Jazz/World

Gyönyörű feldolgozás született az Indulj el egy úton című dalhoz

2019.12.18. 16:40
Ajánlom
A Folkfonics zenekar és Farkas Krisztina első, közös stúdiófelvételével és a Pilisben forgatott klipjével az idén negyvenéves, Másfélmillió lépés Magyarországon című tévésorozat előtt tiszteleg. A dalt egy József Attila-versmegzenésítéssel fűzték egybe.

A zenekar vezetője, Szabó Csaba gitáros ezeket a gondolatokat fűzte a felvételhez:

Az Indulj el egy úton eredetileg a tiltott szerelemről, sok elemzés szerint a testvérszerelemről szól, mi ebből az irányból közelítettük meg, és fontuk össze József Attila Tedd a kezed című versével.

Mint fogalmazott, az ő értelmezésükben a dal arról a helyzetről szól, amikor a szerelmesek elhagyják eredeti lakhelyüket, hogy egy új közegben, tiszta lappal, mint két idegen szerethessék egymást. Hozzátette: „A dal első előadásához különös élmény köt minket: először Kínában, Hanghzouban a BudapestFesten játszottuk koncerten ráadásként akusztikus módon, ahol nagyon jól fogadta a közönség. Ez után az élmény után döntöttünk úgy, hogy felvesszük a dalt. Rögzítettük akusztikus változatban három hangszerrel, valamint nagyzenekari változatban is. Annyira megszerettük mindkét változatot, hogy sokáig nem tudtuk eldönteni, hogy melyikből készüljön a klip. A most publikálásra kerülő dal a nagyzenekari és az akusztikus felvétel összeolvasztásából született, melyet Dorozsmai Gergő készített el nekünk.”

A klipet az a stáb készítette, aki a zenekar két korábbi videóját (Két karodban, Budapest) is: Jenőfi Dániel és Imre Tamás. A klipben a Muzsik és Volkova duóból és a Napfonat együttesből is ismert énekesnő, Farkas Krisztina mellett Ölveti Mátyás csellista, a Folkfonics alapítótagja, az Accord Quartet és a Szabó Balázs Bandája tagja szerepel.

10 dal József Attila verseiből a költészet napjára

Kapcsolódó

10 dal József Attila verseiből a költészet napjára

Születésnapján a magyar költészetet ünnepeljük, most összegyűjtöttünk tíz olyan versfeldolgozást, melyek nélkül nem telhet el április 11.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.