Jazz/World

Górcső alatt az erdélyi magyar népi tánczene

2013.05.27. 08:51
Ajánlom
Budapesten 2013 februárjában, Erdélyben pedig április végén mutatták be Pávai István népzenekutatónak, az MTA BTK Zenetudományi Intézete tudományos főmunkatársának, a Hagyományok Háza Lajtha László Folklórdokumentációs Központja vezetőjének és egyben a Zeneakadémia tanárának Az erdélyi magyar népi tánczene címet viselő kötetét.

A könyv 2012 végén látott napvilágot a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában, a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ Communitas Alapítványa támogatásával. A kötet tulajdonképpen Pávai István 2005-ben megvédett zenetudományi disszertációjának (A tánczene és interetnikus kapcsolatai az erdélyi magyar néphagyományban) átdolgozott, bővített változata, amely közel ötszáz oldalon keresztül kalauzolja az erdélyi magyarság körében fennmaradt néptáncok zenéje iránt érdeklődőket.

Pávai a kötet bevezetőjében részletesen felvázolja témájának kutatottságát, ismerteti a legfontosabb korábbi szakirodalmat, valamint saját kutatási módszereit is bemutatja. Hangsúlyozza a terepkutatások fontosságát, az adatközlőkkel készített interjúk jelentőségét, s más diszciplínák eredményeit, metódusait is beépíti alapos munkájába (pl. kognitív zenetudomány, kulturális antropológia). Kiemeli az interetnikus vizsgálódás lényegi szerepét, ami már a kötet előzményének tekinthető zenetudományi disszertációjának is a középpontjában állt. A szerző nagy súlyt fektet a fogalmak tisztázására, ismerteti a dokumentálás és adatfeldolgozás technikai kérdéseit, társadalomtudományos megközelítéssel mutatja be az egyes státusokat, szerepeket, vagyis divatos, hangzatos tudományos szóval élve identitásokat. A népzenekutató ismerteti a népi hangszereket és a különböző kísérettípusokat, ezen fejezetek képezik tulajdonképpen a kötet törzsanyagát. Számtalan kép, kottapélda segíti a témában való elmélyülést - gazdagítják Pávai István olvasmányos munkáját, amely közel négy évtizednyi gyűjtés, kutatás eredménye.

A kötetet bemutató Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézete igazgatója, valamint a Zeneakadémia Népzene Tanszékének vezetője a következő gondolatokkal zárta a könyv méltatását: "Pávai munkájának fő törekvése, hogy az erdélyi magyar népi tánczenéről az ismeretek mennyiségétől és minőségétől függően, de a kutató irányából tekintve a lehető leghitelesebb képet adja. Minden aprólékosság, a külső szemlélőnek jelentéktelennek tűnő részletek boncolgatása mind ezt a célt szolgálja, a minél tökéletesebb megértést, a belső működési törvényszerűségek feltárását. Az erdélyi magyar népi tánczene Pávai István eddigi kutatói életútjának főműve, a népi hangszeres tánczene és a népi többszólamúság vizsgálata szempontjából úttörő jelentőségű tudományos munka. Kutatási eredményeinek mind a népzene-oktatásban, mind a tudományos életben és hangsúlyosan a revival mozgalomban, a ma már Unesco listára felkerült táncházmódszer működtetésében hasznát látják."


A nagy érdeklődésre való tekintettel a Hagyományok Háza változatlan magyarországi kiadást készít a kötetből, amely június közepétől lesz kapható a Hagyományok Házában, valamint megrendelhető lesz annak webáruházából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.