Jazz/World

Grammy-nominált perzsa szetárvirtuóz a Trafóban

2015.03.13. 13:31
Ajánlom
A perzsa klasszikus zene újabb két kiváló mestere érkezik a Trafóba március 22-én a Gift szakrális zenei sorozat tizenegyedik koncertjére: a tár és a szetár hangszerek elsőszámú virtuóza Hossein Alizadeh, és kísérője Madjid Khaladj.

Az 1950-es születésű Hossein Alizadeh a perzsa klasszikus zene egyik legkiemelkedőbb képviselője. Zenei tanulmányait Teheránban, majd Berlinben végezte. Előadóként bejárta a világot, de dolgozott az iráni nemzeti rádiózenekar élén is karmesterként és szólistaként. Nyugaton a karrierje Bejart balettársulatának zenekarában indult, jelenleg a teheráni zeneakadémián tanít. Egy tucatnyi lemezt készített, közülük a 2004-es Endless Vision Grammy nominált lett a legjobb világzenei album kategóriában.

A perzsa klasszikus zene legszenvedélyesebb dobosa Madjid Khaladj 7 éves korában kezdett tombakon tanulni, de több perzsa ütőhangszernek is mestere és tanítója. Nemzetközileg elismert, aktív zenész, készített felvételeket és filmzenéket Ry Cooderrel és Lisa Gerrarddal. 1984-ben a Sorbonne-on kapott tanári pozíciót a közel-keleti zenetudományok intézetében, majd 1998 óta a párizsi Cité de la Musique és a bázeli zeneakadémia hallgatóinak tanít perzsa zenét. Érdeklődése fókuszában a perzsa klasszikus zene és az improvizáció kapcsolata áll, mely alapjaiban meghatározza ütőhangszeres játékát. Hossein Alizadeh rendszeres partnere, de járt már a Trafóban 2011-ben Kayhan Kalhort kísérve.
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.