Jazz/World

Greg Tardy a pécsi Jazzhídon

2010.10.09. 23:28
Ajánlom
A szaxofonos Greg Tardy lesz a Szabó Dániel-trió szólistája egy kisebb turné során, melynek első állomása az Eszék-Újvidék-Pécs Jazzhíd.

A 44 éves Gregory Tardy zenész családból származik, anyja klasszikus képzettséggel lett jazzénekes, Greg is sokáig szimfonikus zenekarba készült klarinétosnak. Bátyja késztetésére ismerkedett meg John Coltrane zenéjével, és ettől kezdve csak a szaxofon érdekelte. New Orleansba költözve Nicholas Payton, Jason Marsalis és Ellis Marsalis zenekaraiban játszhatott. Első szerzői lemezét '92-ben rögzítette Crazy Love címmel. Később, immár New Yorkba téve át a székhelyét, Tom Harrell, Dave Douglas, Wynton Marsalis, Jay McShann, Steve Coleman, Betty Carter, James Moody, Bill Frisell, Rashied Ali és John Patitucci foglalkoztatták, tagja volt az Elvin Jones Jazz Machine-nek és tíz éve rendszeres partnere Andrew Hill-nek, játszik mindkét Mingus-emlékzenekarral és jövőre Brad Mehldau hívta meg. A modern jazzben viszonylag ritkának számító klarinéthoz is visszatért időközben. A Szabó-kvartetthez közvetlenül is kapcsolódik, mert a dobos, a New York-ban élő, egyre nagyobb nevű Németh Ferenc többször is játszott vele korábban.

Szabó a Fidelio érdeklődésére elmondta, hogy ugyan először játszanak együtt, Tardy-val zeneileg nagyon sok szempontból hasonlóan gondolkoznak. A turné részben a Szabó-kvartettnek azt a repertoárját játssza, amelyen a szaxofon szólista Chris Potter volt. Az első két állomás egy fesztivál, a 2008-ben „kiépült" Jazzhíd, amely Pécset horvátországi testvérvárosával, Eszékkel, valamint a Vajdaság fővárosával, Újvidékkel köti össze. A program idén betagozódik a Pécs 2010 rendezvénysorozatba, összeállításában mindig részt vesz az újvidéki és az eszéki kulturális központ. Szabóékon kívül még két, részben magyar együttest érdemes megemlíteni. Az elsőben részt vesz a Szabó-kvartett bőgőse, Szandai Mátyás is: a német énekes Michael Schiefel, zongorista partnerével Carsten Daerrel valamint Lukács Miklóssal közös lemezüket mutatják be. A japán származású német zongorista, Aki Takase pedig a híres magyar gitárossal, Gadó Gáborral duózik. A Hídon olyan világsztárok is „végigmennek", mit a Zawinul-együttes tagjaiból alakult The Syndicate.

A Jazzhíd koncertjei a pécsi Uránia Filmszínházban:

Október 14.
20:00 Matija Dedic Trio
21:30 The Syndicate

Október 15.
20:00 Aki Takase-Gadó Gábor Duó
21:30 Mayoke Group

Október 16.
20:00 Szabó Dániel Quartet feat. Gregory Tardy
21:30 Michael Schiefel-Carsten Daerr-Lukács Miklós-Szandai Mátyás

A Szabó Dániel Quartet turnéjának Greg Tardyval közös további állomásai:
Október 17. Lendva
Október 18. Nagykanizsa

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.