Jazz/World

Greg Tardy a pécsi Jazzhídon

2010.10.09. 23:28
Ajánlom
A szaxofonos Greg Tardy lesz a Szabó Dániel-trió szólistája egy kisebb turné során, melynek első állomása az Eszék-Újvidék-Pécs Jazzhíd.

A 44 éves Gregory Tardy zenész családból származik, anyja klasszikus képzettséggel lett jazzénekes, Greg is sokáig szimfonikus zenekarba készült klarinétosnak. Bátyja késztetésére ismerkedett meg John Coltrane zenéjével, és ettől kezdve csak a szaxofon érdekelte. New Orleansba költözve Nicholas Payton, Jason Marsalis és Ellis Marsalis zenekaraiban játszhatott. Első szerzői lemezét '92-ben rögzítette Crazy Love címmel. Később, immár New Yorkba téve át a székhelyét, Tom Harrell, Dave Douglas, Wynton Marsalis, Jay McShann, Steve Coleman, Betty Carter, James Moody, Bill Frisell, Rashied Ali és John Patitucci foglalkoztatták, tagja volt az Elvin Jones Jazz Machine-nek és tíz éve rendszeres partnere Andrew Hill-nek, játszik mindkét Mingus-emlékzenekarral és jövőre Brad Mehldau hívta meg. A modern jazzben viszonylag ritkának számító klarinéthoz is visszatért időközben. A Szabó-kvartetthez közvetlenül is kapcsolódik, mert a dobos, a New York-ban élő, egyre nagyobb nevű Németh Ferenc többször is játszott vele korábban.

Szabó a Fidelio érdeklődésére elmondta, hogy ugyan először játszanak együtt, Tardy-val zeneileg nagyon sok szempontból hasonlóan gondolkoznak. A turné részben a Szabó-kvartettnek azt a repertoárját játssza, amelyen a szaxofon szólista Chris Potter volt. Az első két állomás egy fesztivál, a 2008-ben „kiépült" Jazzhíd, amely Pécset horvátországi testvérvárosával, Eszékkel, valamint a Vajdaság fővárosával, Újvidékkel köti össze. A program idén betagozódik a Pécs 2010 rendezvénysorozatba, összeállításában mindig részt vesz az újvidéki és az eszéki kulturális központ. Szabóékon kívül még két, részben magyar együttest érdemes megemlíteni. Az elsőben részt vesz a Szabó-kvartett bőgőse, Szandai Mátyás is: a német énekes Michael Schiefel, zongorista partnerével Carsten Daerrel valamint Lukács Miklóssal közös lemezüket mutatják be. A japán származású német zongorista, Aki Takase pedig a híres magyar gitárossal, Gadó Gáborral duózik. A Hídon olyan világsztárok is „végigmennek", mit a Zawinul-együttes tagjaiból alakult The Syndicate.

A Jazzhíd koncertjei a pécsi Uránia Filmszínházban:

Október 14.
20:00 Matija Dedic Trio
21:30 The Syndicate

Október 15.
20:00 Aki Takase-Gadó Gábor Duó
21:30 Mayoke Group

Október 16.
20:00 Szabó Dániel Quartet feat. Gregory Tardy
21:30 Michael Schiefel-Carsten Daerr-Lukács Miklós-Szandai Mátyás

A Szabó Dániel Quartet turnéjának Greg Tardyval közös további állomásai:
Október 17. Lendva
Október 18. Nagykanizsa

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.