Jazz/World

Gyönyörű feldolgozás született az Indulj el egy úton című dalhoz

2019.12.18. 16:40
Ajánlom
A Folkfonics zenekar és Farkas Krisztina első, közös stúdiófelvételével és a Pilisben forgatott klipjével az idén negyvenéves, Másfélmillió lépés Magyarországon című tévésorozat előtt tiszteleg. A dalt egy József Attila-versmegzenésítéssel fűzték egybe.

A zenekar vezetője, Szabó Csaba gitáros ezeket a gondolatokat fűzte a felvételhez:

Az Indulj el egy úton eredetileg a tiltott szerelemről, sok elemzés szerint a testvérszerelemről szól, mi ebből az irányból közelítettük meg, és fontuk össze József Attila Tedd a kezed című versével.

Mint fogalmazott, az ő értelmezésükben a dal arról a helyzetről szól, amikor a szerelmesek elhagyják eredeti lakhelyüket, hogy egy új közegben, tiszta lappal, mint két idegen szerethessék egymást. Hozzátette: „A dal első előadásához különös élmény köt minket: először Kínában, Hanghzouban a BudapestFesten játszottuk koncerten ráadásként akusztikus módon, ahol nagyon jól fogadta a közönség. Ez után az élmény után döntöttünk úgy, hogy felvesszük a dalt. Rögzítettük akusztikus változatban három hangszerrel, valamint nagyzenekari változatban is. Annyira megszerettük mindkét változatot, hogy sokáig nem tudtuk eldönteni, hogy melyikből készüljön a klip. A most publikálásra kerülő dal a nagyzenekari és az akusztikus felvétel összeolvasztásából született, melyet Dorozsmai Gergő készített el nekünk.”

A klipet az a stáb készítette, aki a zenekar két korábbi videóját (Két karodban, Budapest) is: Jenőfi Dániel és Imre Tamás. A klipben a Muzsik és Volkova duóból és a Napfonat együttesből is ismert énekesnő, Farkas Krisztina mellett Ölveti Mátyás csellista, a Folkfonics alapítótagja, az Accord Quartet és a Szabó Balázs Bandája tagja szerepel.

10 dal József Attila verseiből a költészet napjára

Kapcsolódó

10 dal József Attila verseiből a költészet napjára

Születésnapján a magyar költészetet ünnepeljük, most összegyűjtöttünk tíz olyan versfeldolgozást, melyek nélkül nem telhet el április 11.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Jazz/World interjú

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Jazz/World pannonia entertainment

A jazz, a rhythm'n'blues és a rock'n'roll szülővárosának portréja a mozikban

New Orleans – A zene városa címmel 2021. májusában érkezik a mozikba Michael Murphy zenei betétekkel gazdagon átszőtt dokumentumfilmje, amelyben az amerikai város páratlanul gazdag zeneiségének múltja és jelene tárul fel. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte több artmozi is műsorra tűzi.
Jazz/World hír

Három évtized lenyomata Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza új lemezén

A friss albumon moldvai dallamokat, parasztzenéket ad elő saját jellegzetes értelmezésében Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza fúvós hangszereken és kobozon.
Jazz/World hír

Megjelentek az első Raktárplusz koncertek

Az NKA-koncertek A38 hajón rögzített koncertsorozata a világjárvány miatt hosszú ideig fellépési lehetőség nélkül maradt zenészek támogatására született meg, egyben kordokumentum is.