Jazz/World

Gyémánt Bálint: "Itt lenne az ideje újra saját zenekart vezetni!"

2012.12.04. 09:50
Ajánlom
Hangszerelem rovatunkban ezúttal rendkívül sokoldalú és sokat is fogalkoztatott gitáros kollégáját faggatta Párniczky András.

- A jelenleg meglévő hangszerparkodból melyik gitár van legrégebben a birtokodban?

- Az egyik gitárom egy Musicman Silhouette, amit egyébként az összes hangszerem közül a legtöbbet használok színpadon. Ez nem túl rég óta van így, mert mostanában váltam meg fájó szívvel az első komoly hangszeremtől, az 1978-as Ibanez Artist gitáromtól. Földi Gergő barátomhoz került, aki egyidős a gitárral.

- Amikor én megismertelek, szerintem már a Musicmanen játszottál. Megvolt már a főiskolás éveid alatt is, ha jól emlékszem.

- Igen, a főiskola utolsó évében vettem, kifejezetten azért, hogy pénzt keressek vele. Jobb minőségű hangszert szerettem volna, mint mondjuk egy mexikói Fender. Érdekes, hogy bár tényleg minden más hangszeremnél többet vagyok vele színpadon, szinte soha sem gyakorlok rajta. Legtöbbet a Godin nejlonhúros hangszeremen és a félvastag Gibson gitáromon gyakorlok, amiket viszont szinte soha nincs alkalmam színpadon használni. Ennek az is az oka, hogy nem játszom sehol mainstream jazzt. Érzem is, hogy itt lenne az ideje újra saját zenekart vezetni! A nejlon húros hangszer megvétele egy álom volt, de mindössze egy-kétstúdió felvétel alkalmával tudtam a szobán kívül is kipróbálni. 

- Azt mondod, hogy a Musicmant kifejezetten azért vetted, hogy egy sok helyzetben használható hangszered legyen. Másrészt úgy látom, hogy azok részéről elvárás, akikkel dolgozol, hogy zeneileg sokszínű legyél. Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Előbb vetted meg azokat a hangszereidet, amik révén szinte bármilyen zenei környezetben részt tudsz venni, vagy a felkérések miatt szereztél be bizonyos gitárokat?   

- Az első olyan felkérést, amikor kifejezett kérésként hangzott el, hogy egy nejlonhúros és egy jazzgitár-sávot vegyek fel, alig néhány hete kaptam. Azaz szerintem nem az instrumentumok függvénye, hogy mennyire vagyok sokszínű. Minden helyzetben az egyszerű megoldásokra törekszem. Harcsa Veronikával duóban például szintén egy Godint használok, de nem a nejlon-, hanem egy fémhúrosat, aminek normál magnetikus és piezo hangszedője is van. Külön-külön nem, de együtt a két hangszedő hangja olyan dinamikát eredményez ami - és ezt műszeres mérés is alátámasztja - nagyon ritka. Ez a perkusszív, széles spektrumot lefedő hang az, amiért jól használható a Multiac Jazz dob és bőgő nélkül az ének mellett. De ez a gitár már előbb megvolt, mint hogy elkezdtünk volna a Veronikával duózni.

- A magyar gitárosok között talán téged lehet a legeltérőbb helyzetekben hallani, az előbb említett duótól, ahol szinte akusztikus gitárhang szólal meg, egészen az elektromos hangzásokon alapuló Bin-Jipig. Nemrég beszélgettem ugyanennek a sorozatnak a keretein belül Gadó Gáborral, ő pont a másik véglet. Amióta ismerem, ugyanazon a gitáron játszik, és egyszer vett mindössze új erősítőt az elmúlt évtizedben.  

- Olvastam a Gadó Gáborral készült írásodat. A koncepció, amit abból leszűrtem, miszerint Gábornak igazából nem a gitár vagy a gitározás az elsődlegesen fontos, csak történetesen ezen a hangszeren tudja a legkönnyebben kifejezni magát, rokonszenves ugyan, ahogy a munkásságát is nagyon tisztelem, de számomra fontos a gitárhangzás. Rengeteg inspirácót nyerek a hangszerekből és magából a gitározásból. Számomra a hangképben a legfontosabb láncszem maga a hangszer. Fontosabb, mint bármilyen effekt vagy erősítő. Úgy érzem, más vagyok, amikor egy jazzgitár van a kezemben, vagy amikor rockzenét játszom egy tremolo-karos gitáron. Most is várok egy hangszerre - egy Gibson Pat Martino modellre -, amit Amerikából rendeltem. Másrészt minden egyes produkció, amiben részt veszek, olyan, amit szeretek és amiben tudok hinni. Próbálok velük maximálisan azonosulni, ebben segítenek a különböző típusú gitárok. Talán ezért is válok meg nehezen a hangszereimtől.

- Számomra nem derült ki a játékod alapján, de a biográfiád tanúsága szerint kevésbé szívesen torzítod a gitárhangot, mint például hogy ujjal bontogass akkordokat, hiszen a klasszikus múltad erre utóbbira predesztinál. 

- Pontosan. Nagyon érdekes volt, amikor a Vidámpark zenekarral játszottam: sok addig tanult dolgot teljesen figyelmen kívül kellett hagynom azért, mert a zenei környezet ezt indokolta. Még jobb példa talán, amikor Bródy Jánossal játszottam, aki azt kérte, hogy hiába szépek az a komplex akkordok, amiket fogok, mégis sokkal egyszerűbben, hármashangzatokkal kísérjek.

- Mi a legutolsó zeneszerszám, ami hozzád került?

- Azt hiszem a nejlonhúros Godin Multiac. Nagy rajongója vagyok Sylvan Luc francia jazzgitárosnak, aki hozzám hasonlóan klasszikus előképzettséggel rendelkezik. Ő a Godin cég endorsere. Szeretek ezen hangszeren gyakorolni, mert amit el tudok játszani a relatív széles nyakon és a nejlon húrokon, az biztos, hogy bármilyen más gitáron is gördülékeny lesz majd. 

- Ezek szerint téged befolyásol egy hangszer kiválasztásakor, hogy ki használja az általad preferált zenészek közül?

- Annyiban igen, hogy biztos meghallgatom az adott gitárt a kezükben, de például Pat Martino közel sem a kedvenc gitárosom. Teljesen más okokból esett arra a gitárra a választásom, elsősorban a kis mérete miatt. 

- A Bij-Jip zenekarban egy Macbookon keresztül szólalsz meg, nem használsz sem gitár erősítőt sem effekt pedálokat. Ez lenne a jövő?  

- A MainStage nevű program fut a gépen, ami nagyon praktikus. Úgy tudtam nemrég átállni az új laptopomra, hogy mindössze egy 4 megabájtos könyvtárat kellett átrakni a régi gépről az újra. De azért vannak problémák is, a legutóbbi fellépésen például feedback-et érzékelt a gép és letiltott pont egy gitárszóló közben. Elfogadom, hogy egy olyan zenei környezetben, mint a Bin-Jip, így tudok a legegyszerűbben megszólalni, de nem tartom ezt még egy kiforrott megoldásnak a gitárhang erősítésére. 

- John McLaughlin is egészen az elmúlt időkig hasonló módon szólalt meg élőben, ha jól tudom...

- Igen, írtam is róla a diplomamunkámban. Ráadásul ő hihetetlen egyszerűen, egy midi interface-el köti össze a gitárt és a laptopot. Szerintem ez nem eredményez igazán dinamikus hangot. Azt gondolom, hogy a gitárhang erősítő nélküli megszólaltatása nem jobb vagy rosszabb, hanem egyszerűen más, mint az erősítővel történő. Omar Hakim ugyanezt mondta az elektromos dobbal kapcsolatban: szerinte nem arra kell használni, hogy kiváltsa vele az ember az akusztikus dobfelszerelést, hanem önálló hangszerként kell rá tekinteni.

Gyémánt Bálint a fiatal magyar jazz-zenész generáció meghatározó alakja. 1983. szeptember 30-án született Budapesten, a zene iránti érdeklődése már korán megmutatkozott, így először klasszikus zenét kezdett tanulni a XII. kerületi zeneiskolában. Gitártanulmányaival párhuzamosan már tizenévesen komoly érdeklődést mutatott a jazz-zene felé, ezért a Postás Zeneiskolában felkereste Juhász Gábort, akinek két évig volt a növendéke. Az érettségi megszerzése után a Kőbányai Zenei Stúdióban idősebb Tornóczky Ferenc tanítványaként töltött el két évet, majd 2004-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére nyert felvételt. Itt olyan nemzetközi szintéren is elismert, rangos művészek segítették művészi fejlődését, mint Babos Gyula, Horányi Sándor, László Attila, Binder Károly, Regős István, Fridrich Károly, Gőz László, Faragó Béla. 2007 szeptemberében ösztöndíjat nyert Oslóba a Norwegian Academy Of Music-ra. A Norvég Zeneakadémia első magyar hallgatójaként Hakon Storm és Staffan William Olson voltak a tanárai. 2008-ban szerezte meg diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2012-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Mesterképzésén folytatja tanulmányait.

Az egyetem Bachelor fokozatának elvégzése óta karrierje töretlenül felfelé ível: állandó résztvevője hazai és külföldi zenei fesztiváloknak, valamint számos zenekar állandó tagja, rendszeres vendége. AEgyik alapítója a Bin-Jipnek, tagja a The Transform Quintetnek, a Gereben Zita Quintetnek, a Harcsa Veronika Quartetnek, Veronikával duó formációt alkot, illetve Juhász Gáborral. Mind hazai mind nemzetközi koncertek, fesztiválok, klubok aktív, rendszeres fellépője. 

Hangszerek:
- Musicman Silhouette
- Gibson ES-335
- Godin Multiac Jazz
- Godin Multiac Nylon
- Furch Nylon model
- Ibanez Paul Gilbert model 

Erősítők:
- AER Domino2
- Polytone Mini Brute 

Effektek:
- Strymon Timeline
- Apogee GIO
- Digitech Ex-7
- TC Electronic Nova System 

Pengető:
- Planet Waves Black Ice 1.1

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Jazz/World fesztivál

Négy magyar zenekar lép fel az Eurosonic Fesztiválon

A Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a napokban zajló Eurosonic Fesztiválon, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján a hollandiai Groningenben.
Jazz/World Rock & Roll

Whitney Houston az egyetlen nő, aki idén bekerül a Rock & Roll Hírességeinek Csarnokába

Az idei új beiktatandók között szerepel még a T. Rex, a Depeche Mode, Notorious B.I.G., a Nine Inch Nails és a The Doobie Brothers is. A Rock & Roll Hírességek Csarnokába azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wolfgang Dauner jazz-zongorista

A német jazz egyik meghatározó „apafigurája” 84 éves volt. Egyaránt alkotott rádiónak, televíziónak, operaháznak, és persze saját jazzegyütteseinek.
Jazz/World ajánló

Melis László emléke előtt tiszteleg a MAO

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a Sörgyári capriccio Pepin bácsija által ihletett darabját is előadja január 18-án a Budapest Music Centerben a Modern Art Orchestra.