Jazz/World

Górcső alatt az erdélyi magyar népi tánczene

2013.05.27. 08:51
Ajánlom
Budapesten 2013 februárjában, Erdélyben pedig április végén mutatták be Pávai István népzenekutatónak, az MTA BTK Zenetudományi Intézete tudományos főmunkatársának, a Hagyományok Háza Lajtha László Folklórdokumentációs Központja vezetőjének és egyben a Zeneakadémia tanárának Az erdélyi magyar népi tánczene címet viselő kötetét.

A könyv 2012 végén látott napvilágot a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában, a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ Communitas Alapítványa támogatásával. A kötet tulajdonképpen Pávai István 2005-ben megvédett zenetudományi disszertációjának (A tánczene és interetnikus kapcsolatai az erdélyi magyar néphagyományban) átdolgozott, bővített változata, amely közel ötszáz oldalon keresztül kalauzolja az erdélyi magyarság körében fennmaradt néptáncok zenéje iránt érdeklődőket.

Pávai a kötet bevezetőjében részletesen felvázolja témájának kutatottságát, ismerteti a legfontosabb korábbi szakirodalmat, valamint saját kutatási módszereit is bemutatja. Hangsúlyozza a terepkutatások fontosságát, az adatközlőkkel készített interjúk jelentőségét, s más diszciplínák eredményeit, metódusait is beépíti alapos munkájába (pl. kognitív zenetudomány, kulturális antropológia). Kiemeli az interetnikus vizsgálódás lényegi szerepét, ami már a kötet előzményének tekinthető zenetudományi disszertációjának is a középpontjában állt. A szerző nagy súlyt fektet a fogalmak tisztázására, ismerteti a dokumentálás és adatfeldolgozás technikai kérdéseit, társadalomtudományos megközelítéssel mutatja be az egyes státusokat, szerepeket, vagyis divatos, hangzatos tudományos szóval élve identitásokat. A népzenekutató ismerteti a népi hangszereket és a különböző kísérettípusokat, ezen fejezetek képezik tulajdonképpen a kötet törzsanyagát. Számtalan kép, kottapélda segíti a témában való elmélyülést - gazdagítják Pávai István olvasmányos munkáját, amely közel négy évtizednyi gyűjtés, kutatás eredménye.

A kötetet bemutató Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézete igazgatója, valamint a Zeneakadémia Népzene Tanszékének vezetője a következő gondolatokkal zárta a könyv méltatását: "Pávai munkájának fő törekvése, hogy az erdélyi magyar népi tánczenéről az ismeretek mennyiségétől és minőségétől függően, de a kutató irányából tekintve a lehető leghitelesebb képet adja. Minden aprólékosság, a külső szemlélőnek jelentéktelennek tűnő részletek boncolgatása mind ezt a célt szolgálja, a minél tökéletesebb megértést, a belső működési törvényszerűségek feltárását. Az erdélyi magyar népi tánczene Pávai István eddigi kutatói életútjának főműve, a népi hangszeres tánczene és a népi többszólamúság vizsgálata szempontjából úttörő jelentőségű tudományos munka. Kutatási eredményeinek mind a népzene-oktatásban, mind a tudományos életben és hangsúlyosan a revival mozgalomban, a ma már Unesco listára felkerült táncházmódszer működtetésében hasznát látják."


A nagy érdeklődésre való tekintettel a Hagyományok Háza változatlan magyarországi kiadást készít a kötetből, amely június közepétől lesz kapható a Hagyományok Házában, valamint megrendelhető lesz annak webáruházából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.