Jazz/World

Gyöngy az idő

2006.05.18. 00:00
Ajánlom
Az idén ötvenöt éves fennállását ünneplő Magyar Állami Népi Együttes ismét új produkcióval jelentkezik. Gyöngy az idő című estjük a kalotaszegi és a felvidéki folklórkincsből merít; bemutatóra május 24-én 19 órakor kerül sor a Művészetek Palotájában.

I. rész: Az örök Kalotaszeg
Kalotaszeg a magyar nyelvterület néprajzi tájai közül az elsők között került a figyelem középpontjába. A Hagyományok Háza alkotói úgy érezték, elérkezett a szintetizálás ideje, ezért a megismert anyagot összefoglalás-jellegű műsorba rendezték, hogy most a nagyközönség elé tárják azt. A zene tekintetében számukra ezt a szintézist Varga Ferenc „Csipás” bánffyhunyadi prímás művészete jelenti, aki a tájegység minden nemzetiségének olyan zenei színvonalon muzsikált, amit nyugodtan nevezhetünk klasszikusnak. A XIX. század nemzeti ébredésének stílusából táplálkozó zenei nyelv, amelybe „Csipás” a vidékre jellemző dallamokat oltotta, felülmúlhatatlan példája a prímás zenei zsenialitásnak és ízlésének. Ennek megjelenítését az alkotók olyan produkcióban képzelték el, amelyben a vidék nemzeteinek jellemző, foglalatba helyezett táncai ezzel a zenével fonódnak össze.

Varga Ferenc „Csipás” muzsikáját Vizeli Balázs (Téka zenekar), Gombai Tamás (Fonó zenekar), Pál István „Szalonna” (Fonó zenekar) és Varga István „Csipás” prímások idézik fel. Demeter Erika román, Herczku Ágnes és Lengyel László „Türei” magyar, valamint Varga István „Csipás” cigány dalokat énekel.

II. rész: Kincses Felvidék (Bartók-trilógia, I. rész) – Bemutató előadás
Kincses Felvidék című műsorával a Magyar Állami Népi Együttes a magyarországi hivatásos és amatőr együttesek között először foglalja össze a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját. Kiindulásként azon tájegységek anyagából merítettek, ahol Bartók népzenekutatói munkássága is elindult (Gömör, Zoborvidék, Felső-Garam mente stb.), ám az igazi szándék nem egy leltár bemutatása volt, hanem inkább Bartók Kárpát-medence-koncepciójának érzékeltetése.

A Bartók-évforduló jó alkalmat kínál Bartók Béla géniuszának újbóli felfedezésére. Ráirányítja figyelmünket arra az életműre és gondolkodásmódra, mely mintaként szolgál számunkra is. Eszerint a népzene és néptánc megismerése után, abból kiindulva saját, mai, aktuális nyelvünket kell megalkotnunk. A Kincses Felvidék a Bartók-trilógia első része, melyben az együttes a forráshoz legközelebbi, ahhoz leginkább hasonlító formában mutatja be az „eredetit”. Az ezt követő részek, melyek a közeljövőben kerülnek színre, az absztrakció egyre magasabb szintjén követik Bartók útját, és jutnak el az inspiráló mintától a kortárs nyelvig. Az előadás magyarországi és szlovákiai alkotók közös munkája.

Zene: Agócs Gergely
Koreográfusok, tánctanárok: Furik Rita, Kökény Richárd, Mihályi Gábor, Richtarcsik Mihály, Hégli Dusán, Lépes Anikó, Stanislav Marišler, Lindá Luptáková, Vladimír Michalko, Marianna Svorenová
Látvány, díszlet: Kovács Gerzson Péter
Grafika: Kovács Bori Vilma
Viseletek: Furik Rita
Vezető koreográfusok: Hégli Dusán, Mihályi Gábor
A rendező munkatársa: Mihályi Gábor
Rendező: Kovács Gerzson Péter

Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara.
Zenekarvezető-prímás: Pál István
Tánckarvezető: Kökény Richárd
Asszisztensek: Bakos Gabriella, Borbély Beatrix, Varga Péter
Művészeti vezető: Mihályi Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.