Jazz/World

Givin it up!

2007.06.04. 00:00
Ajánlom
Ez a címe George Benson és Al Jarreau közös lemezének, ám a két művész nem csak egy lemez erejéig állt össze. Igazi szenzációnak számít a turné, melynek kevés állomása közül az egyik éppen a Papp László Budapest Sportaréna lesz július 17-én.

A Givin It Up 2006. október 24-én került a lemezboltokba a Concord Music Group gondozásában. A két ikon, akiknek barátsága harmincéves múltra tekint vissza, kevesebb, mint három hónap leforgása alatt vette fel az anyagot. A lemezen tizenhárom dal található – köztük mindkettőjük legnagyobb slágereivel –, amelyek várhatóan hallhatóak lesznek a budapesti koncerten is. Jarreau saját maga írt szövegével énekli el Benson fantasztikus instrumentális dalát, a Breezin’get, míg a legendás jazzgitáros Jarreau Mornin’ című szerzeményének egy gyönyörű instrumentális változatát adja elő. A Givin’ It Up lemezen találhatók még olyan zenei csemegék, mint a Seals & Croftstól a Summer Breeze, a Hall & Oatestól az Every Time You Go Away vagy Miles Davis klasszikusainak, a Fournak és a Long Come Tutunak pompás, új jazzvokális verziója is.

Az albumot 2006 áprilisa és júniusa között játszották fel. A poplegenda, Paul McCartney ebben az időszakban épp a szomszédos stúdióban dolgozott. A véletlen úgy hozta, hogy átugrott Bensonhoz és Jarreau-hoz, hogy pajkos improvizációjával közreműködjön Sam Cook Bring it on Home to Me című dalán. Billie Holiday God Bless the Child című időtlen slágerét az új soul-díva, Jill Scott énekelte fel, de számos neves vendégzenész is felbukkant a lemezen, például Herbie Hancock, Marcus Miller, Abraham Laboriel vagy Stanley Clarke.

A 2007. február 12-én megrendezett Grammy-díjkiosztón két díjat is elnyertek: a legjobb pop instrumentális előadás díját a Mornin’ című dallal, valamint a legjobb tradicionális R&B előadás díját a God Bless the Child című szerzeményért.

George Bensont a világ egyik legjobb gitárosaként tartják számon, egyúttal a világ egyik legjobb jazz- és soul-énekese is; többszörös platinalemezek, megszámlálhatatlan kitüntetés és díj, köztük nyolc Grammy fűződik a nevéhez. 1943. március 22-én született Amerikában. Karrierje az ötvenes évek derekán indult, a '60-as években maga Miles Davis karolta fel a fiatal, tehetséges zenészt. Bár már nyolcévesen is fellépett éjszakai mulatókban, az első lemezfelvételt tizenegy évesen rögzítették vele 1954-ben. A hatvanas évek végére már túl volt egy tucatnyi albumon, megalakította saját együttesét és közösen muzsikált szinte mindenkivel, aki valamit is számít a jazz világában Miles Davistől Wes Montgomery-n át Herbie Hancockig. Kísérletező kedve a mai napig változatlan: sorra készíti tökéletes jazzfelvételeit, miközben a jazz korlátain túlmutató irányokba is kacsintgat. A válogatáslemezeket is számolva százhoz közelít a diszkográfia. Benson fáradhatatlan muzsikus és legelsősorban kimeríthetetlen energiájú előadó. Kétségtelenül egy-egy gyöngyszem minden album, de az igazi varázslat akkor történik meg, amikor élőben a színpadon találkozunk a mesterrel.

Az egykoron pszichiáterként dolgozó Al(wyn Lopez) Jarreau énekvirtuóz 1940. március 12-én született, szintén Amerikában, ám első nagylemeze csak 1975-ben jelent meg We Got By címmel. Azóta ő is közel húsz saját albumon van túl. A jazz műfajában többek között a híres Take Five „megszövegesítésével” vált híressé. Jarreau eddigi karrierje alatt szintén számos Grammy-díjat nyert márt, s nem csak a jazz, hanem a pop és R&B műfajokban is bizonyított. Az első énekes, aki három különböző zenei stílusban vehette át a díjat: jazz-, pop- és R&B-jelöltként. Zenei pályája Bensonnal párhuzamosan futott. A világsikert 1981-es lemeze, a Breakin' Away hozta meg számára.

(2007. július 17. 20:00 Papp László Budapest Sportaréna (Budapest) – „Givin’ It Up” – George Benson (ének, gitár) és Al Jarreau (ének) koncertje; km.: Stanley Banks (basszusgitár), Thom Hall (billentyű), Joe Turano (billentyű, szaxofon), Michael O’Neill (gitár, ének), Mark Simmons (dob); jegyár: 19000, 15000, 12500 9900, 7500 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.
Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.
Jazz/World videó

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.