Jazz/World

Gondolatok a Naplegenda margójára

2008.07.09. 00:00
Ajánlom
"Varázslatos és hátborzongató zenei világ született, amely a koreográfiák látványával párosulva lélegzetelállítóan monumentális és ugyanakkor meghitt és bensőséges" – mondja Nikola Parov az elkészült műről, és ezekből a szavakból még érezni a produkció elkészülte utáni eufória parázslását.

Azóta eltelt nyolc év, de az annak idején úttörő jellegű kezdeményezés végeredménye, a Naplegenda című táncjáték, ma is éppoly korszerű, mint volt az új ezredév kezdetén, és az eltelt évek múltán egyre kiérleltebb előadás varázslatos színházi élménnyel tölti fel a színházba járót, ha van szerencséje azt megtekinteni. Igaz, a tánckar időközbeni jelentős átszerveződése miatt most jóval kevesebb a Németh Zsuzsannáéoz, Kökény Richárdéhoz, Szappanos Tamáséhoz vagy Végső Miklóséhoz hasonló erőteljes színpadi jelenlét, Herczku Ágnes szuggesztív előadásmódja és rendkívül biztos, mindenféle színpadi űrt besugárzó megjelenése pedig továbbra is a zenei megkomponáltság elsődlegessége érzését kelti a nézőben egy hangyányit. E pár nüansztól eltekintve azonban a jelenlegi tánckar is abszolút azonosulva a mű misztikus tartalmával, kápráztatóan magas technikai képzettségével és az előadást végig beragyogó lelkesedéssel uralja a feladatot.

A Riverdance szólistájaként zenei értelemben is világutazóvá lényegült Nikola Parov számára a magyar népzene nemcsak egy a sok nemzet hatása közül. Számára a magyar népzene megtermékenyítő valóság, amellyel – honlapjának tanúsága szerint – már a 80-as évek óta folyamatos eleven kapcsolatot tart fönn a legkülönfélébb hangszeres formációk kovácsműhelyeiben (Barbaro, Zsarátnok, Nikola Parov Quartett). Nikola Parov Naplegenda-világa így érthető módon rendkívül izgalmas, markáns és modern zenei világ, amely világban a legtermészetesebb módon szólal meg székely forgatós, legényes és ritka magyar, sirató és keserves, szerb, magyar és román tánczene. Ehhez azért részben hozzáárult a Sebő Ferenc által – pl. a Hetedik című zseniális József Attila- és legényes-feldolgozásban hallhatón – kitaposott út biztonsága is.

A dinamikus, monumentális, lírai és komor hangulatú tételeket megfelelő arányban fölvonultató koreográfiák és a páratlanul szép színpadképek megalkotása – bár eleve segítik e kiváló zenék – sem kisebb bravúr, javarészt az ezért az alkotásáért 2000-ben "Az Év Alkotója" díjat nyert Mihályi Gábor komponálásában, ami egészen újszerű formavilággal gazdagította a táncművészet palettáját. Fogalmazása pontos, hatásos és közérthető egyszerre. Munkájához méltón gazdagította a művet kiváló koreográfiáival Németh Ildikó, a női táncok egyik legautentikusabb tolmácsolója, Ónodi Béla, Végső Miklós, valamint Szappanos Tamás az előadás egyik legfelejthetetlenebb, Egyedül című tételével.

A kompozíciót végül Barcsik Géza egyedien kimunkált díszlet- és látványelemei teljesítik ki, mintegy elvarázsolva nézőjét a színpadkép felett szikrázó sokakat megérintő égő "mandalával" mint Nap-motívummal, amely az előadás tételeit követve mindig új és újabb színekben és változatban ad időtlen időkeretet a látottaknak. E sokrétű hatásözön átélését követően néhány tétel biztosan felejthetetlenné lesz a befogadóban. A nyitókép szép fölvezetése és a különféle forgatós táncok kiélezett, rendkívül dinamikus előadásmódja, a Nyár van, nyár tétel játékos és erotikus töltetű sodrása, a Sirató vörösben, zöldben felejthetetlenül szép képei, az Esővárók finom líraisága Németh Idikó összetéveszthetetlen kézjegyét viselve – csak néhány kiragadott példaként – mind ilyenek, és a Rabénekben fölcsendülő ritka magyar, a legszebb magyar férfitáncunk bravúros megfogalmazásával, talán zene-mozgás-látvány viszonylatában az előadás legegységesebbre sikeredett tételeként nem létezik szív, amelyet ne dobogtatna meg.

A táncjáték válaszul sokak várakozására végre DVD-n is megjelent, a Tom-Tom Produkció - Naplegenda-menedzsment által gondozott kiadvány azonban minden körültekintés és profizmus ellenére sem képes visszaadni a színházi élmény varázslatosságát. Aki pedig nem láthatta még színházi körülmények közt, annak bizonyosan kedvet csinál e remekbeszabott előadás megtekintésére élőben is, és hallottam már olyanról is, aki annyira sajnálta, hogy véget ért, hogy mindenképp haza szeretné vinni egy kis szeletét.

Ajánlom azonban mindenekelőtt a művészeti iskolák tánc szakai számára, hogy egy igényes kiadvánnyal tudják megmutatni a növendékek számára az alkalmazott néptáncművészet egyik fontos állomását. Sőt jó volna, ha nem hiányoznék az ilyen iskolák oktatási segédanyagok polcáról a többi ilyen kiadvány sem, illetőleg, ha még több hasonló kiadvány születhetnék meg a hivatásos együtteseink műhelyében készülő jónál jobb táncszínházi előadásokból. Úgy legyen!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.