Jazz/World

Genesis-szel és anélkül: Peter Gabriel a feltűnő jelmezektől a filmzenékig

2020.02.13. 16:30
Ajánlom
A Genesis együttes első énekese, aki szólóban is mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet. Peter Gabriel február 13-án ünnepli hetvenedik születésnapját.
Peter_Gabriel_The_Moonlight_Knight-154317.jpg

Peter Gabriel Britanniának öltözve a Dancing with the Moonlit Knight előadása közben (Fotó/Forrás: wikipedia)

Apja elektromérnök volt, zongorázni kiskorától zenekedvelő édesanyjától tanult. Zenei téren hatással volt rá a rock, a Beatles, a soul és az akkor divatos pszichedelikus zene, de a klasszikus muzsika is.

A Genesist középiskolai diáktársaival alakította 1967-ben, kezdetben dobolt, aztán előlépett énekessé, alkalmanként fuvolán is játszott.

Az együttes gyorsan ismert lett, nem kis részben énekesük hangsúlyos színpadi jelenléte miatt. Gabriel kifestett arccal, rémítő jelmezekben állt a közönség elé, előadásában az avantgárd és a törzsi mitológia elemeit vegyítette. Ő kezdte a stage diving-ot is, olykor háttal a közönségbe dőlt és kézről kézre adatta magát. A Genesis első korszakának csúcsát az 1974-es The Lamb Lies Down On The Broadway című dupla koncept-album jelentette, amellyel a legnagyobbak közé emelkedtek.

Gabriel azonban az 1975-ös turné után bejelentette távozását, okai részben művésziek voltak

(szerinte hangzásuk mindig ugyanolyan volt és a többiek a kereskedelmi sikert hajszolták - amiben volt igazság), részben több időt akart családjának szentelni.

GettyImages-104792639-154208.jpg

Phil Collins, Steve Hackett, Mike Rutherford, Tony Banks és Peter Gabriel a Genesis-ből 1975-ben (Fotó/Forrás: Chris Walter/WireImage/Getty Images Hungary)

A későbbiekben üzletileg talán a Genesis lett a sikeresebb, művészileg viszont mindenféleképpen ő. A szakma első négy albumát zseniálisnak minősítette, a sorban következő So pedig már a közönség tetszését is elnyerte. Nem csoda, hiszen olyan slágerek szóltak rajta, mint a Solsbury Hill, a Biko, a Don't Give Up, a Big Time. Ezekhez videoklipek is készültek,

az animációt és az élő felvételeket kombináló Sledgehammer áttörést jelentett, azelőtt és azóta is példátlan módon kilenc MTV-díjat kapott, és ma is minden idők legjobb zenei videói közé számít.

Gabriel első négy lemeze címet sem kapott, a negyediket azonban kiadója utasítására Amerikában címmel forgalmazták - az énekes azután a lehető legrövidebb szavakat választja, a So után az Us és az Up következett, slágerválogatása a Hit címet kapta.

Az Up után nyolc évvel, 2010-ben jelentkezett újra stúdióalbummal,

a zongorára és vonósokra hangszerelt Scratch My Back különlegessége, hogy sem dob, sem gitár, sem elektromos hangszer nem hallható rajta.

Gabriel részben kortársai - David Bowie, Paul Simon, Neil Young, Lou Reed - szerzeményeit dolgozta fel, részben a fiatalabb generáció - Radiohead, Arcade Fire, Bon Iver, Regina Spektor - dalterméséből válogatott. (Ő azt remélte, ezzel egy időben kiadhatja azt a lemezt is, amelyen zenésztársai az ő dalait éneklik, de a projekt csak 2013-ra valósult meg And I'll Scratch Yours címmel.) 2011-ben, folytatva az előző évi album vonalát, saját korábbi dalait értelmezte újra a New Blood című korongon.

2012-ben a So megjelenésének 25. évfordulóján jubileumi turnéra indult Back To Front - So Live címmel. 2014-ben Budapesten is fellépett a Papp László Sportarénában, 2016-ban Kő, papír, olló címmel Stinggel tartott koncertsorozatot észak-amerikai és kanadai megállókkal.

Sikeresen kirándult a filmzenék világába is,

olyan teljesen más műfajú mozikhoz írt zenét, mint az Alan Parker által rendezett Madárka, a világszerte botrányt kavart Krisztus utolsó megkísértése és a Wall-E.

Ennek betétdalát az Oscar-gálán nem volt hajlandó előadni, mikor megtudta, hogy csak 65 másodpercig lehetne színpadon, 2016-ban Oliver Stone Snowden című filmjéhez írta a The Veil című dalt.

Peter Gabriel állandóan kísérletezik, minden dalának több tucat változatából választja ki az igazit.

Oroszlánrésze volt a világzene felfedezésében, a WOMAD fesztiválok megrendezésében, kiadója, a Real World konokul bombázza a piacot egzotikus népzenéivel. Saját dalaiban is szívesen és hatásosan alkalmaz indián vagy afrikai zenét, ipari zajokat. Élőben tökéletesen megtervezett és precízen kivitelezett, látványos előadással kápráztatja el a közönséget, a fellépéseiről készült lemezek, DVD-k különleges élményt jelentenek.

GettyImages-98013922-154625.jpg

Peter Gabriel berlini koncertjén 2010-ben (Fotó/Forrás: Jakubaszek/Getty Images Hungary)

Kreativitása nem ismer határt, 2000-ben ő komponálta az akkor megnyílt londoni Millenium Dome multimédia-show műsorának zenéjét, ez Ovo címmel jelent meg lemezen, ő alapította az egyik első internetes letöltési szolgáltatást. A Grammy-díjat hatszor kapta meg, a Rock Hall of Fame-be 2010-ben a Genesis tagjaként, 2014-ben saját jogán is beválasztották.

Az énekes az egyik legpolitikusabb zenész, az emberi jogok elkötelezett harcosa.

1988-ban az Amnesty International világturnéjával Magyarországon is fellépett, ott volt a Live Aiden és a Nelson Mandela tiszteletére rendezett koncerten is. Nyíltan állást foglal a legkényesebb kérdésekben is, támogatja a szíriai háború áldozatainak megsegítésére irányuló küzdelmet, a hongkongi demokráciapárti tiltakozókat, a palesztin-izraeli konfliktus kérdésében a kétállami megoldást.

Kétszer nősült, idősebb lánya filmes, ő rendezte apja két koncert DVD-jét, a másik együttesében énekel, második feleségétől két fia született.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.