Jazz/World

Gömör-Tornai Fesztivál

2006.07.17. 00:00
Ajánlom
Az eseményt az Aggteleki-Jósvafői Hagyományőrző és Művészeti Napok keretein belül július 21. és 30. között rendezik meg. A különböző műfajú barlangi és szabadtéri hangversenyeken a kulturális élet neves művészei szórakoztatják a közönséget.

A rendezvény a IX. Aggteleki és a XIV. Jósvafői Falunapokat, Gömörszőlős, Hídvégardó, Perkupa és Trizs úgynevezett terméknapjait, valamint Tornakápolna, és a határon túli Betlér, Gömörhorka, Krasznahorka, Rozsnyó és Várhosszúrét programjait is magába foglalja. A tíz napos rendezvény során 12 település különböző helyszínein több mint száz fesztiválprogramból válogathatnak az érdeklődők, köztük koncertekből, és táncházakból is.

Az utcákon, tereken majorett csoportok és vásári komédiások, bábművészek, népzenészek és íjászok produkcióit is élvezheti a közönség. Állandó és alkalmi kiállítóhelyek adnak otthont a térségben alkotó művészek tárlatainak, valamint a Baradla turizmusának 200 évét bemutató kiállításnak.

A kerékpár szerelmesei szervezett túra során ismerkedhetnek meg a történelmi karsztvidék természeti és kultúrkincseivel. A Fesztivál idején Várhosszúréten és Jósvafőn kézműves táborokban próbálhatják ki különböző kismesterségek fogásait a résztvevők. A hagyományos „vásártéri forgatagban” a térség kézműveseinek, gazdálkodóinak portékáiból válogathatnak, megkóstolhatnak néhány hagyományos recept alapján elkészített helyi ételt és szórakozhatnak az alkalmi produkciókon.

További információk: Tourinform-iroda, Aggtelek, Baradla oldal 3. Tel.: (48) 503-001, 343-073, e-mail: aggtelek@tourinform.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.