Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

2022.01.25. 11:50
Ajánlom
Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.

A többféle zenei világból merítő dallamok Gryllus Samu hangszerelésében kaptak 21. századhoz illő formát, és szólalnak meg többek között olyan művészek előadásában, mint Palya Bea, Sebestyén Márta, Szalóki Ági vagy Both Miklós.

Gryllus_70_Fotokredit_Varkapitanysag_KaraszKarolina_1-113842.jpg

Gryllus 70 (Fotó/Forrás: Kárász Karolina / Várkapitányság)

A Kaláka egyik alapítója, Gryllus Dániel még a ’80-as évek elején készítette el a Weöres-mű egyes részeinek zenei adaptációját, amely 1988-ban meg is jelent nagylemez formájában. Fia, Samu ebből kiindulva készített a dalokhoz új hangszerelést.

A február 5-i nagyszabású, 70 perces koncerten a hazai zenei élet kiválóságai teszik tiszteletüket.

Énekel Bognár Szilvia, Both Miklós, Major Gábor, Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus és Gryllus Dániel (aki furulyán, pánsípon, citerán és klarinéton is játszik majd), a hangszereknél Balogh Kálmán (cimbalom), Balázs Gergely (hegedű, mrdanga), Bizják Gábor (kürt), Bolya Mátyás (citera, brácsa), Mihály (szaxofon), Jávorka Ádám (brácsa), Kovács Zoltán (nagybőgő), Frankie Látó (hegedű), Máté (fuvola) és Holló Miklós (ütőhangszerek) lesz látható.

Gryllus_70_Fotokredit_Varkapitanysag_KaraszKarolina_4-113842.jpg

Gryllus 70 (Fotó/Forrás: Kárász Karolina / Várkapitányság)

A Teljesség felé február 5-én látható a Magyar Zene Házában, további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Gryllus 70 (fotó: Kárász Karolina / Várkapitányság)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Evolúció címmel ad jubileumi nagykoncertet az Anna and the Barbies a Margitszigeten

Az elmúlt húsz évben rengeteg teátrális, összművészeti, színes bacchanáliát vitt színpadra az Anna and the Barbies. A zenekar és a Margitszigeti Színház Szent Iván éjszakáját célozta be a kerek születésnap ünneplésére.
Jazz/World ajánló

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Jazz/World ajánló

Elefántdübörgés a Margitszigeten! – KARTHAGO 45 jubileumi koncert június 15-én

Június 15-én szombaton a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepli negyvenöt éve tartó sikertörténetét a Karthago. Az 1979-ben indult együttes tagjai teljes egyetértésben döntöttek a jubileum helyszínét illetően.
Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.