Jazz/World

Glanzberg-est az Urániában

2013.08.15. 10:00
Ajánlom
Norbert Glanzberg munkáiból hallhatnak válogatást mindazok, akik szeptember 1-jén ellátogatnak az Uránia Filmszínházba.

Norbert Glanzberg egyévesen kapta meg első hangszerét édesanyjától, egy harmonikát, rendkívüli tehetségének köszönhetően pedig 19 éves korában már asszisztens karmester minőségében találkozott Bartók Bélával és Alban Berggel. Rendkívül sokszínű életművéhez olyan nagysikerű slágerek köthetőek, mint a Henri Contettel közösen írt Edith Piaf-sláger, a Padam,padam, vagy az Yves Montand közreműködésének köszönhetően híressé vált Moi J'm'en fous és a Grand Boulevards.  Az ötvenes évektől kezdve számtalan film zenéjét álmodta meg, köztük  A boszorkányok Marina Vlady-val, vagy a Bridgitte Bardot főszereplésével bemutatott Túl szép a menyasszony.

1983-ban Glanzberg hosszú kihagyás után visszatér a klasszikus zenéhez, és 1985-ben megírja a La suite Yiddish cimű művét két zongorára. Glanzberg e művének magyarországi bemutatójára a Zsidó Nyári Fesztiválon kerül sor, Mocsári Károly és Neumark Zoltán zongoraművészek előadásában.  Az est második részében Jordán Adél és Bardóczy Attila színművészek előadásában Glanzberg népszerű sanzonjait hallgathatja a közönség.

Az augusztus 21-ig helyesen válaszolók közül egyvalaki másodmagával ellátogathat a szeptember 1-jén az Uránia Filmszínházban megrendezésre kerülő Glanzberg-estre.

Kérdésünk: melyik évben rendezték meg először a Zsidó Nyári Fesztivált?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.