Jazz/World

Gondolatok a Naplegenda margójára

2008.07.09. 00:00
Ajánlom
"Varázslatos és hátborzongató zenei világ született, amely a koreográfiák látványával párosulva lélegzetelállítóan monumentális és ugyanakkor meghitt és bensőséges" – mondja Nikola Parov az elkészült műről, és ezekből a szavakból még érezni a produkció elkészülte utáni eufória parázslását.

Azóta eltelt nyolc év, de az annak idején úttörő jellegű kezdeményezés végeredménye, a Naplegenda című táncjáték, ma is éppoly korszerű, mint volt az új ezredév kezdetén, és az eltelt évek múltán egyre kiérleltebb előadás varázslatos színházi élménnyel tölti fel a színházba járót, ha van szerencséje azt megtekinteni. Igaz, a tánckar időközbeni jelentős átszerveződése miatt most jóval kevesebb a Németh Zsuzsannáéoz, Kökény Richárdéhoz, Szappanos Tamáséhoz vagy Végső Miklóséhoz hasonló erőteljes színpadi jelenlét, Herczku Ágnes szuggesztív előadásmódja és rendkívül biztos, mindenféle színpadi űrt besugárzó megjelenése pedig továbbra is a zenei megkomponáltság elsődlegessége érzését kelti a nézőben egy hangyányit. E pár nüansztól eltekintve azonban a jelenlegi tánckar is abszolút azonosulva a mű misztikus tartalmával, kápráztatóan magas technikai képzettségével és az előadást végig beragyogó lelkesedéssel uralja a feladatot.

A Riverdance szólistájaként zenei értelemben is világutazóvá lényegült Nikola Parov számára a magyar népzene nemcsak egy a sok nemzet hatása közül. Számára a magyar népzene megtermékenyítő valóság, amellyel – honlapjának tanúsága szerint – már a 80-as évek óta folyamatos eleven kapcsolatot tart fönn a legkülönfélébb hangszeres formációk kovácsműhelyeiben (Barbaro, Zsarátnok, Nikola Parov Quartett). Nikola Parov Naplegenda-világa így érthető módon rendkívül izgalmas, markáns és modern zenei világ, amely világban a legtermészetesebb módon szólal meg székely forgatós, legényes és ritka magyar, sirató és keserves, szerb, magyar és román tánczene. Ehhez azért részben hozzáárult a Sebő Ferenc által – pl. a Hetedik című zseniális József Attila- és legényes-feldolgozásban hallhatón – kitaposott út biztonsága is.

A dinamikus, monumentális, lírai és komor hangulatú tételeket megfelelő arányban fölvonultató koreográfiák és a páratlanul szép színpadképek megalkotása – bár eleve segítik e kiváló zenék – sem kisebb bravúr, javarészt az ezért az alkotásáért 2000-ben "Az Év Alkotója" díjat nyert Mihályi Gábor komponálásában, ami egészen újszerű formavilággal gazdagította a táncművészet palettáját. Fogalmazása pontos, hatásos és közérthető egyszerre. Munkájához méltón gazdagította a művet kiváló koreográfiáival Németh Ildikó, a női táncok egyik legautentikusabb tolmácsolója, Ónodi Béla, Végső Miklós, valamint Szappanos Tamás az előadás egyik legfelejthetetlenebb, Egyedül című tételével.

A kompozíciót végül Barcsik Géza egyedien kimunkált díszlet- és látványelemei teljesítik ki, mintegy elvarázsolva nézőjét a színpadkép felett szikrázó sokakat megérintő égő "mandalával" mint Nap-motívummal, amely az előadás tételeit követve mindig új és újabb színekben és változatban ad időtlen időkeretet a látottaknak. E sokrétű hatásözön átélését követően néhány tétel biztosan felejthetetlenné lesz a befogadóban. A nyitókép szép fölvezetése és a különféle forgatós táncok kiélezett, rendkívül dinamikus előadásmódja, a Nyár van, nyár tétel játékos és erotikus töltetű sodrása, a Sirató vörösben, zöldben felejthetetlenül szép képei, az Esővárók finom líraisága Németh Idikó összetéveszthetetlen kézjegyét viselve – csak néhány kiragadott példaként – mind ilyenek, és a Rabénekben fölcsendülő ritka magyar, a legszebb magyar férfitáncunk bravúros megfogalmazásával, talán zene-mozgás-látvány viszonylatában az előadás legegységesebbre sikeredett tételeként nem létezik szív, amelyet ne dobogtatna meg.

A táncjáték válaszul sokak várakozására végre DVD-n is megjelent, a Tom-Tom Produkció - Naplegenda-menedzsment által gondozott kiadvány azonban minden körültekintés és profizmus ellenére sem képes visszaadni a színházi élmény varázslatosságát. Aki pedig nem láthatta még színházi körülmények közt, annak bizonyosan kedvet csinál e remekbeszabott előadás megtekintésére élőben is, és hallottam már olyanról is, aki annyira sajnálta, hogy véget ért, hogy mindenképp haza szeretné vinni egy kis szeletét.

Ajánlom azonban mindenekelőtt a művészeti iskolák tánc szakai számára, hogy egy igényes kiadvánnyal tudják megmutatni a növendékek számára az alkalmazott néptáncművészet egyik fontos állomását. Sőt jó volna, ha nem hiányoznék az ilyen iskolák oktatási segédanyagok polcáról a többi ilyen kiadvány sem, illetőleg, ha még több hasonló kiadvány születhetnék meg a hivatásos együtteseink műhelyében készülő jónál jobb táncszínházi előadásokból. Úgy legyen!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.