Jazz/World

Gyönyörű feldolgozás született az Indulj el egy úton című dalhoz

2019.12.18. 16:40
Ajánlom
A Folkfonics zenekar és Farkas Krisztina első, közös stúdiófelvételével és a Pilisben forgatott klipjével az idén negyvenéves, Másfélmillió lépés Magyarországon című tévésorozat előtt tiszteleg. A dalt egy József Attila-versmegzenésítéssel fűzték egybe.

A zenekar vezetője, Szabó Csaba gitáros ezeket a gondolatokat fűzte a felvételhez:

Az Indulj el egy úton eredetileg a tiltott szerelemről, sok elemzés szerint a testvérszerelemről szól, mi ebből az irányból közelítettük meg, és fontuk össze József Attila Tedd a kezed című versével.

Mint fogalmazott, az ő értelmezésükben a dal arról a helyzetről szól, amikor a szerelmesek elhagyják eredeti lakhelyüket, hogy egy új közegben, tiszta lappal, mint két idegen szerethessék egymást. Hozzátette: „A dal első előadásához különös élmény köt minket: először Kínában, Hanghzouban a BudapestFesten játszottuk koncerten ráadásként akusztikus módon, ahol nagyon jól fogadta a közönség. Ez után az élmény után döntöttünk úgy, hogy felvesszük a dalt. Rögzítettük akusztikus változatban három hangszerrel, valamint nagyzenekari változatban is. Annyira megszerettük mindkét változatot, hogy sokáig nem tudtuk eldönteni, hogy melyikből készüljön a klip. A most publikálásra kerülő dal a nagyzenekari és az akusztikus felvétel összeolvasztásából született, melyet Dorozsmai Gergő készített el nekünk.”

A klipet az a stáb készítette, aki a zenekar két korábbi videóját (Két karodban, Budapest) is: Jenőfi Dániel és Imre Tamás. A klipben a Muzsik és Volkova duóból és a Napfonat együttesből is ismert énekesnő, Farkas Krisztina mellett Ölveti Mátyás csellista, a Folkfonics alapítótagja, az Accord Quartet és a Szabó Balázs Bandája tagja szerepel.

10 dal József Attila verseiből a költészet napjára

Kapcsolódó

10 dal József Attila verseiből a költészet napjára

Születésnapján a magyar költészetet ünnepeljük, most összegyűjtöttünk tíz olyan versfeldolgozást, melyek nélkül nem telhet el április 11.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Pisztrángötös jazzköntösben – Maria João a BMC színpadán

Úszónak készült, de ma már a hangok hullámain evez hatalmas magabiztossággal Maria João, aki január 28-án az Ensemble Darcos kamarazenekarral közös, legújabb lemeze, az Agora muda tudo (Most minden megváltozik) anyagával, és Schubert Pisztrángötösével ünnepli a portugál kultúrát a BMC Koncerttermében.
Jazz/World hegedű

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.
Jazz/World hír

Világszínpad? – Zenei felkészítő magyar zenekaroknak 

A magyar zenészek, énekesek és zenekarok többnyire a műsorra helyezik a hangsúlyt, ez viszont már közel sem elég az ismertség eléréséhez. Ebben segít a Hangvető, a Halmos Béla Programiroda és a Hagyományok Háza ingyenes zenei felkészítő workshopja, amit a budapesti Womexhez kapcsolódóan szerveznek.
Jazz/World bmc

Francia barátaival közös koncerten játszik Ávéd János

Az elismert magyar jazzszaxofonos zenekara, az Ávéd János Balance két francia formációval, a D.U.O.-val és a REVERSE-zel mozdul ki a műfaji keretek közül: január 25-én az Opus Jazz Clubban kép és hang szenvedélyes, szoros házasságát kötik meg performatív estjükön.
Jazz/World ajánló

Micheller Myrtill örökzöld swingdalokat énekel a Müpában

The Great American Songbook címmel ad koncertet Micheller Myrtill a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben január 24-én.