Jazz/World

Górcső alatt az erdélyi magyar népi tánczene

2013.05.27. 08:51
Ajánlom
Budapesten 2013 februárjában, Erdélyben pedig április végén mutatták be Pávai István népzenekutatónak, az MTA BTK Zenetudományi Intézete tudományos főmunkatársának, a Hagyományok Háza Lajtha László Folklórdokumentációs Központja vezetőjének és egyben a Zeneakadémia tanárának Az erdélyi magyar népi tánczene címet viselő kötetét.

A könyv 2012 végén látott napvilágot a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában, a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ Communitas Alapítványa támogatásával. A kötet tulajdonképpen Pávai István 2005-ben megvédett zenetudományi disszertációjának (A tánczene és interetnikus kapcsolatai az erdélyi magyar néphagyományban) átdolgozott, bővített változata, amely közel ötszáz oldalon keresztül kalauzolja az erdélyi magyarság körében fennmaradt néptáncok zenéje iránt érdeklődőket.

Pávai a kötet bevezetőjében részletesen felvázolja témájának kutatottságát, ismerteti a legfontosabb korábbi szakirodalmat, valamint saját kutatási módszereit is bemutatja. Hangsúlyozza a terepkutatások fontosságát, az adatközlőkkel készített interjúk jelentőségét, s más diszciplínák eredményeit, metódusait is beépíti alapos munkájába (pl. kognitív zenetudomány, kulturális antropológia). Kiemeli az interetnikus vizsgálódás lényegi szerepét, ami már a kötet előzményének tekinthető zenetudományi disszertációjának is a középpontjában állt. A szerző nagy súlyt fektet a fogalmak tisztázására, ismerteti a dokumentálás és adatfeldolgozás technikai kérdéseit, társadalomtudományos megközelítéssel mutatja be az egyes státusokat, szerepeket, vagyis divatos, hangzatos tudományos szóval élve identitásokat. A népzenekutató ismerteti a népi hangszereket és a különböző kísérettípusokat, ezen fejezetek képezik tulajdonképpen a kötet törzsanyagát. Számtalan kép, kottapélda segíti a témában való elmélyülést - gazdagítják Pávai István olvasmányos munkáját, amely közel négy évtizednyi gyűjtés, kutatás eredménye.

A kötetet bemutató Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézete igazgatója, valamint a Zeneakadémia Népzene Tanszékének vezetője a következő gondolatokkal zárta a könyv méltatását: "Pávai munkájának fő törekvése, hogy az erdélyi magyar népi tánczenéről az ismeretek mennyiségétől és minőségétől függően, de a kutató irányából tekintve a lehető leghitelesebb képet adja. Minden aprólékosság, a külső szemlélőnek jelentéktelennek tűnő részletek boncolgatása mind ezt a célt szolgálja, a minél tökéletesebb megértést, a belső működési törvényszerűségek feltárását. Az erdélyi magyar népi tánczene Pávai István eddigi kutatói életútjának főműve, a népi hangszeres tánczene és a népi többszólamúság vizsgálata szempontjából úttörő jelentőségű tudományos munka. Kutatási eredményeinek mind a népzene-oktatásban, mind a tudományos életben és hangsúlyosan a revival mozgalomban, a ma már Unesco listára felkerült táncházmódszer működtetésében hasznát látják."


A nagy érdeklődésre való tekintettel a Hagyományok Háza változatlan magyarországi kiadást készít a kötetből, amely június közepétől lesz kapható a Hagyományok Házában, valamint megrendelhető lesz annak webáruházából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.
Jazz/World hír

Keresik Erdély legszebb magyar dalát

A zenei pályázatra erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek jelentkezését várják.
Jazz/World hír

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.