Jazz/World

Ha nem lennék zenész...

2014.04.28. 14:03
Ajánlom
A fiatal magyar jazzgeneráció egyik legtehetségesebb tagja, Tóth Viktor a közelgő, április 30-i Nemzetközi Jazz Nap alkalmából eljátszott a gondolattal: hogyan alakult volna élete, ha mégsem lesz belőle zenész.

Ha nem lennék zenész, akkor is emlékeznék arra a kisfiúra, aki voltam, ki kétévesen a fürdőkádban ülve játszott a műanyag kacsákkal, és egyéb színes vízen úszó csodatárggyal. Ez az! - Játék! Ha nem lennék zenész, élvezném látni, hogy az a néhány játszó ott a színpadon, hogyan lesz újra gyermek; hogyan keresik a játékot, a humort magukban és a társaikkal való zenei találkozásban. Még akkor is e gyermeki rácsodálkozó nyitott szabadsággal és játékossággal, mikor legdrámaibb kompozícióikat játsszák. S élvezném látni és érezni hogyan repítenek vissza az időben saját gyermekkoromba (s csapkodhatom idétlenül a térdemet a ritmusra, meg felnevethetek szabadon egy-egy vidám zenei megérkezésen vagy számvégi lezáró megoldáson.)

Ha nem lennék zenész, akkor biztosan élvezném a változatosságot és sokszínűséget. Azt, hogy egy olyan zenét hallgatok, amely egy ősi kontinens földszagú ritmusaiból táplálkozik, mely a nyugati zene harmóniáival egyesülve földrészeket járt be s fogadott magába mindent, mi útjába került - akár ahogy hosszú útú folyók teszik. A jazzben a Mississippi dallama táncol a nagyvárosi tömegek léptének zajával. Az északi fjord csendek Puccini áriáit zengik. A balkán és az orientális világ tekerődző dallamai elpihennek a nagy orosz sztyeppei szélben. Egyidejűleg. Vagy elő-elő bukkanva a zenei áramlatban.

Ha nem lennék zenész, baromira unnám azt a zenét, amelyik kiszámítható és önmagát ismétli. Örülnék neki, ha a muzsika egyik pillanatban a barokk zene világát idézné, archaizálna, másszor pedig a tizenéves fiatalok iPodjaiból kiszűrődő épp megszületett gépzenék naprakész ritmusaival kalibrálna a világba, ahol élünk. Most. Most, nem tegnap. Most, megismételhetetlenül, egyszerien. Tanítva azt, hogy a "talán" meg a "mi lett volna, ha.. " , meg az "az a baj csak, hogy..." besötétíti a létezést, és egy lehetőség van: örülni és élni most. Vállalva a tökéletlenséget, lecserélve a biztosat a rátalálás gyönyörűségéért, a bölcs (de hűvös) magányt az együttlétért, a minden-nap- ugyanolyan-finomat, a sosem érzett különlegesért.

 Ha nem lennék zenész, vágynám, hogy a zene, amit hallgatok, csatornaként működjön; hídként ég és föld között. Tanítson a pokol ritmusairól és a legfényesebb álombéli fuvolaszóról, mit senki nem hall. Segítsen, hogy lelkem megbékéljen, kiáradhasson majd elpihenjen az Egységben. Vagy épp tombolhasson, száguldhasson nagy tüzeken keresztül, forró kénes vidékeken át. Túl. Az újba. A magasabba. A bölcsebbe.

 Ha nem lennék zenész, ezek miatt a dolgok miatt lenne érdemes ellátogatni a jazznapi koncertekre. De zenész vagyok. Éppen ezért semmi másra nem vágyom, minthogy még ennél is közelebb és közelebb kerüljek ehhez világhoz, a zenéhez, a jazzhez, mely gyermekké tesz, szórakoztat, tanít, és felemel. Kívánok szeretettel mindenkinek bátorságot a megismeréshez!

A Jazznap.hu bővebb részletes programjáért kattintson IDE.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.  
Jazz/World ajánló

Krakkó és Kassa után Budapesten is vár mindenkit a Fonó V4 Klubja

Lengyel, szlovák és magyar művészek által vezetett zenés és táncos workshopok, nemzetközi táncház és olyan emblematikus zenekarok koncertjei is szerepelnek a január 20-21-i programsorozaton, mint a lengyel Kapela Maliszów, a szlovák NOGABAND vagy a magyar Góbé.