Jazz/World

Gyere közelebb – indul a GetCloser Jazz Fest 2022

2022.03.02. 09:30
Ajánlom
Hetedik alkalommal hívja színpadra a közeledés jegyében a jazz különböző hangszeres és vokális képviselőit a GetCloser Jazz Fest a MOMkult színpadán. A március 3. és 6. közti koncerteken most is jeles hazai és külföldi együttesek mutatják meg azt, hogy a zene, a jazzben folyton újraépülő tradíciók nem ismernek határokat.

A koncertsorozat nevének megfelelően naponta egy külföldi és egy hazai csapat lép majd színpadra, egészen az utolsó napig, mikoris a fesztivál fénypontjaként, a GetCloser Session No. 01. nevet viselő közös, alkalmi produkcióban eltérő kulturális gyökerű zenészek együttes muzsikálását élvezhetjük majd.  

Nyitányként, március 3-án a hazai közönség előtt méltán ismert Hajdu Klára Quartet lép fel, majd őket a jazz-nagyságok előtt hódoló, de mégis összetéveszthetetlen hangú és előadásmódú José James követi. „Olyan a hangja, mint a fekete pop-kontinuum, a jazz és a soul, a hip-hop és a R&B több mint ötven éve lassan főzött eredménye”, írta a műfajok felett álló énekesről a New York Times.

Március 4-én, pénteken este a húrok játsszák a főszerepet, egész pontosan a gitár és a nagybőgő: a Parnóczky Quartet és az ötszörös Grammy-díjas Christiane McBride nagybőgős lép fel Inside Straight című együttesével. McBride több mint 300 felvételt készített olyan sztárokkal, mint Sting, Chick Corea, Paul McCartney, Pat Metheny, Roy Haynes, Wynton Marsalis, John McLaughlin vagy George Duke.  A zenész különösen a tavaly elhunyt Chick Coreával ápolt mély barátságot: emlékező sorait most is olvashatjuk a  Jazztime-on. A budapesti fellépés európai koncert-körútjuk része, melyet követően New York-i klubokban játszanak majd tovább.

Szombaton a latin és afro-karibi ritmusok, no és a billentyűsök veszik át az irányítást a zenei élménytérben: Révész Richárd lép fel Latin Quartetjével, valamint Omar Sosa Quarteto Afrocubanoja. Omar Sosa neve ismerősen csenghet a nagy fesztiválokról, de ránk köszönhet a hasonlíthatatlan stílus is: az ősi, néha afrikai gyökerekből merítő, ahhoz rendszeresen visszatérő, de azon messze túlszárnyaló alkotó egyedi, szenvedélyes humoros és karizmatikus előadásmódja.  A zongorista, szintetizátoros és komponista Omar Sosa zenésztársai ezen az estén is Childo Tomas (basszusgitár), Ernesto Simpson (dobok) és Leandro Saint-Hill Montejo (szaxofon, fuvola) lesznek.

A GetCloser Jazz Fest 2022 idei záródarabja képviseli a négy napos zenefüzér koronagyémántját: vasárnap este vállalkozó és kísérletező kedvű zenészek egyedülálló produkciójában merülhet el a jazz vagy csak kuriozitás-kedvelő közönség. A GetCloser Session No.01. nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy különböző zenei és kulturális gyökerekkel bíró művészeket hívjon egyetlen egész estés párbeszédre. A merész kísérlet kalandozó kedvű résztvevői a hazai jazz élet kiválóságai:  Lukács Miklós cimbalomművész és Mogyoró Kornél dobos. A két hazai jazz-nagyság további játszótársai a szárd származású Gavino Murgia szaxofonos-énekes, a kubai gyökerekkel bíró Omar Sosa (billentyűk), a mozambiki eredőjű Childo Tomas (basszus) lesznek. 

Omar Sosa

Omar Sosa (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Igazi jazz-kulinaritást szervíroznak majd, szenvedéllyel és nagy csendekkel, áradó örömmel és jó humorral. Hogy mindemellett valami komolyabbra is készülnek, az abból is sejthető, hogy már nevet is választottak: Sexto Elemento. Azaz a hatodik elem. Ez pedig annyit jelent, hogy közös jövőt - is - terveznek.

Fejléckép: Hajdú Klára (Budapest Jazz Club)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Kultúrák találkozása – LURA margitszigeti koncertje előtt mesélt

A Lisszabonban született, zöld-foki szigeteki származású, vibráló hangú énekesnő, LURA, fesztiválok, szabadtéri színpadok, európai és amerikai klubok visszatérő vendége, aki hamisíthatatlan előadásmódjával ragadja magával közönségét.
Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.