Jazz/World

Gyilkosság, tánc, box és zene

2010.02.18. 18:41
Ajánlom
Február 19-én a Syntax Cinema Orchestra a némafilmek időszakát idézi meg a Toldi Moziban. Előbb a Dr. Caligari, utóbb egy Chaplin-alkotás képeit festi alá a basszusklarinéttól kezdve a tibeti csengőn át a szemplerig, számos hangszert felvonultató együttes.

A Nagy Krisztián Tódor, Vereb Szabolcs, Nagy Péter, Badics Márk  és Palatinszky Márton alkotta együttes célja az, hogy  új életet leheljen a némafilmek mára elkoptatottnak tűnő, porosodó műfajába. Zenéjükkel a mozivásznat helyenként igazi, véres drámává máshol humoros gegek sorozatává lényegítik rendre át. Fele-fele arányban előre megkomponált és improvizált muzsikájuk a jazz, a kortárs és a szabad zaj határán mozog, s bár klasszikus értelemben véve filmzenét produkálnak, fellépéseik más szemszögből önálló koncertekként is felfoghatók, melyek során  a némafilmek adják a zene vizuális hátterét.

Pénteki koncertjükön az 1920-ban, Robert Wiene által rendezett, az expresszionista filmművészet egyik kiemelkedő darabjának számító Dr. Caligari jelenti a fő műsorszámot. Az izgalmas, 45 perces némafilm-krimi a holdkóros Cézár történetét dolgozza fel, akit gazdája, dr. Caligari, az éjszaka leple alatt, gyilkosságok elkövetésére használ fel. Levezetésként egy 30 perces, „tánc-box-színházzá" újraértelmezett Chaplin-opusz látható, amelyben a főszereplő táncát a basszusklarinéton játszott rap-, a gitáron és a bőgőn megszólaltatott funky, valamint a szaxofonon életre keltett jazzdallamok kísérik.

Február 19, 21:00 Toldi Mozi (Bp.)

Syntax Cinema Orchestra 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.