Jazz/World

Gyönyörű vagy, mint az ének

2011.04.20. 16:45
Ajánlom
A középkor vándorlantosai az énekelt versek segítségével szállították a nagyvilág híreit a információra éhes várnépnek, a huszonegyedik századi lantosok ugyanezen műfajt bevetve éppen, hogy kiragadni próbálják közönségüket a hétköznapok információrengetegéből. Hírszolgáltatás helyett a költészet népszerűsítése, megszerettetése lett a modernkori énekelt versek talán legfőbb funkciója.

A Müpa sokakat megmozgató Hangzó Helikon-sorozata a bizonyíték arra, hogy a megzenésített versekre manapság is igény van, hogy szeretjük Kosztolányit Kaláka-, Lackfit Lovasi András-módra, hogy kíváncsiak vagyunk a Gerendás Péter által tolmácsolt Faludyra, a Sebő-féle József Attilára vagy a Both Miklós-Radnóti párosra. A Helikon Kiadó 2004-ben vállalta föl az énekelt versek népszerűsítésének ügyét. Az azóta eltelt hét évben több mint húsz 18-21. századi magyar költő kortárs zenészek által megzenésített verseit tartalmazó album jelent meg szépen kivitelezett verseskötetek hangos mellékleteként. Ezeknek a kiadványoknak az anyagát hallgathatjuk meg időről időre a Művészetek Palotájának koncertsorozatán.

A tavaly márciusi nagy sikerű József Attila-est után idén tavasszal ismét a 16-17. századi énekelt vers műfaját a hetvenes években feltámasztó, újraértelmező Sebő-együttes lép a Fesztivál Színház színpadára, akik ezúttal Nagy Lászlót zenélnek a közönségnek. Nagy Lászlót, aki idén lenne 86 éves, és akinek saját versei mellett bolgár népköltészeti fordításait is megzenésítették azon a felismerésen felbuzdulva, hogy a folklór lényege csakis a vele összeforrt zene és tánc révén birtokolható. A 20. század egyik legkiválóbb hazai költője, versfordítója, rajzolója így nyilatkozott a zenekarról a hetvenes években: "Az újkori versek Sebő-szerzette dallamai azért oly megragadóak, mert szigorúan őrzik a zenei anyanyelv tisztaságát."

Ez a tisztaság párosul a Nagy László-versek rejtelmes-hatalmas erejével a május 2-i koncerten, ahol a Hangzó Helikon 2004-ben kiadott albumának anyagát hallgathatjuk meg. Várhatóan felcsendül majd többek között az Adjon az Isten, a Ki viszi át a szerelmet, a Himnusz minden időben, a Sólyom-ének, Az ördög hárfái és az Ez az álom nyughatatlan. Az előadáshoz kapcsolódó április 13-i Műhelybeszélgetésen Sebőék különféle művészeti ágak elismert képviselőivel gondolkodnak együtt a Nagy László-estről. A házigazda ezúttal is Fenyő Gábor lesz.

Hangzó Helikon-sorozat: Sebő együttes - Nagy László

2011. május 2. 20:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.