Jazz/World

Gyere közelebb – indul a GetCloser Jazz Fest 2022

2022.03.02. 09:30
Ajánlom
Hetedik alkalommal hívja színpadra a közeledés jegyében a jazz különböző hangszeres és vokális képviselőit a GetCloser Jazz Fest a MOMkult színpadán. A március 3. és 6. közti koncerteken most is jeles hazai és külföldi együttesek mutatják meg azt, hogy a zene, a jazzben folyton újraépülő tradíciók nem ismernek határokat.

A koncertsorozat nevének megfelelően naponta egy külföldi és egy hazai csapat lép majd színpadra, egészen az utolsó napig, mikoris a fesztivál fénypontjaként, a GetCloser Session No. 01. nevet viselő közös, alkalmi produkcióban eltérő kulturális gyökerű zenészek együttes muzsikálását élvezhetjük majd.  

Nyitányként, március 3-án a hazai közönség előtt méltán ismert Hajdu Klára Quartet lép fel, majd őket a jazz-nagyságok előtt hódoló, de mégis összetéveszthetetlen hangú és előadásmódú José James követi. „Olyan a hangja, mint a fekete pop-kontinuum, a jazz és a soul, a hip-hop és a R&B több mint ötven éve lassan főzött eredménye”, írta a műfajok felett álló énekesről a New York Times.

Március 4-én, pénteken este a húrok játsszák a főszerepet, egész pontosan a gitár és a nagybőgő: a Parnóczky Quartet és az ötszörös Grammy-díjas Christiane McBride nagybőgős lép fel Inside Straight című együttesével. McBride több mint 300 felvételt készített olyan sztárokkal, mint Sting, Chick Corea, Paul McCartney, Pat Metheny, Roy Haynes, Wynton Marsalis, John McLaughlin vagy George Duke.  A zenész különösen a tavaly elhunyt Chick Coreával ápolt mély barátságot: emlékező sorait most is olvashatjuk a  Jazztime-on. A budapesti fellépés európai koncert-körútjuk része, melyet követően New York-i klubokban játszanak majd tovább.

Szombaton a latin és afro-karibi ritmusok, no és a billentyűsök veszik át az irányítást a zenei élménytérben: Révész Richárd lép fel Latin Quartetjével, valamint Omar Sosa Quarteto Afrocubanoja. Omar Sosa neve ismerősen csenghet a nagy fesztiválokról, de ránk köszönhet a hasonlíthatatlan stílus is: az ősi, néha afrikai gyökerekből merítő, ahhoz rendszeresen visszatérő, de azon messze túlszárnyaló alkotó egyedi, szenvedélyes humoros és karizmatikus előadásmódja.  A zongorista, szintetizátoros és komponista Omar Sosa zenésztársai ezen az estén is Childo Tomas (basszusgitár), Ernesto Simpson (dobok) és Leandro Saint-Hill Montejo (szaxofon, fuvola) lesznek.

A GetCloser Jazz Fest 2022 idei záródarabja képviseli a négy napos zenefüzér koronagyémántját: vasárnap este vállalkozó és kísérletező kedvű zenészek egyedülálló produkciójában merülhet el a jazz vagy csak kuriozitás-kedvelő közönség. A GetCloser Session No.01. nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy különböző zenei és kulturális gyökerekkel bíró művészeket hívjon egyetlen egész estés párbeszédre. A merész kísérlet kalandozó kedvű résztvevői a hazai jazz élet kiválóságai:  Lukács Miklós cimbalomművész és Mogyoró Kornél dobos. A két hazai jazz-nagyság további játszótársai a szárd származású Gavino Murgia szaxofonos-énekes, a kubai gyökerekkel bíró Omar Sosa (billentyűk), a mozambiki eredőjű Childo Tomas (basszus) lesznek. 

Omar Sosa

Omar Sosa (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Igazi jazz-kulinaritást szervíroznak majd, szenvedéllyel és nagy csendekkel, áradó örömmel és jó humorral. Hogy mindemellett valami komolyabbra is készülnek, az abból is sejthető, hogy már nevet is választottak: Sexto Elemento. Azaz a hatodik elem. Ez pedig annyit jelent, hogy közös jövőt - is - terveznek.

Fejléckép: Hajdú Klára (Budapest Jazz Club)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.