Jazz/World

Gereben Zita: "A pop mindig is közel állt hozzám”

2012.05.22. 09:10
Ajánlom
Két évvel első albumuk után új koronggal jelentkezik a Gereben Zita Quintet. Az Our Places lemezbemutató koncertje május 26-án lesz a Budapest Jazz Clubban.

- Első saját lemezed 2010-ben jelent meg Ready For The Sun címmel, amely inkább jazz ihletésű dalok találhatók, ellentétben az új lemezzel, amit popos hangvételűnek ígértek. Minek köszönhető a váltás?

- A jazz mellett a pop mindig is közel állt hozzám. Annak idején, mikor az énekkel komolyabban elkezdtem foglalkozni, sok popzenét hallgattam, és játszottam is olyan zenekarokban, ahol ez volt a fő irány. Már a Ready for the Sun lemezemnél is érezhető volt egy-két dalunkban a poposabb hangvétel. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy a következő lemezem dalainak kifejezési módja e stílus köré csoportosulnak. Egységében szeretem nézni a zenét: nem a stílus számít, hanem hogy jó-e!

- Hogyan állt össze a lemez anyaga?

- Az Our Places című albumon 13, új, saját szerzemény található. Sok dal már az első lemeznél megfogalmazódott bennem, így nem sokkal a Ready for the Sun elkészülte után elkezdtük írni zenésztársaimmal az Our Places lemez anyagát. A dalok nagyobb részét Horváth "Tojás" Gáborral, 4 számot Gyémánt Bálinttal közösen írtunk, a szövegeket pedig Szalai Tamás írta meg a saját gondolataim alapján. Már az első lemeznél is nagyon jól összeszoktunk, és most is nagyon könnyen dolgoztunk a számok megírásán. Személyes élményeken alapulnak a dalok, de sok esetben olyan témákat írtam meg, amely sok más ember életében is előfordul, hogy a hallgató magának érezhesse a zene mondanivalóját, a szöveg tartalmát. Próbáltuk több hangszínemet is megmutatni az új lemezen, ezért a dalok stílusjegyei az R'n'B, a blues, a pop, a rock és természetesen a jazz eklektikusságát hordozzák.

- Az első albumotokon az volt érezhető, hogy fontos számodra a közönség személyesebb megszólítása. A stílusváltás miatt nem kellett lemondanod az intim hangvételről?

- Egyáltalán nem! Ha csak a technikai részét nézzük, a lemez hangzásánál is az volt a koncepció, hogy minél közelebbről szóljon az ének, szinte beleénekelek az emberek fülébe, ezáltal is egy intimebb atmoszférát teremtve.

- Egyre több jazz-zenész megy ma popos irányba, a közönség bővítése és más személyes okok miatt. Szerinted mennyiben tekinthető ez tendenciának?

- Nem tudom, hogy más zenészeknél, zenekaroknál mi a motiváció - nálunk egyszerűen ez volt a természetes út, ez kívánkozott ki belőlem is, és a zenekarom többi tagjából is. Mindannyiunk életében mindig is fontos szerepet kapott a minőségi popzene, többek között ezért is szeretek velük zenélni, mert nagyon nyitottak más stílusok felé. Nem is volt kérdés, hogy az, ami régóta bennem volt, azt velük együtt valósítsam meg. Ugyanakkor szerettünk volna teljesen mást csinálni, mint az előző lemezen. Nagyon könnyű és unalmas út lett volna valami hasonlót összerakni, mint az előző CD-n. Szeretjük a kihívásokat, és azt, hogy bátran és kísérletező kedvvel kacsingatunk ki más, de szintén autentikus irányzatok felé. A „könnyűzene" ráadásul egyáltalán nem olyan könnyű műfaj: mind a zenében, mind az éneklésben is nehéz feladatok elé állítja az embert! Míg a jazzben a megfelelő szakmai tudással és szabadsággal az ember „garázdálkodhat", improvizálhat, addig ebben a műfajban nagyon nagy koncentrációt igényelnek a műfaji keretek, a dalok szerkezete, hangszerelése, és előadása.

-  A Gereben Zita Quintettet 2007-ben alapítottad. A felállás nem változott, hiszen azóta is Horváth "Tojás" Gábor (zongora), Eged Márton (basszusgitár), Gálfi Attila (dob) és Gyémánt Bálint (gitár) kísérnek. Történtek azért változások az együttes életében?

- A zenekar sokat fejlődött az elmúlt évek során, szinte egy kis családdá kovácsolódott össze! Sok koncerten, felkérésen vagyunk túl, és nagyon örülök, hogy amikor megkeresnek minket, a saját műsorunkat szeretnék hallani. Természetesen az igazi, komolyabb változás a zenekar életében a Ready for the Sun lemezzel jött meg. Saját dalt írni, játszani mindig nagy élmény, így tudom igazán kifejezni az érzéseimet, azt, hogy épp hol tartok, hol tartunk, és mit szeretnénk közvetíteni a közönség felé.

- Évek óta énektanárként is dolgozol. Hogyan segíted a tanítványokat a saját, személyes utak keresésében?

- Az éneket az önkifejezés egyik legnehezebb formájának tartom, másrészt énekelve lehet igazán szívből kifejezni mindazokat az érzelmeket, üzeneteket, amiket szeretnénk közvetíteni. Ezért a hangképzés, a technikai dolgok mellett, ami talán a legfontosabb, és ezt igyekszem nekik átadni, az a saját hang megtalálása. Sok jó énekestől lehet elsajátítani, ellesni dolgokat, de a saját hang kifejezése mindig rajtunk múlik. Nem szabad másolni, az sohasem eredményez egyedi hangzást. Mindig azt mondom a növendékeimnek, hogy a hangjukon keresztül annak kell átjönnie, amik ők maguk, ettől lesznek hitelesek, és csak így tudnak önmaguk lenni a színpadon is. Márpedig amit a színpadon nyújtunk, az minden mozzanatában belőlünk kell, hogy jöjjön.

- Visszatérve a kvintettre, a lemezbemutató koncert után hogyan tovább?

- A nyári koncerthelyszínek közül például a Kobuci kertben találkozhat velünk a közönség, de megyünk majd Erdélybe is, a Csíkszeredai Jazz Fesztiválra, a lemez pedig minden nagyobb áruházláncnál és könyvesbolthálózatban, és természetesen online formában is elérhető lesz. Készülni fog továbbá a nyáron egy 3D koncertfilm is, amely már csak a formátum miatt is izgalmasnak ígérkezik!

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Müpában koncertezik ütős hangszerek mestere, Enzo Avitabile

Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy állandó partnerével, az I Bottari di Portico ütőegyüttessel együttműködve boroshordókon, dézsákon és egyéb szokatlan „hangszereken” játszott, miközben anyanyelvén, nápolyi dialektusban szólt a közönségéhez. Október 30-án a Müpába érkezik Enzo Avitabile énekes-szaxofonos-multiinstrumentalista.
Jazz/World ajánló

Világzenei és jazz-sztárok, lemezbemutatók, évfordulók a Fonóban

A Huur Huur Tu világhírű torokénekesei, az izraeli, magyar felmenőkkel is rendelkező Omer Klein jazz-zongorista és triója és Marta Töpferová Csehországból származó, az USA-ban élő egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a zeneház novemberi műsorán.
Jazz/World ajánló

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.