Jazz/World

Gyerünk, tesók!

2006.11.11. 00:00
Ajánlom
Az A38 Hajó kelet- és közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató sorozata, a MOLto Vivace újabb sztárfellépő koncertjével jelentkezik november 16-án. Ezúttal Fanfare Ciocarlia és az Ajde Braco zenekar lép fel.

Fanfare Ciocarlia az európai világzenei fesztiválok nagy kedvence, a balkáni rezesbanda-hagyományokat elemi energiákkal és tempókkal ötvöző zenészek csapata, az Ajde Braco pedig egy magyarországi fúvószenekar. A koncertről televíziós felvétel készül, amit egy későbbi időpontban tűz műsorra a Duna TV.

A Románia keleti részéből származó fúvós zenekar, a Fanfare Ciocarlia török és bolgár ritmusokkal és macedón dallamokkal fűszerezi tradicionális román zenéjét. Megjárták a világ összes kontinensét, a fesztiválok kedvencei. Elsöprő erejű előadásuk a MOLto Vivace sorozatban a már nagy sikerrel fellépett Fanfare Savale lendületét idézi. Nem véletlen, hogy mindkét zenekar ugyanabból a faluból, Zece Prajiniból indult, ahol köztudomású, hogy mindenki rézfúvós hangszerrel születik. Lemezeik: Radio Pascani, 1998, Baro Biao, 1999, Iag Bari, 2001, Gipsy Brass Legends, 2004, Gili Garabdi, 2005.

Az Ajde Braco zenekar neve szerbről magyarra fordítva azt jelenti: Gyerünk, Tesók! A magyar zenekar közép-kelet európai és a balkáni térség tüzes zenei ötvözetéből összeállított, újszerű zenekari formáció. Érzelemdús muzsikájuk repertoárját szerb, makedón, bolgár, görög, török és román népek zenéjéből válogatják össze, melyet - Magyarországon egyedülálló módon - fúvószenekari hangszerelésben adnak elő.

A zenekar tagjai: Avar Anna (altszaxofon, furulya), Bakos Csaba (tapan, riq, derbuka), Csizmadia Dávid (trombita), Fontányi Gábor (derbuka, kanna), Borbély Miklós (tenorszaxofon), Koós-Hutás Áron (trombita), Lázár Erika (ének), Perger László (basszusgitár, buzuki), Zsíros László (gitár).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ziggy marley

Reggae-láz Veszprémben

Július 11-én egy jamaikai reggae-koncerttel nyitja meg kapuit a VeszprémFest, melynek sztárja a műfaj szuperhőse, Bob Marley ma már szintén veteránnak számító fia, Ziggy Marley lesz. Az énekes először lép fel hazánkban.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.