Jazz/World

Gyémánt Bálint: "Itt lenne az ideje újra saját zenekart vezetni!"

2012.12.04. 09:50
Ajánlom
Hangszerelem rovatunkban ezúttal rendkívül sokoldalú és sokat is fogalkoztatott gitáros kollégáját faggatta Párniczky András.

- A jelenleg meglévő hangszerparkodból melyik gitár van legrégebben a birtokodban?

- Az egyik gitárom egy Musicman Silhouette, amit egyébként az összes hangszerem közül a legtöbbet használok színpadon. Ez nem túl rég óta van így, mert mostanában váltam meg fájó szívvel az első komoly hangszeremtől, az 1978-as Ibanez Artist gitáromtól. Földi Gergő barátomhoz került, aki egyidős a gitárral.

- Amikor én megismertelek, szerintem már a Musicmanen játszottál. Megvolt már a főiskolás éveid alatt is, ha jól emlékszem.

- Igen, a főiskola utolsó évében vettem, kifejezetten azért, hogy pénzt keressek vele. Jobb minőségű hangszert szerettem volna, mint mondjuk egy mexikói Fender. Érdekes, hogy bár tényleg minden más hangszeremnél többet vagyok vele színpadon, szinte soha sem gyakorlok rajta. Legtöbbet a Godin nejlonhúros hangszeremen és a félvastag Gibson gitáromon gyakorlok, amiket viszont szinte soha nincs alkalmam színpadon használni. Ennek az is az oka, hogy nem játszom sehol mainstream jazzt. Érzem is, hogy itt lenne az ideje újra saját zenekart vezetni! A nejlon húros hangszer megvétele egy álom volt, de mindössze egy-kétstúdió felvétel alkalmával tudtam a szobán kívül is kipróbálni. 

- Azt mondod, hogy a Musicmant kifejezetten azért vetted, hogy egy sok helyzetben használható hangszered legyen. Másrészt úgy látom, hogy azok részéről elvárás, akikkel dolgozol, hogy zeneileg sokszínű legyél. Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Előbb vetted meg azokat a hangszereidet, amik révén szinte bármilyen zenei környezetben részt tudsz venni, vagy a felkérések miatt szereztél be bizonyos gitárokat?   

- Az első olyan felkérést, amikor kifejezett kérésként hangzott el, hogy egy nejlonhúros és egy jazzgitár-sávot vegyek fel, alig néhány hete kaptam. Azaz szerintem nem az instrumentumok függvénye, hogy mennyire vagyok sokszínű. Minden helyzetben az egyszerű megoldásokra törekszem. Harcsa Veronikával duóban például szintén egy Godint használok, de nem a nejlon-, hanem egy fémhúrosat, aminek normál magnetikus és piezo hangszedője is van. Külön-külön nem, de együtt a két hangszedő hangja olyan dinamikát eredményez ami - és ezt műszeres mérés is alátámasztja - nagyon ritka. Ez a perkusszív, széles spektrumot lefedő hang az, amiért jól használható a Multiac Jazz dob és bőgő nélkül az ének mellett. De ez a gitár már előbb megvolt, mint hogy elkezdtünk volna a Veronikával duózni.

- A magyar gitárosok között talán téged lehet a legeltérőbb helyzetekben hallani, az előbb említett duótól, ahol szinte akusztikus gitárhang szólal meg, egészen az elektromos hangzásokon alapuló Bin-Jipig. Nemrég beszélgettem ugyanennek a sorozatnak a keretein belül Gadó Gáborral, ő pont a másik véglet. Amióta ismerem, ugyanazon a gitáron játszik, és egyszer vett mindössze új erősítőt az elmúlt évtizedben.  

- Olvastam a Gadó Gáborral készült írásodat. A koncepció, amit abból leszűrtem, miszerint Gábornak igazából nem a gitár vagy a gitározás az elsődlegesen fontos, csak történetesen ezen a hangszeren tudja a legkönnyebben kifejezni magát, rokonszenves ugyan, ahogy a munkásságát is nagyon tisztelem, de számomra fontos a gitárhangzás. Rengeteg inspirácót nyerek a hangszerekből és magából a gitározásból. Számomra a hangképben a legfontosabb láncszem maga a hangszer. Fontosabb, mint bármilyen effekt vagy erősítő. Úgy érzem, más vagyok, amikor egy jazzgitár van a kezemben, vagy amikor rockzenét játszom egy tremolo-karos gitáron. Most is várok egy hangszerre - egy Gibson Pat Martino modellre -, amit Amerikából rendeltem. Másrészt minden egyes produkció, amiben részt veszek, olyan, amit szeretek és amiben tudok hinni. Próbálok velük maximálisan azonosulni, ebben segítenek a különböző típusú gitárok. Talán ezért is válok meg nehezen a hangszereimtől.

- Számomra nem derült ki a játékod alapján, de a biográfiád tanúsága szerint kevésbé szívesen torzítod a gitárhangot, mint például hogy ujjal bontogass akkordokat, hiszen a klasszikus múltad erre utóbbira predesztinál. 

- Pontosan. Nagyon érdekes volt, amikor a Vidámpark zenekarral játszottam: sok addig tanult dolgot teljesen figyelmen kívül kellett hagynom azért, mert a zenei környezet ezt indokolta. Még jobb példa talán, amikor Bródy Jánossal játszottam, aki azt kérte, hogy hiába szépek az a komplex akkordok, amiket fogok, mégis sokkal egyszerűbben, hármashangzatokkal kísérjek.

- Mi a legutolsó zeneszerszám, ami hozzád került?

- Azt hiszem a nejlonhúros Godin Multiac. Nagy rajongója vagyok Sylvan Luc francia jazzgitárosnak, aki hozzám hasonlóan klasszikus előképzettséggel rendelkezik. Ő a Godin cég endorsere. Szeretek ezen hangszeren gyakorolni, mert amit el tudok játszani a relatív széles nyakon és a nejlon húrokon, az biztos, hogy bármilyen más gitáron is gördülékeny lesz majd. 

- Ezek szerint téged befolyásol egy hangszer kiválasztásakor, hogy ki használja az általad preferált zenészek közül?

- Annyiban igen, hogy biztos meghallgatom az adott gitárt a kezükben, de például Pat Martino közel sem a kedvenc gitárosom. Teljesen más okokból esett arra a gitárra a választásom, elsősorban a kis mérete miatt. 

- A Bij-Jip zenekarban egy Macbookon keresztül szólalsz meg, nem használsz sem gitár erősítőt sem effekt pedálokat. Ez lenne a jövő?  

- A MainStage nevű program fut a gépen, ami nagyon praktikus. Úgy tudtam nemrég átállni az új laptopomra, hogy mindössze egy 4 megabájtos könyvtárat kellett átrakni a régi gépről az újra. De azért vannak problémák is, a legutóbbi fellépésen például feedback-et érzékelt a gép és letiltott pont egy gitárszóló közben. Elfogadom, hogy egy olyan zenei környezetben, mint a Bin-Jip, így tudok a legegyszerűbben megszólalni, de nem tartom ezt még egy kiforrott megoldásnak a gitárhang erősítésére. 

- John McLaughlin is egészen az elmúlt időkig hasonló módon szólalt meg élőben, ha jól tudom...

- Igen, írtam is róla a diplomamunkámban. Ráadásul ő hihetetlen egyszerűen, egy midi interface-el köti össze a gitárt és a laptopot. Szerintem ez nem eredményez igazán dinamikus hangot. Azt gondolom, hogy a gitárhang erősítő nélküli megszólaltatása nem jobb vagy rosszabb, hanem egyszerűen más, mint az erősítővel történő. Omar Hakim ugyanezt mondta az elektromos dobbal kapcsolatban: szerinte nem arra kell használni, hogy kiváltsa vele az ember az akusztikus dobfelszerelést, hanem önálló hangszerként kell rá tekinteni.

Gyémánt Bálint a fiatal magyar jazz-zenész generáció meghatározó alakja. 1983. szeptember 30-án született Budapesten, a zene iránti érdeklődése már korán megmutatkozott, így először klasszikus zenét kezdett tanulni a XII. kerületi zeneiskolában. Gitártanulmányaival párhuzamosan már tizenévesen komoly érdeklődést mutatott a jazz-zene felé, ezért a Postás Zeneiskolában felkereste Juhász Gábort, akinek két évig volt a növendéke. Az érettségi megszerzése után a Kőbányai Zenei Stúdióban idősebb Tornóczky Ferenc tanítványaként töltött el két évet, majd 2004-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére nyert felvételt. Itt olyan nemzetközi szintéren is elismert, rangos művészek segítették művészi fejlődését, mint Babos Gyula, Horányi Sándor, László Attila, Binder Károly, Regős István, Fridrich Károly, Gőz László, Faragó Béla. 2007 szeptemberében ösztöndíjat nyert Oslóba a Norwegian Academy Of Music-ra. A Norvég Zeneakadémia első magyar hallgatójaként Hakon Storm és Staffan William Olson voltak a tanárai. 2008-ban szerezte meg diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2012-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Mesterképzésén folytatja tanulmányait.

Az egyetem Bachelor fokozatának elvégzése óta karrierje töretlenül felfelé ível: állandó résztvevője hazai és külföldi zenei fesztiváloknak, valamint számos zenekar állandó tagja, rendszeres vendége. AEgyik alapítója a Bin-Jipnek, tagja a The Transform Quintetnek, a Gereben Zita Quintetnek, a Harcsa Veronika Quartetnek, Veronikával duó formációt alkot, illetve Juhász Gáborral. Mind hazai mind nemzetközi koncertek, fesztiválok, klubok aktív, rendszeres fellépője. 

Hangszerek:
- Musicman Silhouette
- Gibson ES-335
- Godin Multiac Jazz
- Godin Multiac Nylon
- Furch Nylon model
- Ibanez Paul Gilbert model 

Erősítők:
- AER Domino2
- Polytone Mini Brute 

Effektek:
- Strymon Timeline
- Apogee GIO
- Digitech Ex-7
- TC Electronic Nova System 

Pengető:
- Planet Waves Black Ice 1.1

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.