ezen már a máig is változatlan felállással működő, abszolút etalonnak számító kvartettjével hallható, amelynek tagjai: Danilo Perez - zongora, John Pattitucci - bőgő, valamint Brian Blade - dob. Ez a zenekar nem egyszerűen a kamara jellegű jazz magasiskolája de új formanyelvet is teremtett. Máig kiadott utolsó lemezük, a Beyond the Sound Barrier 2006-ban Grammy díjat kapott hasonlóan a 2003-ban megjelent Alegria című lemezhez, ami Shorter zeneszerzői munkásságának egyik csúcspontja.

Szaxofonok:

- Martin (az első szaxofon)

- Bundy Buescher Aristocrat (korai Davis időszak)

- Selmer Mark VI. tenor (Miles Davis adott rá kölcsön, hogy megvehesse)

- Selmar Mark VII. (Art Blakey zenekar)

- Selmer Mark VI. szoprán ('60-as, 70-es évek)

- ezüst Yamaha Custom (a '80-as évek óta)

Fúvókák:

- metál Otto Link New York 7 (1958-62)

- metál Otto Link Pompano 11 (1963-66)

- ebonit Otto Link Florida Slant Signature 5 (1964-74)

- korai, ebonit JJ Babbitt 8 szopránhoz 10-re átalakítva      

(1974-87)

 valamint rövidebb ideig: RIA 8, Phil Barone NY, ebonit Otto Link 10 és Ponzol M2

Nád:

- LaVoz médium

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.