Jazz/World

Ha nem lennék zenész...

2014.04.28. 14:03
Ajánlom
A fiatal magyar jazzgeneráció egyik legtehetségesebb tagja, Tóth Viktor a közelgő, április 30-i Nemzetközi Jazz Nap alkalmából eljátszott a gondolattal: hogyan alakult volna élete, ha mégsem lesz belőle zenész.

Ha nem lennék zenész, akkor is emlékeznék arra a kisfiúra, aki voltam, ki kétévesen a fürdőkádban ülve játszott a műanyag kacsákkal, és egyéb színes vízen úszó csodatárggyal. Ez az! - Játék! Ha nem lennék zenész, élvezném látni, hogy az a néhány játszó ott a színpadon, hogyan lesz újra gyermek; hogyan keresik a játékot, a humort magukban és a társaikkal való zenei találkozásban. Még akkor is e gyermeki rácsodálkozó nyitott szabadsággal és játékossággal, mikor legdrámaibb kompozícióikat játsszák. S élvezném látni és érezni hogyan repítenek vissza az időben saját gyermekkoromba (s csapkodhatom idétlenül a térdemet a ritmusra, meg felnevethetek szabadon egy-egy vidám zenei megérkezésen vagy számvégi lezáró megoldáson.)

Ha nem lennék zenész, akkor biztosan élvezném a változatosságot és sokszínűséget. Azt, hogy egy olyan zenét hallgatok, amely egy ősi kontinens földszagú ritmusaiból táplálkozik, mely a nyugati zene harmóniáival egyesülve földrészeket járt be s fogadott magába mindent, mi útjába került - akár ahogy hosszú útú folyók teszik. A jazzben a Mississippi dallama táncol a nagyvárosi tömegek léptének zajával. Az északi fjord csendek Puccini áriáit zengik. A balkán és az orientális világ tekerődző dallamai elpihennek a nagy orosz sztyeppei szélben. Egyidejűleg. Vagy elő-elő bukkanva a zenei áramlatban.

Ha nem lennék zenész, baromira unnám azt a zenét, amelyik kiszámítható és önmagát ismétli. Örülnék neki, ha a muzsika egyik pillanatban a barokk zene világát idézné, archaizálna, másszor pedig a tizenéves fiatalok iPodjaiból kiszűrődő épp megszületett gépzenék naprakész ritmusaival kalibrálna a világba, ahol élünk. Most. Most, nem tegnap. Most, megismételhetetlenül, egyszerien. Tanítva azt, hogy a "talán" meg a "mi lett volna, ha.. " , meg az "az a baj csak, hogy..." besötétíti a létezést, és egy lehetőség van: örülni és élni most. Vállalva a tökéletlenséget, lecserélve a biztosat a rátalálás gyönyörűségéért, a bölcs (de hűvös) magányt az együttlétért, a minden-nap- ugyanolyan-finomat, a sosem érzett különlegesért.

 Ha nem lennék zenész, vágynám, hogy a zene, amit hallgatok, csatornaként működjön; hídként ég és föld között. Tanítson a pokol ritmusairól és a legfényesebb álombéli fuvolaszóról, mit senki nem hall. Segítsen, hogy lelkem megbékéljen, kiáradhasson majd elpihenjen az Egységben. Vagy épp tombolhasson, száguldhasson nagy tüzeken keresztül, forró kénes vidékeken át. Túl. Az újba. A magasabba. A bölcsebbe.

 Ha nem lennék zenész, ezek miatt a dolgok miatt lenne érdemes ellátogatni a jazznapi koncertekre. De zenész vagyok. Éppen ezért semmi másra nem vágyom, minthogy még ennél is közelebb és közelebb kerüljek ehhez világhoz, a zenéhez, a jazzhez, mely gyermekké tesz, szórakoztat, tanít, és felemel. Kívánok szeretettel mindenkinek bátorságot a megismeréshez!

A Jazznap.hu bővebb részletes programjáért kattintson IDE.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.