Jazz/World

Górcső alatt az erdélyi magyar népi tánczene

2013.05.27. 08:51
Ajánlom
Budapesten 2013 februárjában, Erdélyben pedig április végén mutatták be Pávai István népzenekutatónak, az MTA BTK Zenetudományi Intézete tudományos főmunkatársának, a Hagyományok Háza Lajtha László Folklórdokumentációs Központja vezetőjének és egyben a Zeneakadémia tanárának Az erdélyi magyar népi tánczene címet viselő kötetét.

A könyv 2012 végén látott napvilágot a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában, a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ Communitas Alapítványa támogatásával. A kötet tulajdonképpen Pávai István 2005-ben megvédett zenetudományi disszertációjának (A tánczene és interetnikus kapcsolatai az erdélyi magyar néphagyományban) átdolgozott, bővített változata, amely közel ötszáz oldalon keresztül kalauzolja az erdélyi magyarság körében fennmaradt néptáncok zenéje iránt érdeklődőket.

Pávai a kötet bevezetőjében részletesen felvázolja témájának kutatottságát, ismerteti a legfontosabb korábbi szakirodalmat, valamint saját kutatási módszereit is bemutatja. Hangsúlyozza a terepkutatások fontosságát, az adatközlőkkel készített interjúk jelentőségét, s más diszciplínák eredményeit, metódusait is beépíti alapos munkájába (pl. kognitív zenetudomány, kulturális antropológia). Kiemeli az interetnikus vizsgálódás lényegi szerepét, ami már a kötet előzményének tekinthető zenetudományi disszertációjának is a középpontjában állt. A szerző nagy súlyt fektet a fogalmak tisztázására, ismerteti a dokumentálás és adatfeldolgozás technikai kérdéseit, társadalomtudományos megközelítéssel mutatja be az egyes státusokat, szerepeket, vagyis divatos, hangzatos tudományos szóval élve identitásokat. A népzenekutató ismerteti a népi hangszereket és a különböző kísérettípusokat, ezen fejezetek képezik tulajdonképpen a kötet törzsanyagát. Számtalan kép, kottapélda segíti a témában való elmélyülést - gazdagítják Pávai István olvasmányos munkáját, amely közel négy évtizednyi gyűjtés, kutatás eredménye.

A kötetet bemutató Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézete igazgatója, valamint a Zeneakadémia Népzene Tanszékének vezetője a következő gondolatokkal zárta a könyv méltatását: "Pávai munkájának fő törekvése, hogy az erdélyi magyar népi tánczenéről az ismeretek mennyiségétől és minőségétől függően, de a kutató irányából tekintve a lehető leghitelesebb képet adja. Minden aprólékosság, a külső szemlélőnek jelentéktelennek tűnő részletek boncolgatása mind ezt a célt szolgálja, a minél tökéletesebb megértést, a belső működési törvényszerűségek feltárását. Az erdélyi magyar népi tánczene Pávai István eddigi kutatói életútjának főműve, a népi hangszeres tánczene és a népi többszólamúság vizsgálata szempontjából úttörő jelentőségű tudományos munka. Kutatási eredményeinek mind a népzene-oktatásban, mind a tudományos életben és hangsúlyosan a revival mozgalomban, a ma már Unesco listára felkerült táncházmódszer működtetésében hasznát látják."


A nagy érdeklődésre való tekintettel a Hagyományok Háza változatlan magyarországi kiadást készít a kötetből, amely június közepétől lesz kapható a Hagyományok Házában, valamint megrendelhető lesz annak webáruházából.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.