Jazz/World

Greg Tardy a pécsi Jazzhídon

2010.10.09. 23:28
Ajánlom
A szaxofonos Greg Tardy lesz a Szabó Dániel-trió szólistája egy kisebb turné során, melynek első állomása az Eszék-Újvidék-Pécs Jazzhíd.

A 44 éves Gregory Tardy zenész családból származik, anyja klasszikus képzettséggel lett jazzénekes, Greg is sokáig szimfonikus zenekarba készült klarinétosnak. Bátyja késztetésére ismerkedett meg John Coltrane zenéjével, és ettől kezdve csak a szaxofon érdekelte. New Orleansba költözve Nicholas Payton, Jason Marsalis és Ellis Marsalis zenekaraiban játszhatott. Első szerzői lemezét '92-ben rögzítette Crazy Love címmel. Később, immár New Yorkba téve át a székhelyét, Tom Harrell, Dave Douglas, Wynton Marsalis, Jay McShann, Steve Coleman, Betty Carter, James Moody, Bill Frisell, Rashied Ali és John Patitucci foglalkoztatták, tagja volt az Elvin Jones Jazz Machine-nek és tíz éve rendszeres partnere Andrew Hill-nek, játszik mindkét Mingus-emlékzenekarral és jövőre Brad Mehldau hívta meg. A modern jazzben viszonylag ritkának számító klarinéthoz is visszatért időközben. A Szabó-kvartetthez közvetlenül is kapcsolódik, mert a dobos, a New York-ban élő, egyre nagyobb nevű Németh Ferenc többször is játszott vele korábban.

Szabó a Fidelio érdeklődésére elmondta, hogy ugyan először játszanak együtt, Tardy-val zeneileg nagyon sok szempontból hasonlóan gondolkoznak. A turné részben a Szabó-kvartettnek azt a repertoárját játssza, amelyen a szaxofon szólista Chris Potter volt. Az első két állomás egy fesztivál, a 2008-ben „kiépült" Jazzhíd, amely Pécset horvátországi testvérvárosával, Eszékkel, valamint a Vajdaság fővárosával, Újvidékkel köti össze. A program idén betagozódik a Pécs 2010 rendezvénysorozatba, összeállításában mindig részt vesz az újvidéki és az eszéki kulturális központ. Szabóékon kívül még két, részben magyar együttest érdemes megemlíteni. Az elsőben részt vesz a Szabó-kvartett bőgőse, Szandai Mátyás is: a német énekes Michael Schiefel, zongorista partnerével Carsten Daerrel valamint Lukács Miklóssal közös lemezüket mutatják be. A japán származású német zongorista, Aki Takase pedig a híres magyar gitárossal, Gadó Gáborral duózik. A Hídon olyan világsztárok is „végigmennek", mit a Zawinul-együttes tagjaiból alakult The Syndicate.

A Jazzhíd koncertjei a pécsi Uránia Filmszínházban:

Október 14.
20:00 Matija Dedic Trio
21:30 The Syndicate

Október 15.
20:00 Aki Takase-Gadó Gábor Duó
21:30 Mayoke Group

Október 16.
20:00 Szabó Dániel Quartet feat. Gregory Tardy
21:30 Michael Schiefel-Carsten Daerr-Lukács Miklós-Szandai Mátyás

A Szabó Dániel Quartet turnéjának Greg Tardyval közös további állomásai:
Október 17. Lendva
Október 18. Nagykanizsa

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World grammy-díj

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.
Jazz/World ajánló

A Pisztrángötös jazzköntösben – Maria João a BMC színpadán

Úszónak készült, de ma már a hangok hullámain evez hatalmas magabiztossággal Maria João, aki január 28-án az Ensemble Darcos kamarazenekarral közös, legújabb lemeze, az Agora muda tudo (Most minden megváltozik) anyagával, és Schubert Pisztrángötösével ünnepli a portugál kultúrát a BMC Koncerttermében.
Jazz/World hegedű

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.
Jazz/World hír

Világszínpad? – Zenei felkészítő magyar zenekaroknak 

A magyar zenészek, énekesek és zenekarok többnyire a műsorra helyezik a hangsúlyt, ez viszont már közel sem elég az ismertség eléréséhez. Ebben segít a Hangvető, a Halmos Béla Programiroda és a Hagyományok Háza ingyenes zenei felkészítő workshopja, amit a budapesti Womexhez kapcsolódóan szerveznek.
Jazz/World bmc

Francia barátaival közös koncerten játszik Ávéd János

Az elismert magyar jazzszaxofonos zenekara, az Ávéd János Balance két francia formációval, a D.U.O.-val és a REVERSE-zel mozdul ki a műfaji keretek közül: január 25-én az Opus Jazz Clubban kép és hang szenvedélyes, szoros házasságát kötik meg performatív estjükön.