Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

2022.01.25. 11:50
Ajánlom
Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.

A többféle zenei világból merítő dallamok Gryllus Samu hangszerelésében kaptak 21. századhoz illő formát, és szólalnak meg többek között olyan művészek előadásában, mint Palya Bea, Sebestyén Márta, Szalóki Ági vagy Both Miklós.

Gryllus_70_Fotokredit_Varkapitanysag_KaraszKarolina_1-113842.jpg

Gryllus 70 (Fotó/Forrás: Kárász Karolina / Várkapitányság)

A Kaláka egyik alapítója, Gryllus Dániel még a ’80-as évek elején készítette el a Weöres-mű egyes részeinek zenei adaptációját, amely 1988-ban meg is jelent nagylemez formájában. Fia, Samu ebből kiindulva készített a dalokhoz új hangszerelést.

A február 5-i nagyszabású, 70 perces koncerten a hazai zenei élet kiválóságai teszik tiszteletüket.

Énekel Bognár Szilvia, Both Miklós, Major Gábor, Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus és Gryllus Dániel (aki furulyán, pánsípon, citerán és klarinéton is játszik majd), a hangszereknél Balogh Kálmán (cimbalom), Balázs Gergely (hegedű, mrdanga), Bizják Gábor (kürt), Bolya Mátyás (citera, brácsa), Mihály (szaxofon), Jávorka Ádám (brácsa), Kovács Zoltán (nagybőgő), Frankie Látó (hegedű), Máté (fuvola) és Holló Miklós (ütőhangszerek) lesz látható.

Gryllus_70_Fotokredit_Varkapitanysag_KaraszKarolina_4-113842.jpg

Gryllus 70 (Fotó/Forrás: Kárász Karolina / Várkapitányság)

A Teljesség felé február 5-én látható a Magyar Zene Házában, további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Gryllus 70 (fotó: Kárász Karolina / Várkapitányság)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Astrud Gilberto

A The Girl from Ipanema című dallal világhírűvé váló, a bossa nova megalapítói közé tartozó brazil énekest nyolcvanhárom éves korában érte a halál.
Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.